Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Όπως αναφέρεται ειδικότερα, η απόφασή του για τη στελέχωση της Καρδιολογικής Κλινικής με ειδικευμένους ή ειδικευόμενους γενικούς ιατρούς έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο ανάμεσα στο ιατρικό προσωπικό όσο και ανάμεσα στους ασθενείς.

>Εάν η Ελλάδα ψήφισε τον νέο Κανονισμό της ΕΕ που ορίζει ως ανώτατο όριο εμφάνισης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα βιολογικά προϊόντα το 0,9% και, εάν ναι, γιατί υπαναχώρησε από τη θέση της σε σχέση με τον προηγούμενο Κανονισμό του ʼ91 που απαγόρευε εντελώς την ύπαρξη ΓΤΟ στα προϊόντα αυτά, ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης. Ο κ. Τσιτουρίδης ζητά επίσης να πληροφορηθεί κατά πόσο εφαρμόζεται ο παραπάνω Κανονισμός από 1-1-2009 και με ποιους μηχανισμούς ελέγχεται η τήρηση του ανωτάτου ορίου 0,9% ύπαρξης ΓΤΟ στα βιολογικά προϊόντα.

>Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς ζητά να πληροφορηθεί αν επίκειται βελτίωση του Πτωχευτικού Δίκαιου ώστε να διευκολυνθεί η διάσωση και ανασυγκρότηση υγειών επιχειρήσεων που πτωχεύουν λόγω δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Σημειώνει ότι ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βρεθούν σε αυτήν τη δυσμενή κατάσταση, πράγμα που τις στιγματίζει και πλήττει ανεπανόρθωτα τη φήμη τους, ακυρώνοντας στην ουσία την επιχειρούμενη διαδικασία ανασυγκρότησης.

>714 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων προσελήφθησαν στην Ολυμπιακή το 2008, το κόστος μισθοδοσίας των οποίων ανέρχεται, για 5 μόλις μήνες, σε 13,9 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι 4.447 που προσελήφθησαν «σταδιακά» κόστισαν για 8 μήνες 60.479.000 ευρώ. Επίσης, μέσα στο 2008 έγιναν άλλες 325 ανανεώσεις ή προσλήψεις. Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία προκύπτουν από δύο επίσημα έγγραφα της ΟΑ, τα οποία απέστειλε στον βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλιώτη ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Μπεκίρης. Έχωναν κόσμο στην Ολυμπιακή ακόμη και την παραμονή της ιδιωτικοποίησης, σχολίασε σχετικά ο βουλευτής. Με αφορμή, εξάλλου, άλλη ερώτησή του, ο κ. Αϊβαλιώτης καταγγέλλει ότι, όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Μεϊμαράκη, το ΥΠΕΘΑ δώρισε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου, αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ, στις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να υπάρξει πρόνοια για δωρεάν περίθαλψη των ελλήνων ομογενών.

>Την τακτοποίηση των οφειλών που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των κέντρων του ΟΚΑΝΑ, την κάλυψη από το ελληνικό κράτος της δαπάνης νοσηλείας ασθενών που αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιωτικές μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και την άμεση επίλυση του προβλήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Αντικυθήρων με την Κρήτη ζητά, με αντίστοιχες ερωτήσεις, από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος.

>Την κυβερνητική ανευθυνότητα «δείχνουν» ως υπεύθυνη για την ανταγωνιστική υποβάθμιση της Ελλάδας στον τουρισμό οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Απ. Κατσιφάρας, Ά. Γκερέκου, Γ. Δριβελέγκας, Γ. Ντόλιος, Χ. Τσιόκας, Μ. Σκουλάκης, Γ. Μανιάτης και Ε. Τσουρή, οι οποίοι ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς για τις πρωτοβουλίες και το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναστροφή του κλίματος και την αποτελεσματική ενίσχυση του τουριστικού τομέα, ώστε, έστω και καθυστερημένα, να θωρακιστεί απέναντι στην κρίση.

>Να μην υπάρξουν άδικοι αποκλεισμοί και στέρηση του επιδόματος θέρμανσης από ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και το δικαιούνται, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω γραφειοκρατίας, ζητά από τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

>Τη χρηματοδότηση του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» που έχει κάνει παγκοσμίως γνωστό το χωριό Χουδέτσι του Νομού Ηρακλείου και έχει αναδειχθεί σε μοχλό ανάπτυξης όλης της περιοχής, ζητά από τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, «ώστε να μην κλείσει αλλά να συνεχίσει το έργο του χωρίς συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του και έκπτωση στην ποιότητα διδασκαλίας του».

