ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΕΣ

Οι ρόλοι είναι γνωστοί: Ο μεν έχων την εξουσία μεθοδεύει και μηχανορραφεί σε βάρος της Άμυνας, ο δε ευρισκόμενος εις την αντιπολίτευση καταγγέλλει, διαμαρτύρεται και φωνασκεί, κοπτόμενος δήθεν για την αξιοκρατία και για άλλα φαιδρά και εξοργιστικά που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Το βιολί αυτό συνεχίζεται χρόνια, απλώς οι πρωταγωνιστές εναλλάσσονται. Ό,τι κι αν πεις δεν ιδρώνει το αυτί τους, συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο, σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς για το έθνος. Ειδικά αυτήν την εποχή που οι Τούρκοι μοιράζουν το Αιγαίο, με πλήρη δική μας αφωνία και αμερικανική συνηγορία.
Πριν από μερικά χρόνια αυτή η κυβέρνηση έβαλε για υπουργό Εθνικής Άμυνας έναν πρώην αξιωματικό, που είχε σταδιοδρομήσει ως υπασπιστής προέδρου. Γρήγορα κατάλαβε το λάθος της και τον απομάκρυνε άρον άρον γιατί τα είχε κάνει θάλασσα. Οι πάντες τότε παραδέχθηκαν ότι άλλο είναι να κάνεις καριέρα επιχειρησιακού αξιωματικού σε μάχιμες Μονάδες και επιχειρησιακά στρατηγεία και άλλο είναι να σταδιοδρομείς σε σαλόνια κρατώντας ένα μπλοκάκι για να κρατάς ως θεραπαινίδα τις υπενθυμίσεις του προέδρου.

Ποιος είναι αυτός που δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι μακριά από τα επαγγελματικά του καθήκοντα, να βρίσκεται στη θαλπωρή των γραφείων και των σούρτα-φέρτα των δεξιώσεων, της τρυφηλότητας και της κοπάνας, και ξαφνικά να έχει και αξιώσεις όχι απλώς να επανέλθει, αλλά και να υποσκελίσει όλους αυτούς που με πόνο και ιδρώτα πάσχισαν να κρατήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων; Κανείς, γιατί είναι προφανές ότι αυτοί που τραβούν κουπί πρέπει και αξιοκρατικά να δικαιώνονται.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ευθύνη και το θάρρος των Αρχηγών των επιτελείων, να έχουν το σθένος να αποστρατεύσουν αυτούς που απαιτούν να προαχθούν κάτω από τη σκιά του προστάτη τους. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια και τα άλλα είναι φληναφήματα που μόνο στην Ελλάδα έχουν πέραση. Αν αυτό έκανε ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΝ, λέω αν, με όλες τις επιφυλάξεις για τυχόν αδικίες, τότε μπράβο του.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Άμυνας έκανε φοβερές και τρομερές δηλώσεις για τις φετινές κρίσεις στο στράτευμα και είπε ότι αυτές λειτούργησαν στη φιλοσοφία κομματικών συμφερόντων και ότι αποστρατεύτηκαν ικανά στελέχη για να προωθηθούν οι «ημέτεροι». Πέφτει πολύ γέλιο, γιατί αν τις πάρουμε στα σοβαρά αυτές τις δηλώσεις, θα πρέπει να ερωτήσουμε την κυρία Βάσω, από πότε ξύπνησε το ενδιαφέρον της για τις ένοπλες δυνάμεις, και επιτέλους ποια είναι τέλος πάντων τα όρια της πολιτικής υποκρισίας. Πολύ γρήγορα έμαθε και τα της Αμύνης. Θα μπορούσε να μας πει, έτσι πρόχειρα, ποιος έκανε Αρχηγό με ολιγόλεπτη συνέντευξη αξιωματικό που δεν είχε διοικήσει ούτε σχηματισμό και δεν είχε τα απαιτούμενα από τον νόμο προσόντα; Ποιος έφερε τα ΟΣΑ Α/Κ, το πρόγραμμα Ερμής, τα TOR-M1, τα πυροβόλα Suzana, τις προμήθειες του αιώνα, τις υπερτιμολογήσεις, τα αντισταθμιστικά, το ΕΠΥΕΘΑ, τη ΓΔΕ και όλα αυτά τα αμαρτωλά; Ποιος είπε ότι τα στελέχη μας πλούτισαν στην εξουσία; Τα θυμάται αυτά, ή τώρα παίζει με το στράτευμα; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κάθε βουλευτή να κάνει τα δικά του στον χώρο της Άμυνας; Θυμάται ποιος το 2003, στη δήθεν αναδιοργάνωση, απέσυρε τα άρματα, τα πυροβόλα και άλλα οπλικά συστήματα, για να αφοπλίσει στην ουσία τον Στρατό; Θυμάται ποιος είπε άχρηστους τους αξιωματικούς και ότι από ένα Σύνταγμα προτιμάει έναν διπλωμάτη; Θυμάται μήπως τους S-300; Είπε όμως και κάτι άλλο η σκιώδης υπουργός. «Θα αποκαταστήσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και θα επιβάλουμε πλήρη αξιοκρατία πέρα και από οποιαδήποτε κομματικά κριτήρια». Εδώ γελάνε ή κλαίνε; Δηλαδή η αποκατάσταση του αξιόμαχου θα γίνει όπως το 1996 στα Ύμια; Όπως τότε με τον Οτσαλάν; Θα λέμε και πάλι τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ διαταραγμένο, προς ένδειξη σεβασμού προς τις Ένοπλες Δυνάμεις; Θυμάται άραγε κανείς πότε και ποιος υπουργός Άμυνας υπέγραψε την παραχώρηση του αεροπορικού ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου στους Τούρκους και τη Σούδα στους Αμερικανούς; Οι Τούρκοι με την παραχώρηση του στρατηγείου πήραν το πάνω χέρι στο Αιγαίο και διαμέσου αυτού παρουσιάζουν την κατάσταση στη συμμαχία σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Για να είμαι μάλιστα απόλυτα δίκαιος, δεν θέλω να πάρω θέση αν οι εφετινές κρίσεις ήταν τόσο άδικες όσο ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά, προς Θεού, αυτό δεν κρίνεται από τους υπασπιστές. Η ΝΔ, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική του ΠΑΣΟΚ, έβαλε και αυτή το λιθαράκι της στην υποβάθμιση του αξιόμαχου των ΕΔ και γκρέμισε τα όνειρα των νέων αξιωματικών όταν πήρε τον ΑΓΕΕΘΑ και τον έκανε βουλευτή και στη συνέχεια υπουργό και μετά ακατάλληλο. Ήταν αξιοκρατικό, ήταν κομματικό;

