Αξιοκρατία και διαφάνεια στη νέα Επιτροπή Βραβείων Λογοτεχνίας

Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, κατά την πρόσφατη απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοκρατίας και διαφάνειας, από τις οποίες πρέπει να χαρακτηρίζεται ο εν λόγω θεσμός για να έχουν αξία και τα βραβεία που απονέμονται.
Είναι ένα θέμα, που το «ΠΑΡΟΝ» το έχει παρακολουθήσει από κοντά τα τελευταία χρόνια και έχει αρθρογραφήσει επανειλημμένως, καταγγέλλοντας αρνητικές πλευρές, υπονομευτικές του θεσμού.
Τώρα που έχει λήξει η θητεία της προηγούμενης επιτροπής, της επιτροπής Ζαχόπουλου, όπως αποκαλείται, ο υπουργός είναι αναγκασμένος να προχωρήσει στον ορισμό νέας. Οι διαδικασίες για τη συγκρότησή της περιγράφονται ευκρινέστατα στο νόμο 2557, ΦΕΚ 271, Α΄, 1997, όπου, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι αυτή (η επιτροπή) «αποτελείται από τρεις κριτικούς, τρία μέλη ΑΕΠ των ΑΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου και τρεις συγγραφείς».
Είναι φανερό ότι όσον αφορά τους πανεπιστημιακούς θα πρέπει να είναι εν ενεργεία μέλη ΑΕΠ και όχι συνταξιούχοι και επίσης δεν μπορούν να ανήκουν σε ξενόγλωσσα τμήματα.
Επιπλέον, ο νόμος ορίζει ότι «ο υπουργός ζητεί από τα ΑΕΙ και τις πιο αντιπροσωπευτικές ενώσεις λογοτεχνών και κριτικών της λογοτεχνίας καταλόγους καταλλήλων προσώπων, από τους οποίους επιλέγει τα μέλη των επιτροπών».
Ελπίζουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ενεργήσει σύμφωνα με τον νόμο, έτσι ώστε κατά τη συγκρότηση της νέας επιτροπής να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να γίνουν σεβαστές οι αρχές της αξιοκρατίας, που ο ίδιος ευαγγελίστηκε κατά τη 15η Μαρτίου, ημέρα επιδόσεως των κρατικών βραβείων.
Επειδή, ωστόσο, το παρελθόν έδειξε ότι οι προβλεπόμενες από τον νόμο προτάσεις εκ μέρους των ΑΕΙ και των άλλων φορέων δεν λαμβάνονταν υπόψη, οι φορείς αυτοί έπαψαν πια να παίρνουν στα σοβαρά την υπουργική πρόσκληση. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι οι επιτροπές πρέπει να συγκροτούνται από μέλη μιας και μοναδικής εταιρείας λογοτεχνών, η οποία ενδεχομένως θα ανταποκριθεί στην υπουργική πρόσκληση και έτσι θα κλείσει η διαδικασία συγκρότησής της. Έχει υποχρέωση το υπουργείο να αναζητήσει από μόνο του τους κατεξοχήν ειδικούς και τους αρίστους από κάθε κατηγορία, πράγμα όχι βέβαια δύσκολο, φτάνει να το θελήσει.


Σχολιάστε εδώ