Θρίαμβος των Τασσικών στο ΔΗΚΟ και νέο σκηνικό στην Κύπρο

Κατά γενική ομολογία, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών ήταν ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Κάρογιαν, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλέξει τους τρεις δικούς του ανθρώπους στην πυραμίδα. Οι τρεις χαμένοι, που έτυχαν της στήριξης του Μάριου Κάρογιαν, είναι η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία διεκδικούσε τη θέση αναπληρωτή προέδρου, ο Άγγελος Βότσης, ο οποίος πήγαινε για την αντιπροεδρία, και η Αθηνά Κυριακίδου, υποψήφια για τη θέση της γενικής γραμματέα και ορκισμένη αντιτασσική!
Ηττημένη είναι και η πολιτική Χριστόφια, η οποία αποδοκιμάστηκε. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πλέον αποδυναμωμένος, εφόσον, μετά την ΕΔΕΚ και το Ευρωπαϊκό Κόμμα, αντιδρά στους χειρισμούς του και το ΔΗΚΟ, που μέχρι σήμερα του έκανε πλάτες. Μοναδικοί σταθεροί σύμμαχοι του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό είναι, όπως προ καιρού είχε γράψει το «Παρόν» και σήμερα γίνεται όλο και πιο εμφανές, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, που κινούν τα νήματα του παρασκηνίου με σκοπό την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα.
Τα 4Α και ο Χριστόφιας
Ο συνδυασμός του προέδρου της Βουλής και του ΔΗΚΟ Μάριου Κάρογιαν, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία του κόμματος χωρίς ανθυποψήφιο, χαρακτηρίστηκε από τον κυπριακό Τύπο «ο συνδυασμός των 3Α» (Αντιγόνη, Άγγελος, Αθηνά). Πάντως, στελέχη του ΔΗΚΟ και πολιτικοί αναλυτές υποστήριξαν δημοσίως ότι πρόκειται για συνδυασμό 4Α! Το τέταρτο Α ήταν αυτό του ΑΚΕΛ.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευνοούσε τον συνδυασμό Κάρογιαν, ο οποίος υποστηρίζει τις επιλογές Χριστόφια στο Κυπριακό, ως τμήμα της προεκλογικής συμφωνίας που προέβλεπε να αναλάβει ο Χριστόφιας την προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κάρογιαν την προεδρία της Βουλής και για την επόμενη πενταετία, δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια. Μάλιστα, ο κ. Χριστόφιας ήταν πυρ και μανία τόσο με τον Γιώργο Κολοκασίδη όσο και με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, διότι αμφότεροι ασκούσαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό και θεωρούσαν ότι ξήλωνε την πολιτική Παπαδόπουλου, επαναφέροντας ως βάση λύσης του Κυπριακού το Σχέδιο Ανάν. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, ο Χριστόφιας ισχυριζόταν ότι οι επικρίσεις από το ΔΗΚΟ ήταν μεμονωμένες και ότι δεν εξέφραζαν την ηγεσία του κόμματος, η οποία συμφωνούσε μαζί του. Τώρα, η ηγεσία είναι εκλεγμένη δημοκρατικά από τη βάση του κόμματος και, όπως δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ασκούσαμε και θα συνεχίζουμε να ασκούμε κριτική στα κακώς έχοντα στο Κυπριακό, διότι αυτό μας εξουσιοδότησε ο λαός του ΔΗΚΟ.
Διπλή ήττα
Η ήττα στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΚΟ ήταν διπλή. Αφενός σε βάρος του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Κάρογιαν, ο οποίος επιδίωξε να «καθαρίσει» στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του ΔΗΚΟ την Τασσική σχολή σκέψης και απέτυχε, και αφετέρου κατά της πολιτικής Χριστόφια, καθότι, εκτός των άλλων, το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχείρησαν να επέμβουν στα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ.
