XΡΗΜΑτιστήριο

Προς τους γνωστούς κονδυλοφόρους της διαπλοκής, τα σαπάκια του οικονομικού ρεπορτάζ, τους εντεταλμένους των τραπεζιτών! Από τη στιγμή που, όπως λέτε, γράφετε, διαδίδετε, χειροκροτείτε, θριαμβολογείτε, τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, τότε ποιος ο λόγος που οι Credit Suisse, KBW, Nomura και UBS δίνουν νέες χαμηλότερες τιμές-στόχους στη μετοχή της;

>Θετικά κινήθηκε η αγορά κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Αμερική, λόγω των δηλώσεων του προέδρου της FED ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2009, σε συνδυασμό με τα ισχυρά κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών ελέω των διαβεβαιώσεων των G-20 ότι θα στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία και των καλών μαντάτων σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, οδήγησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις δεικτοβαρών κυρίως μετοχών, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.584,16 μονάδες με σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,69% και την αξία των συναλλαγών στα 85,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν Εμπόριο, Τράπεζες και Τηλεπικοινωνίες, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν Υγεία, Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και Κατασκευές. Την επομένη, η πτώση των εταιρικών κερδών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η διόρθωση των συμβολαίων της Wall, η κακή πορεία του DAX και το αρνητικό πρόσημο για το σύνολο σχεδόν των τίτλων του FTSE20, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.584,10 μονάδες, καταγράφοντας μηδενική μεταβολή, με την αξία των συναλλαγών στα 107,1 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 15,3 αφορούσαν πακέτα. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,14%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,26% και ο FTSE ASE small 80 έκλεισε με κέρδη 0,51%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία, παρά την αναπάντεχη άνοδο των Ενάρξεων Κατοικιών που συνέβαλε στη διατήρηση των ελπίδων ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η επερχόμενη φούσκα στον κλάδο των πιστωτικών καρτών και οι δηλώσεις της American Express ότι ο ρυθμός μη αποπληρωμής των πιστώσεων από τους δανειολήπτες αυξάνεται, επηρέασαν το εγχώριο κλίμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1.578,63 με απώλειες 0,35%, ενώ ο τζίρος να αγγίξει τα 94 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, αξιοσημείωτα κέρδη για Coca Cola, Iντραλότ, Τιτάνα, θετικό πρόσημο για ΑΤΕ, Πειραιώς, αμετάβλητοι οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, σημαντικές απώλειες για MIG, Alpha Bank, Κύπρου και αρνητικό πρόσημο για MPB, Βιοχάλκο, ΔΕΗ. Την επομένη, παρά την πίεση στους ευρωπαϊκούς Δείκτες και την ανακοίνωση για αύξηση της ανεργίας στη Μ. Βρετανία, η αισιοδοξία που επικράτησε στη Wall Streeet από τα νέα μέτρα και οι συνεχείς αγορές μετοχών από παίκτες του ΧΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανοικτές τους θέσεις, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.622,88 μονάδες με σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,80%, αυξημένο τζίρο πέριξ των 150 εκατομμυρίων ευρώ και αποστασιοποίηση από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

> Σε ποιον γαλάζιο μεγαλοδιευθυντή της ΑΤΕbank αναφέρεται ο σύλλογος των εργαζομένων της τράπεζας, όταν γράφει στο site του: «Άντε να δούμε τώρα, τι ανάγκες της Ασφαλιστικής σε μηχανογραφικό και πληροφοριακό εξοπλισμό θ’ ανακαλυφθούν και σε τι διαδικασίες προμηθειών θα τραβηχτεί η δύστυχη εταιρεία»; Ξέρουμε πάντως ότι «κάποιοι» κάνουν έρευνα, σχετικά με τη διεξαγωγή των διαγωνισμών σε διευθύνσεις, θυγατρικές εταιρείες και επιτροπές, όπου συμμετείχε άμεσα ή έμμεσα το εν λόγω υψηλόβαθμο στέλεχος…

> Ελεγκτές και ελεγχόμενοι… κάτω από την ίδια σκέπη; Σύγκρουση συμφερόντων στη λειτουργία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων κατήγγειλε η κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση του προέδρου της Αρχής, που τυγχάνει να είναι στέλεχος εσωτερικού ελέγχου στην Εμπορική Τράπεζα.

> Αν δεν στηρίξεις το σπίτι σου… Υπέρ των Αμοιβαίων Κεφαλαίων – Εταιρειών Επενδύσεων και κατά των εναλλακτικών επενδυτικών σχημάτων, σχετικά με τη ρευστότητα, τη διαφάνεια και την ασφάλεια, τάχθηκε ο κ. Ξενόφος, πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών.

> Αδυναμία κάλυψης αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, αποφυγή του ενδεχομένου της κρατικοποίησης, πλήγμα εξ ανατολών στα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, κίνδυνος χρεοκοπίας, αποτελούν, μεταξύ άλλων, κάποιους από τους λόγους που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν επιχειρηματικές κινήσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών.

