Το 71,7% λέει «ναι» σε σκληρά μέτρα

Είναι το σημαντικότερο, κατά την άποψή μας, εύρημα της μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (η δημοσκόπηση διεξήχθη απ’ τις 17 έως και 20 Μαρτίου, σε δείγμα 2003 συνεντεύξεων, σταθμισμένο, και είναι τηλεφωνική).

Προκύπτει λοιπόν ότι η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας οδηγεί σε συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι η πρόταση για «ποινικοποίηση» της «κουκούλας» δεν προήλθε από κάποια συντηρητική προσωπικότητα, αλλά απ’ τη γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών καθηγήτρια Αλ. Μαραγκοπούλου.

Κατά τα άλλα, όπως προκύπτει και απ’ αυτή την έρευνα, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που είχε κάνει απ’ την περασμένη Κυριακή «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ότι δηλαδή η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά φαίνεται να «παγώνει».

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 3,3 μονάδες, έναντι 3,4 μονάδων στην προηγούμενη έρευνα της RASS, που είχαμε δημοσιεύσει την 1η Μαρτίου, ενώ στην ίδια έρευνα με περίπου ίδια διαφορά προηγείται ο Κ. Καραμανλής στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ στην παράσταση νίκης.

Αν ωστόσο λάβουμε υπόψη μας ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια συγκυρία εξαιρετικά αρνητική για την κυβέρνηση, αφού τις προηγούμενες ημέρες στο κέντρο της επικαιρότητας ήταν τα σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια και η ανακοίνωση των σκληρών οικονομικών μέτρων που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, θα λέγαμε ότι -τελικά- είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση, αφού μέσα σε μια τόσο αρνητική συγκυρία παγώνει τη διαφορά!

Και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει πολύ το ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο όταν, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες (παρόμοιο ποσοστό με την προηγούμενη έρευνα) πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακόμα ώριμο να κυβερνήσει, ενώ πάντα ο Γ. Παπανδρέου υστερεί αισθητά του Κ. Καραμανλή στα ηγετικά χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα μέτρα για την οικονομία έχουν γίνει δεκτά με ικανοποίηση απ’ την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ με μια ένσταση, ότι θα έπρεπε «να έχουν μεγαλύτερη δόση κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αποδεχτή με ικανοποίηση έγινε και η συνέντευξη του Κώστα Καραμανλή μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή. Μάλιστα τείνει να διαμορφωθεί η άποψη στο επιτελείο του πρωθυπουργού ότι είναι καλό που ο Καραμανλής έχει «πάρει πάνω του» και τη μάχη για την έξοδο απ’ τη βαθιά οικονομική κρίση χρησιμοποιώντας γλώσσα ειλικρίνειας και υπευθυνότητας.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο της δημοσκόπησης της RASS είναι και η τάση παγίωσης πλέον της υπεροχής του ΚΚΕ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπεροχής ευδιάκριτης.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2):

– Η ΝΔ συγκεντρώνει 30,9% (έναντι 30,8%).

– Το ΠΑΣΟΚ 34,2% (έναντι 34,2%).

– Το ΚΚΕ 7,2% (έναντι 7,3%).

– Ο ΣΥΡΙΖΑ 6% (έναντι 6,1%).

– Ο ΛΑΟΣ 4,4% (έναντι 4,7%).

– Οι Οικολόγοι 3,1% (έναντι 3,2%).

– Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,7% (έναντι 10,6%).

Οι συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων κινούνται στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη έρευνα, καθώς και οι μετακινήσεις. Η ΝΔ έχει συσπείρωση 69,4% και το ΠΑΣΟΚ 80,8%.

Ο Κ. Καραμανλής προηγείται του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) με 44,7% (έναντι 44,9%) ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 32,9% (έναντι 32,8%).

Στην παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 56,7% έναντι 35,7% της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) το 49,1% επιλέγει μια μονοκομματική κυβέρνηση απ’ τις επόμενες εκλογές, έναντι του 47,7% που προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Εξάλλου (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) το 60% (περίπου ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη δημοσκόπηση) πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει, έναντι του 38,6% που εκτιμά ότι είναι έτοιμο.

Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 7):

• Το 32,3% πιστεύει πως τα πράγματα θα ήσαν χειρότερα, αν στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου.

• Το 32,1% πιστεύει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήσαν τα πράγματα καλύτερα.

• Το 30,2% εκτιμά ότι ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα θα ήταν.

Θέλουν αυστηρά μέτρα καταστολής!

Είναι, όπως προαναφέραμε, εντυπωσιακά τα ευρήματα της δημοσκόπησης σε ό,τι αφορά την έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας και δείχνουν μια συντηρητικοποίηση της κοινωνίας καθώς και ενεργοποίηση συντηρητικών αντανακλαστικών.

Έτσι (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) ένα πρωτοφανές ποσοστό 91,1% εκφράζει ανασφάλεια και μόνο το 8,8% αισθάνεται ασφαλές.

Επομένως (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) έρχεται περίπου φυσιολογική (;) η απάντηση, σύμφωνα με την οποία:

• Το 70,7% λέει ότι συμφωνεί με πολύ αυστηρά μέτρα καταστολής προκειμένου να καταπολεμηθούν αυτά τα φαινόμενα.

• Μόνο το 28,8% διαφωνεί.

Απροθυμία για θυσίες

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που προκύπτει απ’ την έρευνα είναι και (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) η απροθυμία της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων να κάνει θυσίες προκειμένου να βγούμε απ’ την οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα πολύ ή αρκετά πρόθυμο για θυσίες είναι το 43,3%. Αντίθετα, καθόλου ή λίγο πρόθυμοι δηλώνει το 55,8%.

Ενδεχομένως αυτό να ερμηνεύεται (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) απ’ το γεγονός, ότι:

• Το 63,9% των ερωτηθέντων κρίνει μη δίκαια κοινωνικά τα μέτρα για την οικονομία, που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

• Δίκαια τα θεωρεί το 33,1% των ερωτηθέντων.

Ενδεικτικά επίσης των διαθέσεων της κοινής γνώμης είναι και τα ποσοστά αποδοχής των αποκρατικοποιήσεων.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) το 55,6% εγκρίνει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τη MIG του Α. Βγενόπουλου για την Ολυμπιακή. Διαφωνία εκφράζει το 36,6%.

Σε ό,τι αφορά πιθανή αποκρατικοποίηση και του ΟΣΕ (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) το 47% συμφωνεί, αντίθετα το 44,5% διαφωνεί.

Περί Ομπάμα…

Τέλος (ΠΙΝΑΚΑΣ 14) σε ερώτηση πώς αξιολογούν την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία:

• Το 67,9% εκτιμά ότι δεν ευνοεί την Τουρκία, αλλά σχετίζεται με τις προτεραιότητες της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.

• Το 23,8% πιστεύει ότι αναβαθμίζει τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.


Σχολιάστε εδώ