η άλλη Ελλάδα

Έκλεψαν ακόμα… και την καμπάνα!
Στο… έλεος των διαρρηκτών βρίσκεται τις τελευταίες 15 μέρες το τοπικό Διαμέρισμα Δραμεσίων του Δήμου Δωδώνης Νομού Ιωαννίνων! Οι κάτοικοι καθημερινά διαπιστώνουν να τους λείπουν πράγματα κυρίως από τις αυλές ή τις αποθήκες τους, όχι μεγάλης αξίας, αλλά που έχουν σημασία γι’ αυτούς αφού αποτελούν εργαλεία για τις δουλειές τους, ενώ οι κακοποιοί έχουν… ανοίξει και πολλά αυτοκίνητα.
Το κλίμα της ανασφάλειας των κατοίκων εντάθηκε μετά και την κλοπή της… καμπάνας από τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα! Οι δράστες πάντως φαίνεται ότι έψαχναν μάλλον παλαιές εικόνες, αφού είχαν ανοίξει και τον ναό, αλλά επειδή δεν βρήκαν τίποτα αξιόλογο, αρκέστηκαν στην καμπάνα που έχει αξία μόνο ως σίδερο!
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Διαμερίσματος Χρήστος Σουμαλάς, παλαιότερα στην περιοχή λειτουργούσε αστυνομικό τμήμα, το οποίο όμως στη συνέχεια έκλεισε, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα κλοπών. Βέβαια γίνονται και τώρα κάποιες περιπολίες, αλλά φαίνεται πως δεν επαρκούν.
(Από τον «Ανεξάρτητο Τύπο» της Ηπείρου)

QQQ
Απειλή ρύπανσης από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Παραλίγο θα είχαμε οικολογική καταστροφή στον κάμπο της Κοζάνης αν τα συνεργεία της ΔΕΗ αρχικά και στη συνέχεια της νομαρχίας δεν προλάβαιναν να απομονώσουν στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων περίπου 200 τόνους πετρελαίου που είχαν διαρρεύσει από το εργοστάσιο, πριν φτάσουν στα αρδευτικά κανάλια και μολύνουν τα νερά που ποτίζουν τις καλλιέργειες όλης σχεδόν της περιοχής!
Η διαρροή δεν είχε ανακοινωθεί από το εργοστάσιο και έγινε γνωστή όταν μέλη του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Αγ. Δημητρίου είδαν ένα ιδιωτικό συνεργείο να προσπαθεί να καθαρίσει την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού χρησιμοποιώντας σύστημα απορρόφησης και περισυλλογής πετρελαιοκηλίδων.
Τα ερωτήματα που προέκυψαν δεν έχουν ακόμα απαντηθεί. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:
• Πόσον καιρό υπήρχε η διαρροή και γιατί το εργοστάσιο δεν ενημέρωσε αμέσως τις αρχές;
• Γιατί δεν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα νερά των αρδευτικών καναλιών και εξετάστηκαν από το υπουργείο Γεωργίας;
• Τι προληπτικά μέτρα ελήφθησαν ώστε σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον να εντοπίζονται άμεσα από τα αρμόδια όργανα του εργοστασίου, προκειμένου να μη φτάνουν τα διαφεύγοντα υλικά (πετρέλαιο ή τοξικές ουσίες) έξω από την περίμετρο του ΑΗΣ;
(Από το «Θάρρος» της Κοζάνης)

