Βυζάντιον

Λέω να το βάλω στην αρχή της στήλης μήπως και το προσέξει ο εκδότης. Λέω επίσης για πρώτη φορά να κάνω καταγγελία πατριωτικού χαρακτήρα. Και λέω να εμφανιστώ σοκαρισμένος. Βλέπω πολλές ώρες τηλεόραση, περισσότερες από όσες πρέπει. Και ευτυχώς δεν βλέπω μόνο ελληνικά κανάλια, προτιμώ να ενημερώνομαι από τα ξένα. Ίσως μάλιστα να είμαι ο μόνος που βλέπει με συνέπεια το Euronews, κανάλι στο οποίο συμμετέχουμε και εμείς με χρήματα του έλληνα φορολογούμενου. Το Euronews, λοιπόν, παίζει ρεπορτάζ για τις εκλογές στα Σκόπια. Ο ρεπόρτερ περιγράφει τις εξελίξεις και στην οθόνη παίζουν πλάνα που έπρεπε να δείχνουν τα Σκόπια. Αλλά τα πλάνα δεν ήταν των Σκοπίων. Ήταν της Θεσσαλονίκης! Το πιθανότερο είναι ότι κάπου τα μπέρδεψαν με τα «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». Το βέβαιο είναι πως η φαιδρότητα που μας διακρίνει αποτυπώνεται πλέον παντού. Και επειδή δεν νομίζω κανείς εκ των αρμοδίων να το έμαθε, τους ενημερώνω σχετικώς…

Γράφω την ώρα της στρατιωτικής παρελάσεως. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αν γράψω αργότερα θα παραληρώ από την αρχή ως το τέλος της στήλης, καθώς η σκορδαλιά θα μου έχει ρίξει την πίεση, ενώ το κρασί θα μου αφαιρέσει τον έλεγχο των δαχτύλων. Χαζεύω τα άρματα και μετράω δισεκατομμύρια στην άσφαλτο, έκτακτες εισφορές και μόνιμες συμφορές να παρελαύνουν. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί στην παρέλαση δεν συμμετέχουν και οι χώρες στις οποίες καταλήγουν οι μίζες από τους εξοπλισμούς, ας πούμε το Λουξεμβούργο. Έχουμε πρόβλημα με τον Αλβανό που θα κρατήσει τη σημαία, αλλά δεν έχουμε καμία αναστολή για τον υπήκοο του Λουξεμβούργου που θα διαχειριστεί τις μίζες. Σκέφτομαι, επίσης, πως είμαστε ψυχωτικοί. Από το πρωί μέχρι το βράδυ βρίζουμε το ελληνικό κράτος, αλλά γιορτάζουμε με λαμπρότητα την ίδρυσή του. Σταματώ εδώ γιατί απειλούμαι με πειθαρχικές ποινές.
•••
Επίσης δεν με έχουν ενημερώσει, επίτηδες φαντάζομαι, για την ταυτότητα του ήρωα που φιλοξενούμε σήμερα. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, όταν άκουσα ότι θα δημοσιεύσουμε βιογραφίες «ηρώων του ʼ21», το μυαλό μου πήγε αυθορμήτως στον Nick the Greek, στον Τζον Τάραμας και σε άλλους συμπατριώτες μας που έχουν διαπρέψει παγκοσμίως στα τραπέζια του black jack, δηλαδή του 21. Τελικώς επρόκειτο για τους γνωστούς σε όλους μας ήρωες που τους χάζευα με δέος όταν ήμουν παιδάκι στο Δημοτικό, τους έβλεπα καθαγιασμένους και πεντακάθαρους, ιδιότητες που στους πολιτικούς άνδρες και στους επαναστάτες μόνο ο χρόνος μπορεί να εκχωρήσει. Αυτό που με κάνει πραγματικά να ριγώ είναι μήπως κανένα δισέγγονό μου κάνει μάθημα στο σχολείο και έχει πάνω από το κεφάλι του κάδρο του Καραμανλή. Όχι ότι θα έχω πρόβλημα με το πρόσωπο, απλώς φοβάμαι ότι ακόμα και ως κάδρο κάποια στιγμή θα βαρεθεί και θα πέσει.
