Διαφωνεί με τον Γιώργο για την ανανέωση

Αποστασιοποιημένος από τις εσωτερικές κομματικές διαδικασίες, αλλά παρακολουθώντας στενά στις πολιτικές εξελίξεις, ο Γιάννης Καψής αντιμετωπίζει με ανησυχία την άνοδο του ΠΑΣΟΚ όπως αυτή καταγράφεται στα γκάλοπ. «Αυτή η άνοδος του ΠΑΣΟΚ με θλίβει γιατί θα παραλάβει μια χώρα κατεστραμμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
= Εξαρτάται και από τον χρόνο διενέργειας των εκλογών…
– Δεν νομίζω ότι ο Καραμανλής θα αφήσει την εξουσία πριν χαθούν όλα. Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Γιατί μέσα από τις συμμαχικές κυβερνήσεις θα γίνει ανταγωνισμός για τις επόμενες εκλογές.
Θα είναι μια προεκλογική κυβέρνηση.
= Αν το ΠΑΣΟΚ ερχόταν τώρα στην εξουσία, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης;
– Ελπίζω ναι. Αν και εκτιμώ πως την κρίση θα την αντιμετωπίσει μόνη της αυτή η χώρα, αυτός ο λαός. Οι αντιδράσεις της αγοράς, που τώρα αρχίζουν να απελευθερώνονται, θα είναι εκείνες που φέρουν την ανάκαμψη. Όχι οι συστάσεις του κωμικοτραγικού κ. Αλμούνια, που η πολιτική του μας οδήγησε στην κρίση. Όταν λέει ότι πρέπει να μειωθούν το μεροκάματα, θέλω να ξέρω ποιο είναι το δικό του μεροκάματο. Θα ήθελα να ξέρω ποιες είναι οι δικές του καταθέσεις και θα ήθελα να υπογράφει κι ένα «πόθεν έσχες».
= Η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ εστιάζεται στα πρόσωπα;
– Εδώ θα έρθω σε αντίθεση με τον αγαπητό μου Γιώργο Παπανδρέου. Η ανανέωση είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδίες. Η ανανέωση πρέπει να γίνεται συνεχώς μέσα από μια δημοκρατική και αξιοκρατική διαδικασία στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού κομματικού μηχανισμού. Βεβαίως για να επιτευχθεί αυτό πρέπει ο κομματικός μηχανισμός να απαλλαγεί από την κομματική νομενκλατούρα. Δεν μπορεί π.χ. να είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής άνθρωποι που σιτίζονται από τον κρατικό κορβανά. Γιατί αυτοί θα λένε «ναι» στον υπουργό από τον οποίο εξαρτώνται. Πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. Και να μην έχουν το δικαίωμα να πολιτευθούν την επόμενη τετραετία.
Κοιτάξτε την τραγωδία που ζει σήμερα ο Συνασπισμός. Ανανεώθηκε στην κορυφή και ανέδειξε έναν άνθρωπο ο οποίος θα μπορούσε να είναι πολύ αξιόλογος. Η φούσκα του Τσίπρα ξεφούσκωσε. Και οι αμετροεπείς δηλώσεις του απειλούν να διασπάσουν τον Συνασπισμό. Το να επιλέγουμε πρόσωπα με μοναδικό κριτήριο την ηλικία ή το φύλο είναι σφόδρα επικίνδυνο.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Βγάλαμε από επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο Ευρωκοινοβούλιο τον Δημ. Τσάτσο και βάλαμε μια κοπέλα, δεν θυμάμαι το όνομά της. Κατά πάσα πιθανότητα ανήκει σʼ αυτούς που είπε ο Κατσιφάρας ότι δεν τους ξέρει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους. Ο Τσάτσος είναι ένας από τους δύο κορυφαίους ευρωπαϊστές σοφούς. Δεν τον βγάζεις εύκολα από το ψηφοδέλτιο. Του βάζεις κάποιον πλάι του να μάθει. Αλλά δεν τον βγάζεις.


Σχολιάστε εδώ