Ύφεση και στην Ελλάδα βλέπουν Κομισιόν – ΕΚΤ!
Λίγο πριν φθάσει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή έκτακτων μέτρων συγκράτησης του ελλείμματος, καθώς οι νεώτερες προβλέψεις των κοινοτικών υπηρεσιών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνουν λόγο για διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας το 2009 σε ύφεση, η οποία θα «ξηλώσει» τα θεμέλια του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας.
Το κλίμα που επικρατεί στα κοινοτικά κέντρα αποφάσεων για την Ελλάδα είναι πλέον εκρηκτικό, καθώς έχει ξεσπάσει γενικευμένη αμφισβήτηση των προβλέψεων και των στοιχείων που έχουν δοθεί από την Αθήνα:
– Στην επόμενη αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν για τις οικονομίες της Ευρώπης θα καταγραφεί, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του «Π», πρόβλεψη για μείωση του ελληνικού ΑΕΠ. Την ίδια εκτίμηση έχει σχηματίσει και η ΕΚΤ, που δημοσιοποίησε πρόσφατα τις νέες προβλέψεις της για τον ρυθμό συρρίκνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, κάνοντας λόγο πλέον για βαθιά ύφεση, με μείωση του ΑΕΠ έως και 3,2%, ενώ τον Δεκέμβριο αναμενόταν ηπιότερη κάμψη έως και 1%. Άλλωστε, και η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκτιμήσει ότι χωρίς πιστωτική επέκταση κατά 10% τουλάχιστον, η οικονομία δεν αποφεύγει την ύφεση. Με τα σημερινά δεδομένα «ασφυξίας», η πιστωτική επέκταση δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 6-8%.
– Με την οικονομία σε συρρίκνωση το 2009, μένουν μετέωροι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και ειδικά ο στόχος για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ, τον οποίο η κυβέρνηση ευελπιστούσε ότι θα επιτύγχανε μόνον αν επαληθεύονταν οι προβλέψεις της για ανάπτυξη 1,1%. Έτσι, ήταν επιβεβλημένη για τη στοιχειώδη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας έναντι της Κομισιόν και των αγορών η λήψη των διορθωτικών μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα στη συγκράτηση του ελλείμματος, αλλά πάντως καθιστούν πιο ρεαλιστικό τον στόχο του 3,7%. Πάντως, και αυτά τα μέτρα δεν γίνονται δεκτά με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στις Βρυξέλλες, στον βαθμό που πρόκειται και πάλι για μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, με επιδράσεις που θα
εξαντληθούν εντός του 2009.
– Υπό αμφισβήτηση έχουν τεθεί και τα στοιχεία της κυβέρνησης για το έλλειμμα του 2008, ιδιαίτερα μετά την
ανακοίνωση από την ΤτΕ των στοιχείων για το ταμειακό έλλειμμα, το οποίο έφθασε στο 7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι για να μειωθεί το έλλειμμα στο επίπεδο που εμφανίζει η κυβέρνηση πρέπει το πλεόνασμα («άσπρη τρύπα») των ασφαλιστικών ταμείων και των
ΟΤΑ να ξεπεράσει κατά πολύ το 3% του ΑΕΠ, εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής της Eurostat, που αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύνατο να επιτεύχθηκε το 2008, με τα δυσμενή δεδομένα της οικονομικής συγκυρίας, τέτοιο συγκλονιστικά, θετικό αποτέλεσμα. Οι κοινοτικοί προειδοποίησαν ήδη ότι θα προχωρήσουν σε μίνι απογραφή, με «ξεσκόνισμα» όλων των στοιχείων για τα οικονομικά των Ταμείων και των ΟΤΑ, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε νέα αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων.
Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία σύρθηκε η κυβέρνηση στην ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων, είναι ότι ο υπουργός Οικονομίας δεν ήταν καν σε θέση, κατά τη συνέντευξη Τύπου, να δώσει ακριβείς υπολογισμούς για τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων και μόνον ύστερα από αγώνα δρόμου δόθηκαν αργότερα στη δημοσιότητα οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά (278 εκατ. ευρώ), όχι όμως και για τη δημοσιονομική επίπτωση της «παγωμένης» εισοδηματικής πολιτικής.
Η ταχύτητα της μεταβολής των δεδομένων γίνεται αντιληπτή και αν συνεκτιμηθεί ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαθανασίου εμφανιζόταν «άνετος» και δήλωνε ότι προς το παρόν θα επιμείνει στην εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σταθερότητας, χωρίς προσφυγή σε έκτακτα μέτρα. Αυτή η «άνεση» είχε χαθεί εντελώς όταν παρουσίαζε τα νέα μέτρα, την Τετάρτη…
Έκτακτη εισφορά, αλλά όχι
στις εταιρείες…
Το «πάγωμα» της εισοδηματικής πολιτικής με καταβολή εφάπαξ βοηθημάτων μέχρι 500 ευρώ μόνο στους χαμηλόμισθους, καθώς και η έκτακτη εισφορά στους υψηλόμισθους μισθωτούς (με ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ), σε συνδυασμό και με την αναβολή της νομοθετημένης πληρωμής της νέας δόσης του επιδόματος των 176 ευρώ εντός του 2009, δίνουν μικρή «ανάσα» στον προϋπολογισμό, χωρίς να εγγυώνται την ομαλή υλοποίησή του.
Πληροφορίες του «Π» κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στην είσπραξη εσόδων, τα οποία εμφανίζουν σοβαρή μείωση το πρώτο δίμηνο του έτους υπό το βάρος της καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας, της έξαρσης της φοροδιαφυγής και των αρρυθμιών του εισπρακτικού μηχανισμού, που μόλις πρόσφατα πέρασε άλλη μια περίοδο κραδασμών, με την αντικατάσταση πολλών προσώπων που κατείχαν θέσεις-κλειδιά επί Γ.
Αλογοσκούφη. Πάντως, στους κυβερνητικούς κύκλους είχε συζητηθεί και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις πλέον κερδοφόρες ανώνυμες εταιρείες της χώρας.
Όμως, το μέτρο αυτό μένει προς το παρόν στο συρτάρι, τόσο επειδή δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να μελετηθεί σοβαρά η εφαρμογή του, όσο και επειδή η κυβέρνηση φοβήθηκε, λένε, «αντίποινα» από τις μεγάλες επιχειρήσεις, με νέο κύκλο απολύσεων…