QQQ
Υπάρχει και η Ελλάδα
που δημιουργεί

Επειδή συχνά κατηγορούνται τα διάφορα κανάλια για τη χαμηλή ποιότητα των εκπομπών τους, θα ήθελα να κάνω μια εξαίρεση και να συγχαρώ μερικά από αυτά γιατί τις τελευταίες ημέρες πρόβαλαν σωστά (δύο φορές) τέσσερις κοινότητες (Αναύρα, Βελβενδό, Πάπιγκο, Θράκη), που κατόρθωσαν σε λίγο διάστημα να μετατραπούν από άγονες και φθίνουσες κοινότητες σε παράδεισο (έχουν μέχρι και ενόργανο γυμναστήριο!) κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και πρότυπο ανάπτυξης, με ίδια μέσα, εκμεταλλευόμενες κατάλληλα και αποδοτικά κοινοτικά προγράμματα. Αυτά βέβαια προϋποθέτουν κατάλληλους κοινοτάρχες, οι οποίοι εκλέγονται από τους πολίτες που έχουν την τελική ευθύνη. Μην περιμένεις λοιπόν προκοπή αν ψηφίζεις πολιτικάντη που μπαίνει στην πολιτική ξυπόλυτος και φεύγει πάμπλουτος καπνίζοντας πούρα Αβάνας!
Η σημασία της σωστής προβολής του κατορθώματος αυτού δεν έγκειται στην απόδοση συγχαρητηρίων και ευχών, αλλά διότι σηματοδοτεί και δείχνει ότι οι κοινότητες αυτές αποτελούν μια άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα της προκοπής και της συνολικής εργασίας,την Ελλάδα των επιτυχιών και των αποδόσεων, την Ελλάδα της χαράς, της κοινωνικής συνοχής και της συνολικής προσπάθειας.
Είναι αλήθεια ότι τελευταία είχαμε απογοητευθεί από τις προβολές μιζέριας και φτώχειας και τις συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια και ενίσχυση, χωρίς όμως να προβάλλεται καμία εναλλακτική λύση και δυνατότητα αλλαγής του τοπίου.
Όλοι ζητούσαν συνεχώς και παραλόγως από το κράτος χρήματα και βοήθεια και όλοι δικαιολογούσαν την κατάντια τους στην ανυπαρξία της κρατικής μηχανής, ενώ κανένας δεν αναλάμβανε, έστω και μέρος των ευθυνών τους, για την οπισθοδρόμηση της περιφέρειας. Απεδείχθη ότι η Ελλάδα είναι πλούσια, αλλά η διαχείριση πτωχή.
Ήλθαν λοιπόν τέσσερις κοινότητες και μας απέδειξαν πόσο λάθος ήταν η προβολή της μίζερης Ελλάδας παρουσιάζοντάς μας μια άλλη Ελλάδα, που δημιουργεί χωρίς σκάνδαλα και αναπτύσσεται αλματωδώς με διαφάνεια, που δουλεύει και μεγαλουργεί σε όλους τους τομείς και κάνει τους κατοίκους της υπερήφανους, ευτυχείς και πρότυπα ανθρωπιάς. Αυτή είναι η άλλη Ελλάδα.
Ας καλέσει λοιπόν η ΚΕΔΚΕ, σε μια πανελλήνια συγκέντρωσή της, όλα τα αντιπροσωπευτικά μέλη της και ας ακούσουν τους τέσσερις κοινοτάρχες αυτών των κοινοτήτων, να τους διδάξουν πώς διοικούνται σωστά οι κοινότητες και πώς αναπτύσσεται σωστά ο τόπος χωρίς φωνές και παράλογες απαιτήσεις με νοικοκυροσύνη, πρόγραμμα και συστηματική δουλειά, χωρίς να φροντίζουν οι άρχοντες πρώτα να ικανοποιούν τα ίδια συμφέροντα και ύστερα της κοινότητας. Το 4ο ΚΠΣ, έρχεται αλλά το θέμα είναι πώς θα καταναλωθεί; Ναι, να αντιγράψουμε τους τέσσερις κοινοτάρχες. Να ξαναπροβληθεί το ρεπορτάζ άλλες 10 φορές για να το δουν όλοι οι Έλληνες και να συνετιστούν! Όχι όλο απαιτήσεις!
Μπράβο και πάλιν μπράβο στα κανάλια και ελπίζω οι άξιοι συνεργάτες τους να βρουν και άλλα ελπιδοφόρα σημάδια (που υπάρχουν) της Ελλάδος, να τα προβάλουν και να τα καταξιώσουν ως πρότυπα ανάπτυξης και ευημερίας, διότι φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να ευημερήσει και να προκόψει, αρκεί να επικρατήσει το πνεύμα και η διάθεση των τεσσάρων κοινοτήτων που σίγουρα δεν είναι οι μόνες ή δεν πρέπει να είναι οι μόνες και μοναδικές.

Δρ Αναστάσιος Β. Κοβάτσης,
καθηγητής Πανεπιστημίου (ΑΠΘ)
Θεσσαλονίκη
***

Απειλούνται δώδεκα μικρές λίμνες στην Κέρκυρα
Νέους προβληματισμούς προκαλεί στους κατοίκους της νότιας Κέρκυρας η Μελέτη Οχλουσών Χρήσεων που ανακοίνωσε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Στη μελέτη προτείνεται η περιοχή Πουλάδες για τη δημιουργία ΧΥΤΥ προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι μέχρι την οριστική μετατροπή του σε ΧΥΤΥ, όπως επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάτι τέτοιο όμως, όπως υποστηρίζουν οικολογικές οργανώσεις της Κέρκυρας, θα σημάνει την αποκέντρωση μιας ολόκληρης υδροβιοτοπικής περιοχής, η οποία περιλαμβάνει ένα δίκτυο 12 λιμνών με γλυκό, βέβαια, νερό και ένα μεγάλο δίκτυο χλωρίδας και πανίδας που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτές!
Ο υδροβιότοπος αυτός βρίσκεται στην περιοχή Πουλάδες που προτείνεται να ιδρυθεί ο ΧΥΤΥ και εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Σκριπερού, τον Δήμο Κερκυραίων και την Κοινότητα Καρακιάνας.
Ήδη από τις 12 λίμνες οι μισές έχουν μολυνθεί από τα γεωργικά απόβλητα, την απόρριψη σκουπιδιών και τις επιχωματώσεις, ενώ οι υπόλοιπες, αν γίνει στην περιοχή αυτή ο ΧΥΤΥ, θα… αφανιστούν.
Όπως τονίζουν οι οικολογικές οργανώσεις, αντί να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι να αποκαταστήσουν την περιβαλλοντική υπόσταση των λιμνών που έχουν μολυνθεί ή μετατρέπονται σε χωματερές από τις απορρίψεις μπάζων και σκουπιδιών, φροντίζουν να… εξαφανίσουν και τις υπόλοιπες με τη δημιουργία ΧΥΤΥ.
(Από την
«Ελευθερία» Κέρκυρας)
***
Σημαντική πτώση στις εξαγωγές κομπόστας

