Εκβιάζουν οι Γερμανοί με κλείσιμο των Ναυπηγείων

ΠΙΕΣΕΙΣ, που αγγίζουν τα όρια του…διακριτικού «εκβιασμού», ασκεί στη χώρα μας η Γερμανία, θέλοντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των εξοπλιστικών προμηθειών που προγραμματίζει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό από το Βερολίνο φθάνουν πληροφορίες στην Αθήνα για την πρόθεση των Γερμανών να πουλήσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα οποία απασχολούνται 1.500 εργαζόμενοι και στην περίπτωση αυτή κινδυνεύουν ακόμη και να μείνουν χωρίς δουλειά.
Πληροφορίες που ασφαλώς προβληματίζουν την κυβέρνηση, αν και στελέχη της θεωρούν ότι οι Γερμανοί δεν θα προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση και πως με τον τρόπο αυτό πιέζουν ώστε η χώρα μας να αγοράσει πολεμικό υλικό (φρεγάτες), αλλά και για να παραλάβει το προβληματικό υποβρύχιο. Βάσει της αρχικής σύμβασης το τελευταίο έπρεπε να παραδοθεί το 2005, παρουσίασε ωστόσο σοβαρά προβλήματα και το υπουργείο Άμυνας ζητάει έγγραφη βεβαίωση από την κατασκευάστρια εταιρεία για την ασφάλεια του πολεμικού σκάφους. Από την πλευρά τους οι Γερμανοί επιμένουν να παραληφθεί ως έχει, όμως από το ελληνικό Πεντάγωνο ξεκαθαρίζουν ότι «δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς»!
Σημειώνεται ότι στα Ναυπηγεία κατασκευάζονται άλλα τρία υποβρύχια, ένα είναι σχεδόν έτοιμο, το δεύτερο βρίσκεται στη φάση των δοκιμαστικών και το τρίτο θα είναι έτοιμο το 2010. «Βραχνά» για τα Ναυπηγεία αποτελεί και το πρόστιμο των 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομη κρατική επιδότηση. Για τις προθέσεις των Γερμανών να πουλήσουν τα Ναυπηγεία, λέγεται ότι ενημερώθηκε η ελληνική πλευρά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αν και ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι στη σύντομη συνάντηση με τη Μέρκελ δεν συζήτησαν θέματα ουσίας.
Εδώ και μήνες η γερμανική πλευρά έχει καταστήσει σαφέστατη τη δυσφορία της για την προτίμηση που δείχνει η Αθήνα στην αγορά των ΗΠΑ και της Γαλλίας για τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Ενδεικτικό του ψυχρού κλίματος που υπάρχει είναι και το γεγονός ότι για τρίτη κατά σειρά Σύνοδο δεν είχαμε κατʼ ιδίαν συνάντηση Καραμανλή-Μέρκελ. Κάτι που στο παρελθόν ήταν δεδομένο…


Σχολιάστε εδώ