•••
Δεν είμαι σίγουρος ότι το έχεις καταλάβει, αλλά είμαστε η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που έχει μετατρέψει σε πολιτικό μέγεθος την κόπωση του ηγέτη της. Εντάξει, ισχύει ως παράμετρος για κάτι περίεργες φυλές της Αφρικής όπου ο αρχηγός κουράστηκε και δεν μπορεί να κυνηγάει αγριογούρουνα για το καζάνι. Εδώ όμως; Και από πότε ο Καραμανλής είναι κουρασμένος; Και γιατί να κουράστηκε; Μα θέλω να μου απαντήσεις με το χέρι στην καρδιά: Σου φαίνεται ο Καραμανλής άνθρωπος που δεν κοιμάται τα μεσημέρια; Σου φαίνεται άνθρωπος που από την ένταση χάνει κιλά; Κάθε άλλο, στον δρόμο περπατάει, βρίσκει ένα κιλό, σκύβει και το μαζεύει, το παίρνει πάνω του. Τότε προς τι όλα αυτά; Προς τι η εμφάνιση ενός πρωθυπουργού-drama queen; Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά νομίζω ότι στην κατάστασή του είναι πια ικανός να κάνει οτιδήποτε, ακόμα και μεροκάματο ως ταξιτζής προκειμένου να δείξει ότι η κρίση έχει γίνει πλέον απειλητική, ενώ ταυτοχρόνως θα λέει τον πόνο του στους πελάτες. Επί της ουσίας, αν σε ενδιαφέρει, με όλα αυτά κάνει πάρτι ο Ρουσόπουλος, ενώ στη Ρηγίλλης υπάρχει μια γκρίνια για την ιδέα του Αντώναρου που έχει προάγει τους δημοσιογράφους σε ψυχοθεραπευτές του πρωθυπουργού.
•••
Μεταξύ μας και εγώ δεν θα ήμουν καλύτερα. Αν ανατρέξετε πέντε μήνες πίσω θα διαπιστώσετε ότι από τότε, πριν καν ολοκληρωθεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού-προσευχή, σας έγραφα ότι τα Χριστούγεννα του 2009 θα είναι εφιαλτικά για όλους μας και πολύ περισσότερο για τα κονδύλια από τα οποία μισθοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Εξ όσων γνωρίζω (και έχω καλή πληροφόρηση) τα νούμερα δεν μας βγαίνουν ούτε τώρα. Αν ο προϋπολογισμός του 2010 δεν γραφτεί σε μπακαλοτέφτερο, δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κυβέρνηση πρόθυμη να τον υλοποιήσει. Επίσης ξένες πρεσβείες και κορυφαίοι επιχειρηματίες έχουν την αίσθηση ότι το τελευταίο χαρτί του Καραμανλή θα είναι εκλογές με την οικονομία όχι απλώς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά σε κατάσταση διάλυσης. Πότε; Το φθινόπωρο. Το ίδιο σενάριο (που κυκλοφορεί και γραπτώς) λέει ότι αν τις κερδίσει ο Καραμανλής θα πάει με τον Σημίτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το δεύτερο πρόσωπο που «παίζει» είναι ο Σταύρος Δήμας. Και ομιλώ υπευθύνως.
•••
Σήμερα έχω γίνει πολύ σοβαρός και δεν μου αρέσει καθόλου. Είναι που έχω συζητήσει με σοβαρούς ανθρώπους πριν γράψω. Και κοίτα τι κάθονται και προσέχουν: «Όποιος ξέρει, Προκόπιε, να διαβάζει πίσω από τις γραμμές, θα παρατήρησε ότι ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, απέφυγε να επαναλάβει τα περί ειδικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Και αυτό το έκανε για να μειώσει την απόσταση που τον χωρίζει σε αυτό το θέμα με τον Γιώργο, κοινώς για να δείξει ότι δεν έχει διάθεση να προκαλέσει εντάσεις». Ο συνομιλητής μου δεν ξέρει πώς να εκλάβει αυτήν τη διάθεση του Σημίτη. Κάνει άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ ή κλείνει, γενικώς, μέτωπα προκειμένου να οικοδομήσει ένα αποδεκτό προφίλ που θα οδηγούσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας; Κατά πάσα πιθανότητα ισχύουν και τα δύο.