Όποιος έχει νου και κρίση ας κρίνει. Ο ελληνικός λαός έχει και τα δύο και μπορεί να κρίνει και να καταδικάσει αμφοτέρους για τα εγκλήματά τους εις βάρος της Άμυνας. Εκείνο που δεν θέλουμε και στην κυριολεξία απεχθανόμαστε είναι να μας θεωρούν χαχόλους και να μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Δεν το αντέχει η ψυχή μας να βγαίνουν κάθε χρόνο οι γνωστοί δημοσιογράφοι, που τρύγησαν καλά το υπουργείο Άμυνας, και προσβλέποντας σε νέο τσιμπούσι να μας πετάνε στα μούτρα τον Μάρτιο κάθε χρόνο πηχυαίους τίτλους περί «καρατομήσεων» και «αναξιοκρατίας». Τέρμα η κοροϊδία, αντιλαμβανόμαστε την υποκρισία, δεν είμεθα υποκείμενα δουλέματος. Όποιος από τους δύο τολμά ας δεσμευθεί ότι θα αλλάξει τους νόμους 2292/95 και 2984/02 για να δώσει την απαιτούμενη αυτονομία και διʼ αυτής την αξιοκρατία στο στράτευμα, ώστε να κανονίζει τα του οίκου του, μέσα στα αυστηρά δημοκρατικά πλαίσια.

Σήμερα όλοι μιλάνε για την ανεπάρκεια της Αστυνομίας, που όντως αποδείχθηκε στην πράξη. Έχουμε καταλάβει τι θα γίνει αν αυτό συμβεί και για το στράτευμα σε κάποια κρίση με κάποιον γείτονα; Δηλαδή, πιο απλά και κατανοητά, αν ο Στρατός μας αποτύχει οικτρώς στην αποστολή του, έχουμε αντιληφθεί τις συνέπειες; Οι παρεμβάσεις των εκάστοτε υπουργών Δημόσιας Τάξης στο επιχειρησιακό έργο της Αστυνομίας αποδείχθηκαν καταστρεπτικές. Ας αναλογισθούμε τι θα συμβεί στον πόλεμο, όταν στις Ένοπλες Δυνάμεις ο υπουργός δεν είναι απλώς πολιτικός προϊστάμενος, όπως στην Αστυνομία, αλλά εν τη ουσία Αρχιστράτηγος, που από την ειρήνη προετοιμάζει και προπαρασκευάζει τις πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό είναι μια τρέλα που θα την πληρώσουμε ακριβά. Έχει τα κότσια κάποιος να μας εγγυηθεί ότι θα καταργήσει το νομοθετικό υποδουλωτικό πλαίσιο των ΕΔ; Εδώ είναι το καίριο θέμα και όχι στους βερμπαλισμούς και στην άκρατη υποκρισία.


Σχολιάστε εδώ