Άμεση ανάγκη για νέα αντιεγκληματική

Η έκρηξη στο κοινό κι οργανωμένο έγκλημα, σε συνδυασμό με τις βιαιοπραγίες των κουκουλοφόρων και την αναβίωση της τρομοκρατίας, κλονίζει καθημερινά το αίσθημα ασφάλειας στον έλληνα πολίτη.
Η Ελλάδα φοβάται, οι πολίτες ανησυχούν κι αγανακτούν για το καθεστώς ανομίας. Νιώθουν ότι χάνεται το προνόμιο που είχαμε για πολλά χρόνια, να είμαστε από τις ασφαλέστερες χώρες της Ευρώπης.
Βασικό συλλογικό αίτημα η κατοχύρωση της δημόσιας ασφάλειας. Και αυτό αποτελεί πλέον μείζον διακύβευμα για την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος.
Είναι ασφαλώς αδήριτη ανάγκη να σπάσει γρήγορα ο νέος κύκλος τρομοκρατίας, πριν αποκτήσει αντοχές και υποτροπιάσει η ανθελληνική «υστερία» γνωστών κύκλων του εξωτερικού. Βέβαια μετρά γι’ αυτό η ομόθυμη καταδικαστική στάση της κοινωνίας. Αλλά το βάρος πέφτει στο σχέδιο δράσης και στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των αρχών.
Όσον αφορά δε την τάση για περισσότερη ποινική καταστολή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «κουκουλοφόροι», χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι το ποινικό μας οπλοστάσιο δεν έχει κενά. Δεν μας λείπουν οι νόμοι. Η αποτελεσματικότητα λείπει. Αν δεν μπορείς να συλλάβεις τον δράστη, είτε φορά κουκούλα είτε όχι, δεν αλλάζει τίποτε.
Η άποψη, γενικά, να αμυνθούμε στη βία και τρομοκρατία με λιγότερη δημοκρατία είναι και αβδηριτισμός. Γιατί με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η λαϊκή δυναμική, πλήττεται η κοινωνική συνοχή, απαραίτητα όπλα σε αυτήν τη μάχη.
Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ, μέσα σε λίγα χρόνια; Πώς φτάσαμε ως εδώ από την Αστυνομία, με τις δάφνες των Ολυμπιακών Αγώνων και της εξάρθρωσης της 17 Νοέμβρη; Τι μεσολάβησε;
Πληρώνουμε σίγουρα τα επίχειρα της ανερμάτιστης κυβερνητικής πολιτικής. Παντελής απουσία κάθε πολιτικής πρόληψης, σε μια εποχή μάλιστα κρίσης, που ευνοεί την παραβατικότητα. Παράλληλα, αποδυνάμωση της αντιεγκληματικής πολιτικής, μέσα από την αποδιοργάνωση της Αστυνομίας. Το έγκλημα δεν αστειεύεται, τιμωρεί και οργανώνεται πιο γρήγορα και πιο εύκολα όταν η Αστυνομία χαλαρώνει και αποδιοργανώνεται.
Μπροστά στα νέα ανησυχητικά δεδομένα για τη δημόσια ασφάλεια, είναι κοινός τόπος ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στην αντιεγκληματική πολιτική και συντονισμένα μέτρα. Δεν προσφέρουν άτακτες και αποσπασματικές κινήσεις υπό το κράτος φοβίας και πανικού.
Αποτελεσματική αντιεγκληματική πολιτική σημαίνει κατʼ αρχάς συναρμογή μέτρων πρόληψης και καταστολής. Απαιτεί συνεργασία κράτους και κοινωνίας, καθόσον η εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας είναι ο κοινός παρονομαστής των συμφερόντων κράτους και κοινότητας.
Στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε Αστυνομία σύγχρονη και αποτελεσματική, προσηλωμένη στην αποστολή της. Αστυνομία με δημοκρατικό φρόνημα, που δρα επαγγελματικά και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κοινωνίας. Αστυνομία με αξιοκρατία, με άρτια εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών, ευέλικτη οργάνωση, σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, πολυκλαδικό συντονισμό, συνεχή εποικοδομητική διεθνή και ευρωπαϊκή συνεργασία. Απαλλαγμένη από ξεπερασμένες νοοτροπίες και φαινόμενα, σαν αυτά που είδαμε να υποτροπιάζουν στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως τον κομματικό νεποτισμό, την αναξιοκρατία, την κακοδιοίκηση, την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών, την ατιμωρησία, τις σποραδικές αλλά υπαρκτές νοοτροπίες πότε αστυνομικού κράτους και πότε αποχής, λευκής απεργίας.
Για την ανατροπή της κατάστασης, απαιτούνται τρεις δέσμες μέτρων, κατά προτεραιότητα.
Πρώτη: Άμεση αποκατάσταση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της αστυνομίας, με:
= Πλήρη απελευθέρωση αστυνομικού προσωπικού από αλλότρια καθήκοντα και ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών. Οργανωμένη παρουσία πεζών και εποχούμενων περιπολιών στη γειτονιά.
=Αναδιοργάνωση των σπουδών, της εκπαίδευσης και της διά βίου κατάρτισης των αστυνομικών.
=Ριζική αλλαγή με αντικειμενική και αξιοκρατική επιλογή της ηγεσίας του σώματος και σύστημα κινήτρων για προαγωγή αστυνομικών.
=Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και μέσων, με προτεραιότητα στη νέα υψηλή τεχνολογία.
Δεύτερη: Αναδιάρθρωση, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, στη διοικητική δομή και λειτουργία της Αστυνομίας. Δημιουργία σύγχρονης υπηρεσίας πληροφοριών, αλλιώς η Αστυνομία θα παραμείνει τυφλή και κωφή απέναντι στο εξελισσόμενο έγκλημα.
Τρίτη: Η χάραξη αντιεγκληματικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας σε νέα βάση, με τη δημιουργία σχετικού ινστιτούτου, υψηλού, διεθνούς αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, για να αποκατασταθεί με σιγουριά και το ταχύτερο δυνατό το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.


Σχολιάστε εδώ