Επιδότησαν και δανειοδότησαν κληροδότημα με βάση ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό!

Θέμα (και μάλλον… θύμα) το ιστορικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο» που ανήκει στο παραπάνω ίδρυμα και είναι σήμα κατατεθέν των Σπετσών, στο κεντρικότερο σημείο του νησιού, ακριβώς μπροστά στο λιμάνι.

Το 2004 η εκτελεστική επιτροπή του ιδρύματος, με πρόεδρο τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη (διοικητής της ΕΥΠ επί Σημίτη), κατέβαλε προσπάθεια να αξιοποιήσει το ξενοδοχείο, που ήταν χρόνια κλειστό και κινδύνευε να ερημώσει.

Ύστερα από μερικούς άγονους διαγωνισμούς το κτίριο μισθώθηκε στην εταιρεία Πρωτοβουλία Σπετσών ΑΕ, την οποία απαρτίζουν γνωστοί εφοπλιστές και οικονομικοί παράγοντες. Η σύμβαση προέβλεπε μίσθωμα 8.300 ευρώ τον μήνα με διάρκεια 30 χρόνων και option για άλλα 30. Η Πρωτοβουλία Σπετσών είχε την υποχρέωση να ανασκευάσει τα 3.000 τ.μ. του κτιρίου και να το εκμεταλλευτεί όπως θέλει.

Το 2007 η επόμενη εκτελεστική επιτροπή, υπό τον Φίλιππο Μπάμη, πολιτευτή της ΝΔ, έκανε τροποποίηση του συμφωνητικού. Το νέο συμφωνητικό προέβλεπε διάρκεια μίσθωσης 50 ετών, συν 50 option, μηνιαίο μίσθωμα 10.400 ευρώ και αδειοδότηση στον μισθωτή να χτίσει άλλα 1.000 τ.μ. στο οικόπεδο του ξενοδοχείου, έκτασης 4.000 τ.μ., καθώς υπήρχε υπόλοιπο στον συντελεστή δόμησης.

Ούτε η παλαιά ούτε η νέα συμφωνία κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας.

Η εκτελεστική επιτροπή Μπάμη, υπό το βάρος πολλών καταγγελιών, καταργήθηκε από τον τότε υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη και τοποθετήθηκε νέα, υπό τον πρέσβη ε.τ. (πάλι) Αγ. Βακαλόπουλο. Η νέα επιτροπή προσπάθησε να ακυρώσει τη σύμβαση και τα γεγονότα που έγιναν μέχρι σήμερα είναι τα εξής:
• Εστάλη εξώδικος επιστολή στην Πρωτοβουλία Σπετσών, καλώντας την σε διαπραγμάτευση, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε το υπουργείο Οικονομίας με υπόμνημα στο οποίο υπογραμμίζεται η ακυρότητα της σύμβασης για τυπικούς λόγους (μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, δηλαδή της ενημέρωσης προηγουμένως του υπουργείου).
• Το υπουργείο (Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων) στις 6/2/09 απάντησε ότι, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 365/1980, το ίδρυμα έχει υπαχθεί στο υπουργείο Παιδείας και ότι ως εκ τούτου είναι αναρμόδιο επί του θέματος.

Η τελευταία εξέλιξη είναι εξαιρετικά περίεργη διότι:
α) Απόφαση του Αρείου Πάγου το 1980 αναφέρει ότι επί της νομιμότητας των πράξεων του ιδρύματος αποφαίνεται το υπουργείο Οικονομίας.
β) Ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας έχει γνωμοδοτήσει ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είναι αναρμόδιο για εξέταση και έλεγχο οικονομικών ζητημάτων των ιδρυμάτων.

Ενώ όμως το υπουργείο Οικονομίας απέφυγε να πάρει θέση και πέταξε το «μπαλάκι» στο υπουργείο Παιδείας, δεν απέφυγε να επιδοτήσει το έργο της αποκατάστασης του «Ποσειδώνιου» με 5.000.000 ευρώ!

Εξάλλου, η Πρωτοβουλία Σπετσών ΑΕ έχει εκδώσει στο όνομά του καμιά δεκαριά άδειες για εργασίες ανακαίνισης του υπάρχοντος κτιρίου και οικοδόμησης του νέου των 1.000 τ.μ., από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Πολιτισμού, την πολεοδομία, τον δήμο κ.λπ.!

Και όλα αυτά με βάση ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να το επικυρώσει, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει αναρμόδιο να το εξετάσει και η Επιτροπή Εθνικών Κληροδοτημάτων έχει… άγνοια!

Και κάτι ακόμα: Για την ανακαίνιση-ανακατασκευή του κτιρίου, τη νέα οικοδομή, τις νέες υποδομές (spa, υδρομασάζ κ.λπ.) που θα κατασκευάσει, η Πρωτοβουλία Σπετσών ΑΕ πήρε δάνειο 12 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Με ποια εγγύηση άραγε;


Σχολιάστε εδώ