> Μπορεί η οικονομία να στενάζει, το έξυπνο χρήμα όμως φαίνεται να αγοράζει και πάλι μετοχές, καθώς από το 2008 οι τοποθετήσεις των Ελλήνων επενδυτών αγγίζουν τα 3,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,45 δισ. ευρώ ανήκει σε τράπεζες, θεσμικούς επενδυτές, αλλά και επιχειρήσεις που επαναγοράζουν τα χαρτιά τους.

> Ένα ακόμη από τα πολλά γκαλά που διεξάγονται εν μέσω οικονομικής κρίσης, επιχειρηματικής κάμψης και κοινωνικής εξαθλίωσης αναμένεται να λάβει χώρα στις 6 Απριλίου! Η Capital Link, υπό την αιγίδα των «συνήθων υπόπτων», βλέπε Χρηματιστήριο Αθηνών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, συνεχίζει και φέτος τον θεσμό των Ετησίων Βραβείων Επενδυτικών Σχέσεων.

> Όπου έργο και οι ελεγκτικολογιστικοί όμιλοι μέσα! Εrnst & Young, Deloitte και Planet είναι κάποιες από τις εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που συμμετείχαν στην υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό ανέγερσης έντεκα γυμναστηρίων και κολυμβητηρίων, με σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

> Το μπαλάκι και πάλι στους εργαζόμενους! Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ΟΛΠ χτύπησε ο διευθύνων σύμβουλός του Νίκος Αναστασόπουλος, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας του ανασφαλούς περιβάλλοντος που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις κινδυνεύει να μη χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες το επενδυτικό του πρόγραμμα.

> Αληθεύει ότι το ΔΣ της χρηματιστηριακής εταιρείας Δραξ ΑΧΕΠΕΥ αποφάσισε να φέρει προς συζήτηση στη γενική συνέλευση της εταιρείας θέμα άσκησης αγωγής κατά των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 22β του Κ.Ν. 2190/1902, για ζημίες που προκάλεσαν στην εταιρεία;

> Αφού δεν μπορούν να παρουσιάσουν ικανοποιητικά κέρδη, μοιράζουν άφθονο διαφημιστικό χρήμα προκειμένου να απολαύσουν τα διθυραμβικά σχόλια των γνωστών αυλοκολάκων του οικονομικού ρεπορτάζ! Ο νοών νοείτω…

> Μετά τα κοινωνικά έξοδα των «golden boys», πλήγμα υπέστη και η καθαρή θέση της επιχείρησης. Έτσι, παρά την αύξηση κεφαλαίου κατά 137 εκατ. ευρώ, τα τεστ επάρκειας και οι ζημίες από το χαρτοφυλάκιο μετοχών, αμοιβαίων και ομολόγων δημιούργησαν μέγα πρόβλημα, εξέλιξη που την αναγκάζει να προχωρήσει και σε νέα ΑΜΚ. Περί της Εθνικής Ασφαλιστικής ο λόγος.

> «Μήλον της Έριδος» για πολλοστή φορά το πακέτο των 28 δισ. ευρώ! Θετικός ο τέως υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, αρνητικός ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σχετικά με τη ροή χρήματος προς τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στα Βαλκάνια.

> Αντιμέτωποι με τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος βρίσκονται πλέον δανειστές και τράπεζες, με την καταναλωτική πίστη να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τα οξύτερα ίσως να είναι εκείνα που έχουν να κάνουν με τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί για αγορά αυτοκινήτων.

> Ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους! Ο λόγος για τους ισχυρούς ιδιωτικούς ομίλους Υγείας, οι οποίοι αναμένεται να κονταροχτυπηθούν μέχρι τελικής πτώσης, προκειμένου να αποκτήσουν τις λίγες εναπομείνασες νοσοκομειακές δραστηριότητες της χώρας.

> Αλήθεια, πόσες από τις ασφαλιστικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανοιγμάτων σε αποθέματα και περιθωρίων σε φερεγγυότητα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια;

> Τι κι αν οι Λάτσηδες κατέβαλαν στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Εurobank περίπου 500 εκατ. ευρώ, τι και αν η τρέχουσα αξία της συμμετοχής τους διαμορφώνεται γύρω στα 900 εκατ. ευρώ, το διαχρονικά επενδεδυμένο κεφάλαιο της οικογένειας εμφανίζει σημαντική λογιστική υποαξία.

> Φτωχή συγγενής μεταξύ των ευρωπαϊκών αναπτυγμένων αγορών ήταν, είναι και θα είναι η χώρα μας! Το καλό σ’ αυτό; Θα λαμβάνουμε χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία για πολλά χρόνια. Το κακό; Ότι θα τα δικαιούμαστε αποκλειστικά γιατί οι ελληνικές περιφέρειες αναμένεται να αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

> Απ’ ό,τι φαίνεται, η απώλεια της πρώτης θέσης στις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων έχει δημιουργήσει αντιπαλότητα! Έτσι η Εθνική – P&K χαρακτήρισε τα κέρδη του ΟΠΑΠ ως «ανάλογα των εκτιμήσεων», διατηρώντας την τιμή – στόχο των 27,5 ευρώ. Η εισηγμένη εταιρεία, πάντως, κόντρα στην κρίση αποφάσισε να μοιράσει μέρισμα πάνω από 700 εκατ. ευρώ, που θα έχει αποδέκτες τόσο το Δημόσιο όσο και τους ιδιώτες μετόχους.

