Οι «σκεπτόμενοι» κρατούν αποστάσεις από τον Γιώργο

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι μια… μονομαχία α λα Ελ Πάσο μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Θα είναι η μάχη των μαχών.

Η αχίλλειος πτέρνα του Γ. Παπανδρέου στη μάχη αυτή φαίνεται να είναι ένα 7-8% του εκλογικού σώματος που μέχρι σήμερα δεν θέλει να ενταχθεί στο… άρμα του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το κόμμα να μένει κολλημένο γύρω στο 32%. Από την άλλη πλευρά, η αγωνία του Κ. Καραμανλή θα είναι κατά πόσο θα μπορέσει να «περάσει» στους ψηφοφόρους το μήνυμα: «Μα έχετε εμπιστοσύνη στον Γιώργο;».

Μελετώντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όλες τις δημοσκοπήσεις διαχρονικά –φυσικά, χωρίς τις… αναγωγές, στις οποίες δεν δίνουν και ιδιαίτερη σημασία– καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 7-8% που τους… λείπει μοιράζεται σε τρεις κατηγορίες:

Η πρώτη είναι οι νέοι. Φαίνεται ότι η νέα γενιά, σε αντίθεση με παλιά, δεν θέλει να «στρατευτεί» με το ΠΑΣΟΚ και δείχνει να μην πείθεται απ’ όσα ακούει. Πολλοί νέοι μάλιστα αδιαφορούν τόσο, που ενδέχεται να μην πάνε καν να ψηφίσουν… Η δεύτερη κατηγορία είναι οι λεγόμενοι «απογοητευμένοι» και «παραπονεμένοι» από το ΠΑΣΟΚ. Άλλοι γιατί δεν θέλουν τον Σημίτη ή τους «εκσυγχρονιστές», άλλοι γιατί έχουν κακές αναμνήσεις από τους υπουργούς του Σημίτη, άλλοι γιατί εκτιμούν ότι δεν αξιοποιήθηκαν και άλλοι γιατί έχουν κόντρες με τον δήμαρχο στον δήμο όπου μένουν.

Και η τρίτη –και πιο σοβαρή– κατηγορία είναι οι λεγόμενοι «σκεπτόμενοι», οι «μορφωμένοι» ψηφοφόροι που δεν πείθονται από τον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ και δεν εμπιστεύονται τις ηγετικές-αρχηγικές ικανότητες του Γιώργου. Είναι ψηφοφόροι με θέσεις και απόψεις που διαμορφώνουν και το γύρω περιβάλλον τους και τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει. Και φυσικά κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα, στην άλλη πλευρά του λόφου, η «γραμμή» που επιλέγει να κρατήσει απέναντι στους ψηφοφόρους ο Κ. Καραμανλής για να μονομαχήσει (και πάλι) με τον Γ. Παπανδρέου θα είναι στο στυλ, «Εντάξει, είστε δυσαρεστημένοι, φωνάζετε, υπάρχουν προβλήματα, δεν κάναμε πολλά, μας χτύπησε και η διεθνής οικονομική κρίση… αλλά και πού θα πάτε; Στον Γιώργο; Στον χειρότερο;».

Σοβαροί και έμπειροι παράγοντες της ΝΔ (που πρόσκεινται στην «καραμανλική πτέρυγα») εκτιμούν ότι η συσπείρωση της ΝΔ θα ανέβει στα φυσιολογικά της επίπεδα, οι γκρίνιες θα σταματήσουν και ο κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του, εάν βγει ο Κ. Καραμανλής και ξεκαθαρίσει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας. Σημειώνουν επίσης με νόημα ότι «παραδοσιακά, οι ψηφοφόροι της ΝΔ την Κυριακή ψηφίζουν το κόμμα τους και από την επομένη αρχίζουν ξανά τη… γκρίνια».


Σχολιάστε εδώ