>Την απουσία κυβερνητικών παρεμβάσεων ώστε να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της SIEMENS στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αράπογλου, ενώ με άλλη ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς και με αφορμή την κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών της ΕΛΒΟ ζητά την άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για χρηματοδότηση της σύμβασης με το ποσόν των 20 εκατ. ευρώ και την οριστική επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την εταιρεία και τους εργαζόμενους.

>Την κατάρρευση των προγραμμάτων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αναδεικνύουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Κουράκης, Παν. Λαφαζάνης και Αθ. Λεβέντης και ερωτούν τον υπουργό Υγείας «εάν υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών αποασυλοποίησης, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα».

>Τα στοιχεία των επανελέγχων που διενήργησε η Οικονομική Επιθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών σε 16 περιπτώσεις ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Πέτρος Τατούλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης ερωτά τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου με βάση ποια νέα στοιχεία για τις υποθέσεις αυτές η αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία θεώρησε σκόπιμη τη διενέργεια ελέγχου. Επίσης, ζητεί από τον κ. Παπαθανασίου να δικαιολογήσει το γεγονός ότι σε καμία υπόθεση από τις επανελεγχθείσες δεν διαπιστώθηκε ζημία του ελληνικού Δημοσίου αλλά και στις 15 περιπτώσεις διεγράφησαν οι βεβαιωθέντες φόροι με ανυπολόγιστη ζημία αυτού. Εκτός από τα στοιχεία αυτά, ο βουλευτής ερωτά τον κ. Παπαθανασίου ποιοι ήταν οι εντολείς για τη διενέργεια διαχειριστικού – οικονομικού ελέγχου στην υπόθεση του πρώην γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Ζαχόπουλου, ζητώντας ταυτόχρονα την κατάθεση του πορίσματος από τη διενέργεια του ελέγχου. Επίσης, ερωτά εάν διατάχθηκε έλεγχος στις υποθέσεις των δομημένων ομολόγων και του Βατοπεδίου, και αν όχι, γιατί καθυστερεί η εντολή ελέγχου και, τέλος, εάν διενεργήθηκε επανέλεγχος στην υπόθεση της Siemens.

>Η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη ζητά από τον υπουργό Μεταφορών να προχωρήσει στην έγκριση της μελέτης για την ίδρυση ενός ενιαίου κέντρου εποπτείας και συντονισμού σηματοδότησης στη Θεσσαλονίκη και να αναλάβει παράλληλα το κόστος της εγκατάστασης και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του.

>Να διερευνηθεί η καταγγελία περί αναιτιολόγητων προφορικών εντολών του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, που τροποποιούν την έγγραφη παραγγελία διενέργειας προκαταρτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, αφαιρώντας από τους διενεργούντες Εισαγγελείς την αρμοδιότητα αξιολόγησης του αποδεικτικού υλικού και τη σύνταξη πορίσματος, ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης 46 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μιχάλη Καρχιμάκη. Επισημαίνουν ότι η διερεύνηση των καταγγελιών εντάσσεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπουργού, οι οποίες σύμφωνα με το άρθρο 91 παρ. 1 του Συντάγματος περιλαμβάνουν και την πρωτοβουλία πειθαρχικού ελέγχου κατά δικαστικού λειτουργού με τον βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πάνω, βαθμό που φέρει ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών.

>Οι υψηλές τιμές των οικοδομικών υλικών και η λειτουργία μονοπωλιακών μορφών και πρακτικών στην αγορά του σιδήρου οδηγούν σε κρίση την οικοδομική δραστηριότητα, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και ζητά τη λήψη μέτρων που θα την υποστηρίξουν. Υπενθυμίζει ότι την περίοδο 2006-08 έγιναν καταγγελίες για την ύπαρξη και λειτουργία καρτέλ στην αγορά των προϊόντων του χάλυβα, γεγονός το οποίο οδήγησε την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προβεί σε διενέργεια ελέγχου στις εταιρείες παραγωγής χάλυβα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί πόρισμα. Με άλλη ερώτησή του, εξάλλου, ο κ.Κουβέλης επαναφέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να τεθεί υπό διακομματικό έλεγχο η λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., πρόταση που αποτελεί, όπως επισημαίνει, πάγιο αίτημα και των ίδιων των αστυνομικών.

