Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Απαρχής να τονίσουμε ότι εμείς υπολογίζουμε μόνο τις δημοσκοπήσεις που «τα λένε όλα» και όχι εκείνες που απλώς δημιουργούν «νέφος σύγχυσης». Επίσης, υπολογίζουμε μόνο τις δημοσκοπήσεις που δεν εμπεριέχουν αδιευκρίνιστη ψήφο, καθότι κατά τη γνώμη μας οι λεγόμενοι «αναποφάσιστοι» δεν υπάρχουν και κάθε καλός ερευνητής είναι σε θέση να τους κατανείμει με μεγάλη ασφάλεια. Έτσι, καταλήγουμε να λογαριάζουμε μόνο έρευνες με τέτοια χαρακτηριστικά – κι ακριβώς τέτοια έρευνα είναι η πρόσφατη της εταιρείας Public Issue, η οποία σημειωτέον προέβλεψε στις εκλογές του 2007 (τότε ως ενιαία VPRC) επακριβώς το εκλογικό αποτέλεσμα με σαφήνεια πρώτου δεκαδικού ψηφίου.
= Τι λέει λοιπόν η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή»; Πρώτον, ότι το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει τα όρια της αυτοδυναμίας έχοντας σήμερα ποσοστό 40%. Δεύτερον, ότι η ΝΔ με ποσοστό 35% βρίσκεται πέντε μονάδες πίσω παρότι κέρδισε μία μονάδα τον τελευταίο μήνα, αλλά επειδή το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μιάμιση, η διαφορά μεγάλωσε. Τρίτον, ο δικομματισμός ενίσχυσε τις δυνάμεις του φτάνοντας το 75%. Και μένουμε στην πρόθεση ψήφου μόνο, γιατί η πρόθεση ψήφου είναι το αποφασιστικό εύρημα κάθε δημοσκόπησης για όσους γνωρίζουν την πολιτική τέχνη. Επιπροσθέτως, μπορούμε αβίαστα να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι όταν μπούμε σε προεκλογική περίοδο ο δικομματισμός θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθότι θα κυριαρχήσει το ζητούμενο της διακυβέρνησης, όπως επίσης μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ κτυπάει αυτοδυναμία στις εκλογές.
= Τέλος, μπορούμε να βγάλουμε κι ένα άλλο χρήσιμο συμπέρασμα, ότι απομακρύνεται και το ενδεχόμενο διπλών εκλογών τον Ιούνιο. Όπότε αισίως βαδίζουμε ολοταχώς προς την άνοιξη του 2010 και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε όντως υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες, τότε όμως…


Σχολιάστε εδώ