Η Τασσική πτέρυγα του ΔΗΚΟ δεν πέτυχε νίκη μόνο σε επίπεδο πυραμίδας, αλλά και στα θεσμικά όργανα του κόμματος, όπως το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή. Η χαρακτηριστική επικράτηση της Τασσικής γραμμής αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η θυγατέρα του αειμνήστου Τάσσου Παπαδόπουλο, Αναστασία, σάρωσε καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην επαρχία Λευκωσίας με 3.725 ψήφους. Αποτυπώνεται όμως και σε κάτι άλλο: Ο κ. Κάρογιαν δεν παραβρέθηκε την Κυριακή το βράδυ στην ανακήρυξη των τριών νικητών (Γ. Κολοκασίδη, Ν. Παπαδόπουλου. Μ. Κάρογιαν), γεγονός το οποίο επισημάνθηκε και έτυχε έντονων επικριτικών σχολίων. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, απαντώντας στη σε βάρος του κριτική, αναγκάστηκε να ισχυριστεί ότι και στο παρελθόν οι προκάτοχοί του δεν ήταν παρόντες στην ανακήρυξη της πυραμίδας του κόμματος.
Νέο σκηνικό
Η νίκη των Τασσικών στο ΔΗΚΟ δημιουργεί νέο πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο για τους εξής λόγους:
1) Δεν μπορεί πλέον ο Μάριος Κάρογιαν να καλύπτει τον Πρόεδρο Χριστόφια στο Κυπριακό, διότι υπάρχει σαφής λαϊκή εντολή των μελών του ΔΗΚΟ για σκληρή γραμμή στο Εθνικό και διαφωνία με τους χειρισμούς του Προέδρου και του Μάριου Κάρογιαν, ο οποίος αδυνατεί από εδώ και μπρος να παραβλέψει τις βουλές κόσμου του ΔΗΚΟ, αφού στο Εθνικό συμμετέχει μαζί του και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γ. Κολοκασίδης. Ήδη, στο Εθνικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης ο κ. Κάρογιαν τήρησε πιο σκληρή γραμμή συγκριτικά με το παρελθόν και ήρθε σε αντιπαράθεση με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, όταν ο τελευταίος, για να καλύψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της παραμονής 50 χιλιάδων εποίκων, ισχυρίστηκε ότι αυτά είχαν γίνει αποδεκτά και από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, γεγονός που διεψεύσθη από τον κ. Κάρογιαν.
2) Η επικράτηση των Τασσικών κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Χριστόφια στη συγκυβέρνηση και στο Εθνικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση στο Κυπριακό. Μέχρι πρότινος, τον χορό της άλλη άποψης και της οξείας κριτικής για τους χειρισμούς Χριστόφια στο Κυπριακό τον έσερνε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Δ. Συλλούρη και Ν. Κουτσού. Τώρα, με την νίκη των Τασσικών στο ΔΗΚΟ, αυξάνονται οι φωνές που ασκούν κριτική και απόδειξη τούτου ήταν η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης. Εκτός της αντιπαράθεσης Κάρογιαν – Άντρου Κυπριανού, υπήρξε και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Λυσσαρίδη – Χριστόφια.
3) Η ηγεσία του ΔΗΚΟ έχει εκλεγεί για την επόμενη τετραετία, οπότε θα είναι η ίδια ηγεσία που θα οδηγήσει το κόμμα στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και στις προεδρικές του 2013. Επίσης, θα είναι η ίδια ηγεσία που θα λάβει αποφάσεις στην περίπτωση κατά την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας φέρει, εντός της εναπομείνασας τετραετούς θητείας του, σχέδιο λύσης στη βάση του Σχεδίου Ανάν.
4) Η νέα ηγετική πυραμίδα του ΔΗΚΟ δεν αποκλείει τη σύμπηξη του ενδιάμεσου χώρου, δηλαδή των κομμάτων του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ. Μέχρι τώρα η προσπάθεια αυτή σκόνταφτε κυρίως στον Μάριο Κάρογιαν, ο οποίος είχε εξασφαλίσει το πλαίσιο της συμμαχίας του με τον Χριστόφια την προεδρία της Βουλής και απέρριπτε μια τέτοια συνεργασία.


Σχολιάστε εδώ