Παγώστε τα δάνεια!
Tα τελευταία μέτρα που αποφάσισε και εξήγγειλε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες έχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία, τα οποία εν πολλοίς έχουν αναλυθεί.
Η κυβέρνηση, κατά την εκτίμησή μας, διαθέτει ένα αβαντάζ. Το ότι η αντιπολίτευση και ιδίως η αξιωματική δεν διαθέτει κάποια σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξόδου απ’ την οικονομική κρίση και περισσότερο αρκείται σε ασκήσεις πλειοδοσίας και λαϊκισμού.
Απ’ την άλλη η κυβέρνηση πάσχει σε ένα κρίσιμο ζήτημα. Αυτό της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πράγματι τα μέτρα που έως σήμερα έχουν εξαγγελθεί δεν διαπνέονται από τη λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο λαός, που αναγνωρίζει και την κρισιμότητα των στιγμών και την αναγκαιότητα ακόμα και σκληρών μέτρων, απαιτεί:
• Να βάλουν επιτέλους το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για την έξοδο απ’ την κρίση και οι «έχοντες», οι λεφτάδες, αντί να κλαίνε και να ζητάνε περισσότερα.
Και επειδή οι ίδιοι αποκλείεται να προβούν σε… χειρονομία καλής θελήσεως, άλλωστε δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.
Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση και μάλιστα αμέσως να προχωρήσει σε μέτρα συγκεκριμένα, τα οποία και θα έχουν «χρώμα» στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα δώσουν ανάσα στη δεινά χειμαζόμενη αγορά και θα περιορίσουν τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες της κρίσης.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι τέτοια μέτρα μπορεί να είναι τα παρακάτω, τα οποία «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» υιοθετεί και εκτιμά ότι θα πρέπει να τα υιοθετήσει θαρραλέα και η κυβέρνηση:
1. Το πάγωμα –για ένα εύλογο διάστημα– της αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει και οι μη έχοντες (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.) αλλά και οι μικρομεσαίοι, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πλήττονται κυρίως απ’ την κρίση. Έτσι, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς και της πολιτικής, θα ενισχυθεί η ρευστότητα, θα πέσει χρήμα στην αγορά και –στο μέτρο του δυνατού– θα καταπολεμηθεί η αύξηση της ανεργίας. Και επιτέλους, μετά το πάγωμα των μισθών, ας παγώσουν και τα δάνεια!
2. Η μείωση των τοκοχρεολυσίων των τραπεζών. Επιτέλους, ας μειωθούν τα κέρδη τους, ας συνεισφέρουν για την έξοδο απ’ την κρίση και οι τράπεζες, οι κυρίως ευνοημένες έως τώρα και απ’ την κυβέρνηση. Ένα τέτοιο μέτρο, γενναίο, θα έχει θετικές παρενέργειες, σαν τις προαναφερθείσες.
3. Μια κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση των τουριστικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της ελληνικής οικονομίας και η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον τουρισμό. Σε αυτόν τον τομέα και πέραν του προτεινόμενου παγώματος της αποπληρωμής των δανείων –για ένα εύλογο διάστημα– και της μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων, θα μπορούσαν να ληφθούν και ορισμένα άλλα μέτρα, όπως κάποιας μορφής επιδότηση των tour operators για να φέρουν τουρίστες στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως είναι αναγκαίο και το να αντιληφθούν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και οι λοιποί ασχολούμενοι με τον τουρισμό, ότι αν δεν βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δεν μειώσουν τις τιμές, ουδείς μπορεί να τους βοηθήσει. Μια λύση θα ήταν να προσφέρουν στους Έλληνες τις ίδιες τιμές με αυτές που προσφέρουν στους ξένους τουρίστες μέσω των tour operators! Επίσης θα μπορούσε τουλάχιστον για φέτος να θεσμοθετηθεί το «κατέβασμα» των τιμών των ξενοδοχείων κατά ένα επίπεδο. Δηλαδή ένα πεντάστερο ξενοδοχείο να προσφέρει τιμές τετράστερου κ.ο.κ.
4. Πάγωμα ή ακόμα και μείωση των τιμών σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, τιμές εστιατορίων, εισιτήρια, σούπερ μάρκετ κ.λπ.). Έτσι θα κινηθεί χρήμα, στο μέτρο του δυνατού βέβαια, και θα τονωθεί ο τζίρος.
5. Να επανεξεταστεί το εύρος ορισμένων εκ των μέτρων που ανακοινώθηκαν τη βδομάδα που πέρασε, ώστε να αποπνέουν κατά το δυνατόν κοινωνική δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, είναι λάθος να μη λάβει καμιά αύξηση ο αμειβόμενος με 1.700 ευρώ μικτά! Θα μπορούσε αυτό το πλαφόν να αυξηθεί λίγο πάνω απ’ τα 2.000 ευρώ. Επίσης να επανεξεταστούν τα πλαφόν για τον λεγόμενο «κεφαλικό φόρο», ώστε να αποφευχθούν –κατά το δυνατόν– αδικίες.
Τράπεζες και… golden boys
6. Εμείς επαναφέρουμε την πρόταση για εθνικοποίηση ορισμένων τραπεζών, ξεκινώντας απ’ την Εθνική. Έτσι θα μπορέσει η Πολιτεία να ασκήσει παρεμβατική πολιτική ευκολότερα.
7. Επιτέλους να αποφασίσει ο πρωθυπουργός να κάνει και αυστηρό έλεγχο, πέραν των οδηγιών που έδωσε, στο αν πράγματι και πόσο μειώθηκαν οι αμοιβές των golden boys. Ας παραδειγματιστούμε και απ’ τον Ομπάμα, ο οποίος σ’ αυτόν τον τομέα έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος. Στο κάτω κάτω μια τέτοια κίνηση εκτός απ’ το –πραγματικό– βάθος της, έχει και εξέχουσα σημειολογία, εύλογη. Και δεν τα λέμε τυχαία όλα αυτά. Έχουμε πληροφορίες ότι αυτά τα περιβόητα golden boys έχουν βρει «παράθυρα» παράκαμψης της σχετικής πρωθυπουργικής εντολής. Κάτι έξω από κάθε λογική στους δύσκολους καιρούς που βιώνουν ο λαός και η χώρα!