•••
Να, έρχονται κάτι τέτοιες στιγμές που οδύρομαι επειδή είμαστε μικρή χώρα, επειδή όσο και αν γυρίσεις τη σούπα, όλο τα ίδια λαχανικά θα σου προκύπτουν στην κορυφή του καζανιού. Εγώ, όπως σας έχω πει, επενδύω πλέον με θέρμη στον Δένδια, οι μετοχές του οποίου ανεβαίνουν ραγδαία και με τα μέτρα της κουκούλας και με την επίσκεψη στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Γιατί ο Δένδιας; Θα σας πω. Επειδή έχει ζεσταθεί εκ νέου η συζήτηση για την κατάργηση της βίζας ΗΠΑ. Μα η Ντόρα δεν είναι αρμόδια για αυτήν τη συζήτηση; Όχι ακριβώς, εδώ που βρίσκονται τα πράγματα, πρέπει ο Δένδιας να βάλει το χέρι του. Και όπως έχει αποδειχθεί, ο Δένδιας δεν έχει πρόβλημα να βάλει χέρι και σε σένα. Πρόσεξε ρεπορτάζ, εκδότη καμάρωσε τον συντάκτη σου: υπάρχουν δύο εξειδικευμένα θέματα στα οποία σκαλώνει η κατάργηση της βίζας ΗΠΑ για τους Έλληνες. Το πρώτο έχει να κάνει με την έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία. Οι Αμερικανοί ζητούν μια συμφωνία αποικιακού τύπου την οποία ο Παπαληγούρας αρνήθηκε να προωθήσει στη Βουλή γνωρίζοντας ότι θα πέσουν και τα ντουβάρια από τις φωνές. Το δεύτερο έχει να κάνει με την έννοια του εγκλήματος. Οι Αμερικανοί ζητούν στοιχεία για τους «εγκληματίες» που παράγει η όμορφη πατρίδα μας. Έλα όμως που δεν έχουμε ακριβώς την ίδια άποψη περί εγκλήματος και δεν καταφέρνουμε να συμφωνήσουμε στον προσδιορισμό του. Το χειρότερο όμως είναι πως η μεγάλη σύμμαχος χώρα μας ζητάει περισσότερα από αυτά που απαίτησε από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ας πούμε την Τσεχία. Αφού μου λένε ότι όταν η Ντόρα φωτογραφήθηκε με τη Χίλαρι, της ζήτησαν να φωτογραφηθεί και προφίλ, κρατώντας και μία πινακίδα με αριθμούς.
•••
Α, να μην το ξεχάσω! Από την Ντόρα μου είπαν να σας μεταφέρω ότι δεν ισχύουν όσα ακούγονται για τα πολιτικά σχέδια του Κώστα Μπακογιάννη, τουλάχιστον για τις επικείμενες εκλογές. Το παιδί θα βγει και θα δηλώσει ότι θα κάνει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα μπει στην πολιτική. Για καλό και για κακό, όμως, συγκροτείται ένας στοιχειώδης μηχανισμός. Συγκλονίστηκα… Επίσης μου είπαν πως η υπουργός στράβωσε λίγο όταν ενημερώθηκε ότι θα ανακοινωθεί εκδήλωση του ιδρύματος Καραμανλή με ομιλητή τον Σαμαρά. Τι να σας πω… Έχω κουραστεί περισσότερο από τον άλλον στο Μαξίμου…
•••
Άλλαξε η ώρα! Το ημερολόγιο δείχνει άνοιξη, το ρολόι καλοκαίρι. Κι όμως, τα Χριστούγεννα μου φαίνεται πως ήταν χθες. Ο χρόνος είναι που τρέχει έτσι ή εμείς; Λατρεύω την κλιματική αλλαγή. Όσο σκέφτομαι ότι υπάρχει η πιθανότητα να χιονίσει το Πάσχα, μέσα μου ζεσταίνεται η ελπίδα για μερικές συναρπαστικές στιγμές ζωής…


Σχολιάστε εδώ