Πώς αλλάζει ο χάρτης των ειδήσεων

Σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο οδηγούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί με την απόφαση για απόσυρση από τα νυχτερινά δελτία ειδήσεων. Το επιχείρημά τους είναι πως δεν μπορεί να καλυφθεί το κόστος τους, συνεπώς υπάρχει μια έμμεση παραδοχή πως οι χορηγοί είναι εκείνοι που καθορίζουν την ύπαρξη των δελτίων ειδήσεων. Πρόκειται για τους χειρισμούς των ανθρώπων που επί της ουσίας έχουν φέρει την τηλεοπτική ενημέρωση σε αυτό το χαμηλό επίπεδο.
Θυμίζουμε πως την εποχή Σημίτη τα δελτία ειδήσεων έπαιζαν μόνο life style θέματα για να μη γίνεται κριτική στην κυβερνητική εξουσία, ενώ από την άλλη υπήρξαν περίοδοι που μεγάλοι αστέρες της δημιούργησαν αποκλειστικά ειδησεογραφικά κανάλια με παταγώδη αποτυχία.
Ο χάρτης της ενημέρωσης, μετά και τη μετακίνηση από αυτήν τη Δευτέρα του δελτίου ειδήσεων του Alpha στις 7 το απόγευμα, έχει ως εξής: Το Mega διατηρεί την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία στις ειδήσεις, με το μοντέλο των σχολιαστών του Χρήστου Παναγωτόπουλου και τον δεύτερο ρόλο έχει το Alter, υπό τον Νίκο Χατζηνικολάου. Είναι τα δύο δίκτυα που παλεύουν για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα. Ο ΑΝΤ1 καταργεί τις νυχτερινές ειδήσεις και μειώνει, κατά 15 λεπτά τη διάρκεια του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων, που μεταδίδει ενώ ο Alpha μετακινείται στις 7, έχοντας απέναντί του το
Alter και τον Άκη Παυλόπουλο. Ο σταθμός έχει πλέον στόχο να ανταγωνιστεί το Star στο νεανικό κοινό. Ο ΣΚΑΪ και η ΝΕΤ συνεχίζουν και μεταδίδουν τα δελτία τους στις 9.
Ο χάρτης αυτός μπορεί να είναι και πρόσκαιρος, διότι το κενό που δημιουργείται στην τηλεοπτική ενημέρωση, που είναι κυρίαρχη για τους Έλληνες, θα καλυφθεί από κάποιον τρίτο, ο οποίος θα έχει και έτοιμο στρατό δημοσιογράφων. Την ίδια ώρα, η εθελουσία έξοδος στον Alpha απελευθερώνει ορισμένους από τους ικανότερους δημοσιογράφους και στελέχη που έστησαν πριν από χρόνια τον πρώτο ΣΚΑΪ και στη συνέχεια τον Alpha.


Σχολιάστε εδώ