> Αλήθεια, σε ποια εισηγμένη επιχείρηση του ΧΑ το ελληνικό Δημόσιο εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου του; Μα στον πολυδιαφημισμένο Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, όπου παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, οι απώλειες ξεπερνούν το 65%.

> Ας πρόσεχαν! Αληθεύει ότι στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις που δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, ο λόγος είναι γιατί έχουν συμπληρώσει τρεις ζημιογόνες χρήσεις; Είναι γεγονός ότι πολλές εξ αυτών είχαν εμφανίσει σκοπίμως προβληματικούς ισολογισμούς, προκειμένου να γλιτώσουν τον φόρο;

> «Πόλεμο στο ράφι» πυροδοτεί η οικονομική κρίση και η στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καθώς παρά τις μειώσεις τιμών ως και 20%, στις οποίες προχωρούν οι βιομηχανίες, οι αλυσίδες super market πιέζουν για αλλαγή μείγματος μεταξύ επώνυμων και private label προϊόντων και για εκπτώσεις, προσφορές και προωθητικές ενέργειες στα επώνυμα.

> Τέταρτη… τα τελευταία πέντε χρόνια; Με αφορμή την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την ασφυξία που επικρατούν στην αγορά, αρκετές επιχειρήσεις περικόπτουν ακόμα και τις καταβολές των ασφαλιστικών τους εισφορών, ελπίζοντας ότι το κράτος θα προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις οφειλών.

> Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ελληνική κτηματαγορά είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, αφού απασχολεί εκατοντάδες επαγγέλματα, χιλιάδες επαγγελματίες και ενισχύει τα έσοδα του κράτους, θα πρέπει τουλάχιστον να τη στηρίξει, με ελαφρύνσεις σε φόρους, με μείωση των αντικειμενικών αξιών, κατάργηση του φόρου υπεραξίας και επιδότηση ποσοστού σε στεγαστικά δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας σε οικονομικά ασθενέστερους.

> Αυτό σημαίνει επανίδρυση του κράτους; Παρά την πρωθυπουργική δέσμευση για περιορισμό της κρατικής σπατάλης, έως και τον Ιανουάριο του 2009 η γαλάζια κυβέρνηση δημιούργησε 695 νέες δημόσιες υπηρεσίες, 467 επιτροπές και 5.641 θέσεις προσωπικού.

> Μια «βιομηχανία» μεγέθους 60 εκατ. ευρώ έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την «έκρηξη» του δανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών. Τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, εμπορικές αλυσίδες, ΔΕΚΟ, είναι «μόνον» κάποιοι από τους πελάτες των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.

> Πού φτάσαμε; Υπό τις γνωστές συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, με την εκρηκτική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, με τις τράπεζες να κλείνουν ολοένα και περισσότερο τις στρόφιγγες του δανεισμού, με τη ραγδαία πτώση της κατανάλωσης, τις περικοπές δαπανών, τις απολύσεις προσωπικού και τα λουκέτα των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ζήτησε από την κυβέρνηση, ως λύση έκτακτης ανάγκης, την αναμόρφωση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα.

> Ναι μεν αλλά, σε μια περίοδο παρατεταμένης χρηματοπιστωτικής καχεξίας! Για να δούμε αν οι μεγάλες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου, ως βασικού μετόχου, αναγκάσουν τις διορισμένες διοικήσεις ορισμένων κρατικά εποπτευόμενων εισηγμένων εταιρειών, να μοιράσουν αυξημένο μέρισμα;

> Ακίνητα φιλέτα στα οποία στεγάζονται κατά βάση δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως υπουργεία και εφορίες, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, έπειτα από εισήγηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, για την αξιοποίησή τους με την επιχειρηματική πρόταση του Προγράμματος Πώλησης και Ταυτόχρονης Μίσθωσης.

> Βοηθούν τους δανειολήπτες και τους ισολογισμούς τους! Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, εντούτοις τα προβλήματα θα ήταν περισσότερα αν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν προσέφευγαν σε ρυθμίσεις δανείων.

> Διώξεις… προκειμένου να έχουν δουλειά οι νομικές της υπηρεσίες και οι εκλεκτοί εξωτερικοί συνεργάτες της; «Βαρέθηκα να δικάζω υποθέσεις μεταξύ της ATEbank και των υψηλόβαθμων υπαλλήλων της», φέρεται να είπε μεσοβδόμαδα ο πρόεδρος της έδρας του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών…

> Σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας προεξοφλούν τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Έτσι οι καλές ημέρες για τα ελληνικά ομόλογα δεν θα έρθουν τόσο με την όποια επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο με τη γενικότερη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης.


Σχολιάστε εδώ