ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

Η επιστολή αυτή κοινοποιείται και προς τον Σπύρο Ζαβιτσάνο, πρόεδρο της προς έλεγχο εταιρείας AGB, η οποία επίσης καλείται να καταθέσει τις απόψεις της για το πώς θα ελέγχεται. Με βάση τη νομοθεσία (3592/2007) ο έλεγχος επί των μετρήσεων τηλεόρασης διενεργείται από αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Ελεγκτική Εταιρεία Ερευνών Μετρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης).

Στην επιστολή η ΕΕΕΤ ζητάει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να καταθέσουν τις απόψεις τους, αν και από τον περασμένο Οκτώβριο υπάρχει η επιστολή του ίδιου του Δ. Κοντομηνά για την άρση του απορρήτου της έρευνας, με την αποκάλυψη πως ο Κώστας Βαξεβάνης έχει στη διάθεσή του 500 ονόματα νοικοκυριών του δείγματος. Ως τώρα η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί, μολονότι ο νόμος Ρουσόπουλου ορίζει πως ο αρμόδιος υπουργός έχει τη δυνατότητα να διατάξει έλεγχο των μετρήσεων ορίζοντας εκείνος το όργανο «αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας».

Ο διάλογος ΕΕΕΤ- AGB για τα ερωτήματα Κοντομηνά

Σήμερα το «Π» αποκαλύπτει ένα μέρος του διαλόγου μεταξύ της AGB και της Επιτροπής Έρευνας Ελέγχου Τηλεθέασης επί των ερωτημάτων που είχε θέσει ο Δ. Κοντομηνάς στις 8 Σεπτεμβρίου 2008, προτού δηλαδή ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης ενημερώσει (13/11/2008) πως έχει στη διάθεσή του τα ονόματα 500 νοικοκυριών από το δείγμα της AGB. Θυμίζουμε πως στην απόπειρα ελέγχου από τον δημοσιογράφο, αν μέρος από αυτά τα νοικοκυριά μετέχουν όντως στην έρευνα, η AGB απάντησε με εξώδικο υποστηρίζοντας πως έτσι καταργείται το απόρρητο της έρευνας. Από την αλληλογραφία μεταξύ ΕΕΕΤ (1/10/2008) και AGB προκύπτει, όπως δηλώνουν οι ελεγκτές, πως «δεν υπάρχει προδιαγραφή που να καθορίζει τον μέγιστο χρόνο παραμονής των οικογενειών στο δείγμα».

Μια από τις ερωτήσεις του Δ. Κοντομηνά ήταν «ποιος ο λόγος αποχώρησης 46 νοικοκυριών ”ύστερα από πολλά έτη συνεργασίας” και αν «έχει πραγματοποιηθεί παρόμοια ενέργεια στο παρελθόν, θα υπάρξει η ίδια διαδικασία στο μέλλον».

Οι ελεγκτές στην απάντησή τους, αφού παραθέτουν τα στοιχεία για αυτά τα 46 νοικοκυριά, αναφέρουν τα εξής: «Στην ερώτηση των ελεγκτών σχετικά με τα νοικοκυριά που αποχωρούν από το δείγμα με απόφαση της AGB NMR και αιτιολογία ”ύστερα από πολλά χρόνια συνεργασίας” πήραμε την απάντηση ότι: ”αν και δεν υπάρχει περιορισμός στη διάρκεια παραμονής των νοικοκυριών στο δείγμα – το τμήμα παραγωγής θα προβαίνει σε αποχωρήσεις των παλαιοτέρων νοικοκυριών, όταν κρίνει ότι υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία του δείγματος”».

Οι ελεγκτές στη συνέχεια απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αναφέρουν: «Είναι επιβεβλημένη η πρόβλεψη ύπαρξης διαδικασιών αντικατάστασης του δείγματος και θα ήταν προτιμότερο οι διαδικασίες αυτές να είναι προγραμματισμένες, συμφωνημένες και ελέγξιμες». Και στο ερώτημα αν έχει υποχρέωση η AGB να ενημερώνει την ΕΕΕΤ όταν προχωρά σε τέτοιου είδους αντικαταστάσεις, οι ελεγκτές αποκαλύπτουν πως «δεν υπάρχει προδιαγραφή που να καθορίζει τον μέγιστο χρόνο παραμονής των οικογενειών στο δείγμα. Όσον αφορά στις διαδικασίες ανανέωσης του δείγματος, δεν υπάρχει συμφωνημένη διαδικασία εκ των προτέρων ενημέρωσης της ΕΕΕΤ».

Η AGB σε επιστολή της στις 28 Νοεμβρίου 2008 προς τον τότε πρόεδρο της ΕΕΤΤ Σπύρο Σπυρίδη, στη γενική τοποθέτησή της επικαλείται τους ελεγκτές, αναφέροντας πως «τα θέματα που εγείρει ο Alpha είναι τεχνικά ή διαδικαστικά». «Βεβαίως», συνεχίζει η εταιρεία, «οι δείκτες που τα περιγράφουν έχουν τη διαχειριστική τους σημασία, αλλά με τίποτα δεν συνιστούν τα ουσιώδη και σημαντικά ζητήματα από τα οποία κρίνεται η αξιοπιστία της οποιασδήποτε μέτρησης τηλεθέασης».

Ως «ουσιώδη ζητήματα της έρευνας» η AGB αναφέρει το «μέγεθος και τη γεωγραφική κάλυψη δείγματος», τη «δειγματοληψία», την «τεχνολογική επάρκεια καταγραφής κάθε πηγής τηλεθέασης», την «εξασφάλιση καθημερινής λειτουργίας μέσω ενεργειακής και τηλεπικοινωνιακής αυτονομίας», το «κλειστό σε επεμβάσεις αλλά απόλυτα διαφανές στον έλεγχο διεθνώς πιστοποιημένο λογισμικό παραγωγής στοιχείων», το «πλήρως καταγεγραμμένο -ώστε να είναι απολύτως ελέγξιμο – πιστοποιημένο σύστημα διαδικασιών ή διαχείρισης του πάνελ» και τη «λειτουργία της έρευνας». «Στα ζητήματα αυτά, όπως προκύπτει και από τα πορίσματα των ελεγκτών διαχρονικά, ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα» υπογραμμίζει η AGB.


Σχολιάστε εδώ