Διάδρομοι και Ψίθυροι

4Τα του 20άρη Δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα ξέρουμε. Εκείνο που αξίζει να παρακολουθήσουμε εφεξής, είναι το πώς αντιδρούν τα επιλεγμένα χαρτιά του 40άρη. Μεσοβδόμαδα είχαμε την έντονη ανοδική κίνηση της Χαλκόρ. Οι πιο έμπειροι αναλυτές λένε πως, οσονούπω, θα δούμε κινήσεις κι από άλλους πάλαι ποτέ πρωταγωνιστές του Δείκτη…
4Και στα «καλά» και στα δύσκολα; Ερώτημα το πώς θα αντιδράσουν στη συνέχεια αρκετά από τα λεγόμενα «κρατικόχαρτα». Πάντως, την εβδομάδα που τελείωσε μεγάλες κινήσεις καταγράφηκαν στους τίτλους του ΟΤΕ. Στον αντίποδα βρέθηκε η ΔΕΗ. Ως πότε;
4Κάποιοι τίτλοι που ακόμα και τώρα βρίσκονται σε «αδυναμία», δεν παύουν να απολαμβάνουν της εκτίμησης μεγάλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Σε τέτοιες περιστάσεις μάλιστα, όπως αυτή που βιώνουν οι διεθνείς αγορές εδώ και μήνες, τέτοια χαρτιά δεν είναι για να τα προσπερνάμε. Όπως για παράδειγμα, οι τίτλοι της ΕΧΑΕ (!), των ΕΛΠΕ, αλλά και του Ελλάκτωρα ή του Τιτάνα.
4Μια τράπεζα δοκίμασε πρόσφατα τα χαμηλά της. Ο λόγος για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Και κατόπιν αντέδρασε…
4Εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις των αναλυτών, τότε τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Κι αυτό γιατί οι τελευταίες αναλύσεις για την εταιρική κερδοφορία τριμήνου που θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες περίπου – οπότε σε έναν μήνα περίπου ετοιμαστείτε να έχουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις – κάνουν λόγο για μια μέση… καταβαράθρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων κατά 30% με 40%, περίπου! Καλύτερα μάλιστα, να μη μιλήσουμε για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2008, όπου σοκ προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν πως μεγάλος αριθμός εισηγμένων κατέγραψε πτώση σε κέρδη και τζίρο που αγγίζει ή και ξεπερνά το 90%! Από την άλλη, καθίζηση θα καταγραφεί και στη διανομή μερισμάτων με τις εκτιμήσεις να μιλούν για συνολικά μερίσματα που θα διανεμηθούν μειωμένα κατά τα τέσσερα πέμπτα των αντίστοιχων της χρήσης 2007! Οπότε…
4Ειδικότερα οι κλάδοι που «φωτογραφίζονται» ως οι πλέον επίφοβοι για ανακοινώσεις «απείρου κάλλους» όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, είναι αυτοί των Κατασκευών, του Τουρισμού, του Λιανικού Εμπορίου αλλά και των Ακτοπλοϊκών Εταιρειών. Για τις τελευταίες δεν παίρνω και όρκο ότι διάγουν και τη χειρότερη των εποχών τους! Για τους άλλους κλάδους, όμως…
4Μεσοβδόμαδα δημοσιεύτηκε μια εξόχως ενδιαφέρουσα ανάλυση, σύμφωνα με την οποία μέσα στον γενικό… χαμό και με το ΧΑΑ να ψάχνει τα χαμηλά του, κάποιες μετοχές όχι μόνο αντιδρούν, αλλά καταγράφουν έως και εντυπωσιακά κέρδη. Για την ακρίβεια η ανάλυση έδινε μία στις 5 εισηγμένες να έχει μέχρι στιγμής καταγράψει – από το ξεκίνημα της χρονιάς – κέρδη που κυμαίνονται από το 40% έως και το 300%! Μεταξύ των μετοχών που έλαμψαν με τις επιδόσεις τους λοιπόν, ξεχωρίζουν κυρίως όσες και πριν από την κρίση τις κατατάσσαμε στην κατηγορία των «αμυντικών μετοχών». Γνωστές και μη εξαιρετέες.
4Όμως υπήρξαν και κάποιες μετοχές που αντέδρασαν εντυπωσιακά, όχι όμως προτού πιεστούν ακόμα και κάτω από τα ιστορικά χαμηλά τους. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν αυτές της Τράπεζας Κύπρου, του Φουρλή, της Forthnet αλλά και της Pasal. Το ερώτημα βέβαια, που ανακύπτει είναι τι θα κάνουν από ʼδώ και πέρα!
4Σε βάθος χρόνου εξάλλου, πρέπει να παρατηρήσουμε πως μόνο χαμένοι δεν βγήκαν όλοι όσοι επέλεξαν να «μείνουν» στα χαρτιά τους. Ιδίως όσοι είχαν τίτλους με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή – έως υψηλότατη – εμπορευσιμότητα και τις επί μακρόν θετικές επιδόσεις. Όπως για παράδειγμα, η Jumbo, η ΕΥΑΘ, ο ΟΠΑΠ ή η ΕΥΔΑΠ.
4 Υπάρχει όμως και η αντιπέρα όχθη. Οι μετοχές εκείνες δηλαδή, που έχουν απογοητεύσει όλους όσοι τις κρατάνε μεν, αλλά προς ώρας δεν δικαιώνονται. Μη σας προκαλεί εντύπωση πως σε αυτές περιλαμβάνονται «μεγάλα ονόματα» του ΧΑΑ (Πλαίσιο, ΚΑΕ, ΑΤΕ) ή μετοχές χαμηλής ή μέτριας εμπορευσιμότητας.


Σχολιάστε εδώ