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους ροδακινοπαραγωγούς, αλλά και τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ τυποποίησης κομπόστας ροδάκινου, η σημαντική μείωση των εξαγωγών του προϊόντος. Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχίας Δυτικής Μακεδονίας, οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου το τρίτο τετράμηνο του 2008 ανήλθαν σε 85.000 τόνους, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2007 ήταν 110.000 τόνοι. Ειδικά για τον Δεκέμβριο τα στοιχεία καταγράφουν το 2008 μείωση της τάξης του 32% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007.
Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως επαληθεύονται προς το χειρότερο οι προβλέψεις που είχαν γίνει στις αρχές του 2009 και καλεί την κυβέρνηση να αρχίσει από τώρα να σκέπτεται μέτρα για τη στήριξη του κλάδου που φαίνεται ότι θα περάσει «δύσκολες μέρες» στη συνέχεια.
(Από την «Εδεσσαϊκή»)
***

Άδικη αντιμετώπιση καταγγέλλουν οι πατατοπαραγωγοί

Μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι παραγωγοί πατάτας του Νομού Σερρών, έξω από το κτίριο της νομαρχίας. Οι παραγωγοί προχώρησαν στην κίνηση αυτή διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του υπουργείου Γεωργίας να τους εντάξει στο «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ που αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων για το απωλεσθέν εισόδημά τους κατά το 2008. Όπως τονίζουν οι σερραίοι πατατοπαραγωγοί, όλοι οι συνάδελφοί τους των γύρω νομών έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των αγροτικών αποζημιώσεων και μόνο εκείνοι έχουν μείνει εκτός. Καλούν δε τον υπουργό Γεωργίας να αποκαταστήσει αυτήν την αδικία -όπως λένε- εις βάρος τους.
(Από τη «Σημερινή» Σερρών)
***

«Πονοκέφαλος»
για τα… χέλια!

Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στους αλιείς χελιών η διαπίστωση του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση των Θαλασσών, ότι το απόθεμα χελιών στις χώρες της Ευρώπης, που αλιεύονται συστηματικά από επαγγελματίες ψαράδες (μεταξύ των οποίων και η χώρα μας), δεν βρίσκεται πλέον εντός ασφαλών βιολογικών ορίων δηλαδή το είδος αυτό, αν συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό η θνησιμότητά του, κινδυνεύει με αφανισμό! Το συμβούλιο καλεί τις χώρες αυτές να πάρουν άμεσα μέτρα που φτάνουν μέχρι και τη μείωση της αλιείας χελιών κατά 50%!
Κάτι τέτοιο όμως θα σημάνει τη δραματική μείωση του εισοδήματος των αλιέων χελιών της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, στην οποία ζουν οι καλύτερες διεθνώς ποικιλίες του ψαριού αυτού που είναι περιζήτητες στις ξένες αγορές.
Οι ποικιλίες αυτές έχουν τις ονομασίες «σουβλομυτάρι», «βιτσέλουρο», «καθαρόχελο», «γρόγγος» κ.λπ. και θεωρούνται οι καλύτερες της Ευρώπης. Κάθε χρόνο αλιεύονται 20.000 τόνοι χελιών στο Μεσολόγγι και αν γίνει πραγματικότητα η ευρωπαϊκή αλιεία, ο όγκος των αλιευμάτων θα πέσει στους 10.000 τόνους.
Ακριβώς για να προστατευθεί το εισόδημα των αλιέων χελιού έγινε στη Νομαρχία Δυτικής Ελλάδας σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκαν μέτρα για την προστασία του γόνου, τον περιορισμό της ερασιτεχνικής αλιείας χελιών και την προστασία των χελιών από ζωικούς εχθρούς ή ασθένειες.
Οι εκπρόσωποι της νομαρχίας δήλωσαν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για την αύξηση του αριθμού των χελιών στη λιμνοθάλασσα, για να μη μειωθεί το εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων.
(Από την «Πολιτεία Αιτωλών
και Ακαρνάνων»)


Σχολιάστε εδώ