Αποφεύγει η ΕΡΤ να πιέσει το Euronews να… μιλάει ελληνικά!

Η Τουρκία… χτυπά την πόρτα του πανευρωπαϊκού δορυφορικού καναλιού Euronews, επιδιώκοντας να συμπεριληφθούν και τα τουρκικά στις γλώσσες που εκπέμπει, αλλά η ΕΡΤ αδιαφορεί παγερά για το γεγονός και, ενώ έχει προτεραιότητα, αποφεύγει να επιδιώξει να προηγηθούν τα ελληνικά!
Παράλληλα ο πρόεδρός της για να μη δέχεται τέτοιες… ενοχλητικές προτάσεις σπεύδει να αντικαταστήσει την επί 10 χρόνια εκπρόσωπο της κρατικής τηλεόρασης στο ΔΣ του Euronews, γνωστή και έμπειρη δημοσιογράφο, με την… υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΡΤ!
Συγκεκριμένα, η μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της ΕΡΤ στο Euronews Στέλλα Χοϊδά, με σειρά υπομνημάτων της στους εκάστοτε προέδρους της ΕΡΤ, τους παρότρυνε να φροντίσουν να… μιλάει το ευρωπαϊκό δορυφορικό κανάλι και ελληνικά. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα με βάση την πολυετή εμπειρία της στο ΔΣ του Euronews είχε εντείνει τις πιέσεις της, μια και καταλάβαινε πως η Τουρκία ετοιμαζόταν να μπει ως μεγαλομέτοχος στο κανάλι και επιδίωκε να επιβάλει να εκπέμπει και στην τουρκική γλώσσα!
Στην τελευταία επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Παναγόπουλο, στις 30/8/08 η Στ. Χοϊδά ανέφερε ότι αντιπροσωπεία της TRT θα μετέβαινε στη Λιόν για συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του Euronews για ένταξη και της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό δορυφορικό κανάλι. Χαρακτηριστική η κ. Χαϊδά στην επιστολή της ανέφερε:
«Αυτή τη στιγμή κρίνω τα μέγιστα επίκαιρη την πρόταση που δεν έχω κουραστεί να υποβάλλω: να μιλήσει ελληνικά το Euronews. Πράγμα που είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να έχει γίνει πριν μιλήσει τη γλώσσα του ”Αττίλα”. Πρόκειται για στρατηγική απόφαση. Φρονώ ότι αφήνουμε ανεκμετάλλευτο ένα σπουδαίο ευρωπαϊκό βήμα. Θα το εκμεταλλευτεί η Τουρκία. Θα έχουμε τόσα να ακούσουμε για ”γκρίζες ζώνες”, για ”μειονότητες”, για ”Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” κ.λπ. κ.λπ. Εμείς; ΕΡΤ και κυπριακή τηλεόραση με ένα κοινό πρότζεκτ θα μπορούσαν να συνεργασθούν ώστε να μιλήσουμε πρώτοι εμείς στην Ευρώπη για τα ζητήματά μας. Οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα παρέλκει.
Στην προηγούμενη έκθεσή μου (6 Ιανουαρίου 2008) σας αναφέρω ότι την ιδέα του κοινού πρότζεκτ είχε και ο επίτροπος Τύπου και Επικοινωνίας της Κομισιόν κ. Σόρενσεν που μάλιστα σκόπευε να επικοινωνήσει και με τον υπουργό Επικρατείας για να τη θέσει υπόψη του. Η τάση της Κομισιόν, από τους κύριους χρηματοδότες του Euronews, είναι να μιλήσει το κανάλι τις γλώσσες όλης της Ευρώπης.
Επεξεργασμένη πρόταση για την ελληνική γλώσσα υπάρχει. Εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση για να υλοποιηθεί. Αυτήν, δυστυχώς, καμία κυβέρνηση τα τελευταία 10 χρόνια δεν επέδειξε».
Αντί απαντήσεων στην κραυγή αγωνίας της δημοσιογράφου η διοίκηση της ΕΡΤ την αντικατέστησε στο ΔΣ του Euronews. Βέβαια προσέφυγε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εναντίον του Χρ. Παναγόπουλου (πρόεδρου της ΕΡΤ) και του Κώστα Κέκη (εντεταλμένου συμβούλου) αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Το γεγονός είναι ότι σε λίγο τα τουρκικά θα είναι μια από τις επίσημες γλώσσες του Euronews, η τουρκική προπαγάνδα θα ακούγεται παντού κι εμείς θα μένουμε… άφωνοι και θα κοιτάμε!


Σχολιάστε εδώ