Τριβές και στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» να σαλπίσει την υποχώρηση, δηλώνοντας ότι ο Φώτης Κουβέλης θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές αφού η σχετική διάταξη του καταστατικού για βουλευτές που θα διανύσουν μόνο δύο συνεχόμενες θητείες (με ελάχιστο τα έξι χρόνια) δεν αφορά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και θα εξεταστεί μετά το 2011.
Η ηγεσία του ΣΥΝ τρόμαξε από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόθεσή της να αποστρατεύσει τον Φώτη Κουβέλη και έσπευσε να υποχωρήσει παρόλο που το όλο θέμα άνοιξε με δηλώσεις του ο «εξ απορρήτων» του προέδρου του ΣΥΝ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Α. Καρίτζης.
Προκειμένου να κλείσουν τα εσωκομματικά μέτωπα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος μετά το πρόσφατο εσωκομματικό δημοψήφισμα θα καταλάβει την επισφαλή, με βάση τις δημοσκοπήσεις, τρίτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της πρότασης της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», που απορρίφθηκε από την ηγεσία του ΣΥΝ, να καταλάβει ο Δημήτρης Παπαδημούλης τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο αφού το 43% που πήρε στο εσωκομματικό δημοψήφισμα ανέδειξε δύο ισάξιες υποψηφιότητες στον ΣΥΝ.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον City FM είπε ότι προσωπικά δεν ζητάει να αλλάξει τίποτα στη σειρά κατάταξης των ευρωβουλευτών αλλά υπαινικτικά τόνισε ότι «από εκεί και πέρα αυτό είναι θέμα της αρμοδιότητας των συλλογικών οργάνων του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο, η ηγεσία του ΣΥΝ επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος που με ποσοστό 80% αποφάσισε να παραχωρήσει τη δεύτερη -και κατά τα φαινόμενα εκλόγιμη- θέση του ευρωψηφοδελτίου σε εκπρόσωπο των συμμάχων στον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιλογή μακράς πνοής και δεν θα έχει την τύχη των προηγούμενων ευρωεκλογών όταν η συμμαχία διαλύθηκε επειδή δεν υπήρξε συμφωνία στην κατανομή των θέσεων για την Ευρωβουλή.
Μπορεί η σημερινή κατάσταση να μη θυμίζει εκείνη των προηγούμενων ευρωεκλογών και να θέτει σε κίνδυνο το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα προβλήματα δεν λείπουν αφού ο ορισμός του δεύτερου υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο προκαλεί προς το παρόν απλώς τριβές. Τη θέση διεκδικεί η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) κάτι που προκαλεί την αντίδραση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ που θεωρεί ότι μια τέτοια υποψηφιότητα θα εκπέμψει λάθος μήνυμα για τη φυσιογνωμία του κόμματος αφού η ΚΟΕ είναι μια από τις Συνιστώσες που έχουν έντονα αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα. Τη δεύτερη θέση διεκδικεί και το ΔΗΚΚΙ ενώ η ΑΚΟΑ -έχει ήδη ως βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΝ τον Γ. Μπανιά- ζυμώνει μια γυναικεία υποψηφιότητα με κοινή αποδοχή. Το παζάρι αναμένεται να είναι έντονο και συναρτάται και με τις εκλόγιμες θέσεις που θα καταλάβουν οι διάφορες Συνιστώσες στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Έτσι, δεν αποκλείεται κάποια από τις Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί τη μη εκπροσώπησή της στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά να λάβει ως αντάλλαγμα βουλευτική έδρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Όλες αυτές οι εσωκομματικές διεργασίες, που γίνονται πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στη δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αφού στους ψηφοφόρους του μεταφέρεται μια κατάσταση όπου διάφορα στελέχη μάχονται για την «καρέκλα» παρά τις, δημόσια, εκφρασμένες απόψεις τους ότι τους ενδιαφέρει απλώς και μόνον η προσφορά στο κίνημα. Στο επόμενο διάστημα και με δεδομένο ότι ο Ν. Χουντής θα εκλεγεί ευρωβουλευτής, ο ΣΥΝ θα κληθεί να εκλέξει νέο γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, θέση για την οποία οι «νεαροί» του κόμματος δεν έχουν κρύψει τις φιλοδοξίες τους.


Σχολιάστε εδώ