Διάδρομοι και Ψίθυροι

«Γενναία» μερισματική πολιτική, όπως τη χαρακτήρισαν τα ίδια τα στελέχη της, ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει η MIG αναφορικά με τη χρήση του 2008. Και μάλιστα τα ίδια στελέχη έκαναν λόγο για αύξηση του μερίσματος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2007, έτος κατά το οποίο η εταιρεία είχε διανείμει μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή. Μια πρώτη εκτίμηση για τη μερισματική απόδοση της χρήσης 2008 θεωρεί ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 8% και 10% προ φόρων, ήτοι περίπου 0,55 με 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πρακτική που, ως φαίνεται, θα ακολουθηθεί φέτος από την πλειονότητα των εισηγμένων, καθώς, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και προβλέψεις, 6 στις 10 εισηγμένες είτε θα μειώσουν το μέρισμα είτε δεν θα δώσουν καθόλου για τη χρήση 2008.

Πολλές φορές έχει ψέξει αυτή εδώ η στήλη τις διοικήσεις εισηγμένων που προσφεύγουν στη λύση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και των ομολογιακών δανείων σε τέτοιους καιρούς, κυρίως γιατί αφαιρούν ρευστότητα από την ούτως ή άλλως ιδιαίτερα ρηχή αγορά μας. Εξαρτάται όμως και το τι κάνουν με αυτά τα κεφάλαια. Γιατί εάν είναι να τα «ρίχνουν», έστω σε μείωση του δανεισμού της εταιρείας, έχει κάποιο νόημα. Το παράδειγμα αφορά τη Lavipharm, που ανακοίνωσε τη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της κατά 3,7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα προέλθει από τα συνολικά 37,7 εκατομμύρια ευρώ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της.

ΔΕΗ: Μετοχή-αντίβαρο στις κινήσεις των τραπεζών τη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές. Και εδώ και μέρες έχει αντιδράσει από τα χαμηλά της. Οπότε…

ΕΥΑΘ: Η αποκρατικοποίησή της αποτελεί το νέο «στοίχημα» της κυβέρνησης. Και θα ακολουθηθεί, λέει, και σε αυτήν την περίπτωση η «συνταγή ΟΤΕ».

Χαλκόρ – ΕΛΒΑΛ: Εκ των πρωταγωνιστών για δεύτερη στη σειρά εβδομάδα οι συγκεκριμένοι τίτλοι. Λέτε να «ξύπνησε» ο όμιλος;


Σχολιάστε εδώ