>Για επαναφορά της αντίληψης του στρατιωτικού προγράμματος εκπαίδευσης για τους δόκιμους στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας κατηγορούν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου, Γ. Πεταλωτής, Α. Αθανασιάδης, Μ. Καρχιμάκης, Ε. Καϊλή και Γ. Ντόλιος. Επιπλέον σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ψυχολογική στήριξη των δοκίμων από έμπειρο προσωπικό, οδηγώντας τις σπουδές των Σχολών σε αμφίβολο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

>Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε Μακεδονία και Θράκη μετά την – ξαφνική και μονομερή λήξη της στρατηγικής σχέσης της Vivartia (Δέλτα) με τους κτηνοτρόφους συνεργάτες της στην περιοχή, επισημαίνουν 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γ. Πεταλωτή. Τονίζουν ότι η παραπάνω εξέλιξη ενισχύει την πεποίθηση των πολιτών για υποταγή του κράτους στην πολιτική των καρτέλ στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στην αγορά γάλακτος, και ερωτούν πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να υποστηρίξει τους κτηνοτρόφους της βόρειας Ελλάδας και ειδικά όσους αντιμετωπίζουν έκτακτες δυσκολίες που οδηγούν στον αφανισμό τους.

>Σωλήνες με αμίαντο υπάρχουν στα δίκτυα ύδρευσης των δήμων Αγίου Στεφάνου, Λαυρεωτικής, Νέας Μάκρης, Σπάτων, Ωρωπίων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Ζεφυρίου, Μάνδρας, Μαγούλας, καθώς και των κοινοτήτων Κρυονερίου και Σαρωνίδος, όπως παραδέχεται το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού. Επιπλέον, στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αναφέρεται ότι η αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης δεν προβλέπεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007 και 2013.

>Τη θέση των αρμόδιων υπουργών σχετικά με την παραχώρηση της δασικής έκτασης των 32,1 στρεμμάτων του Πανοράματος στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης, Χρ. Αράπογλου, Β. Βενιζέλος, Β. Γερανίδης, Χ. Καστανίδης και Χ. Τσιόκας. Υπογραμμίζουν ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει επισημάνει τις εξής παράνομες ενέργειες: αλλαγή χρήσης «κατά προφανή αναρμοδιότητα» από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, παρέκκλιση των όρων δόμησης χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου που εποπτεύει τη Μητρόπολη και διαδικασίες ανάθεσης του έργου με τη μη πρόσκληση εκπροσώπων του ΤΕΕ και του Συνδέσμου Εργοληπτών.

>Περαιτέρω διόγκωση του σπάταλου κράτους και μεγάλη επιβάρυνση του φορολογούμενου πολίτη, στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, επισημαίνει με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι το διάστημα αυτό, με 144 νομοθετήματα, ιδρύθηκαν συνολικά 695 νέες δημόσιες υπηρεσίες, συστάθηκαν 11.443 νέες θέσεις προσωπικού και συγκροτήθηκαν 467 αμειβόμενες νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας. Από δε τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι, την πενταετία αυτή, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με 222.228.679 ευρώ, καθώς και με εφάπαξ δαπάνη 75.272.900 ευρώ για την έναρξη λειτουργίας των νέων υπηρεσιών.

Ακόμα και τις επιχειρήσεις-πελάτες τους αφήνουν οι τράπεζες να πνιγούν από την πιστωτική ασφυξία, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ <Β> Β. Κεγκέρογλου, Δ. Βαρβαρίγος, Μ. Μπόλαρης, Μ. Τιμοσίδης και Μ. Καρχιμάκης. <Δ> Ερωτούν -και ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα- ποια ποσά έχουν διατεθεί από τα 28 δισ. σε κάθε τράπεζα σε μετρητά για αγορά μετοχών και πόσα για εγγυήσεις, ποιο το ύψος για κάθε κατηγορία δανείων που χορήγησε κάθε τράπεζα ανά μήνα από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2009 και ποιο το αντίστοιχο ύψος των ίδιων δανείων τον αντίστοιχο μήνα του 2007 και του 2008, πόσοι επιχειρηματίες ζήτησαν δάνειο επιδοτούμενου επιτοκίου και πόσα τελικά αιτήματα πήγαν στο ΤΕΜΠΜΕ από κάθε τράπεζα, και ποιο το συνολικό ύψος των δανείων αυτών.

Εκβιαστική και παράνομη επιβολή μείωσης ωρών εργασίας και μισθών στους εργαζόμενους της εταιρείας Αλουμύλ καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ <Β> Παναγιώτης Λαφαζάνης. <Δ> Ερωτάται η υπουργός Απασχόλησης ποια μέτρα θα λάβει ενάντια στην Αλουμύλ προκειμένου να ανακληθούν οι νέες συμβάσεις εργασίας και πώς σκοπεύει να εμποδίσει στο μέλλον παρόμοιες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από άλλες εταιρείες.


Σχολιάστε εδώ