Γκρίνια έφερε ο Σημίτης
Αν και, υπογείως τουλάχιστον, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν όχι μόνο γκρίνιες, αλλά και διαγκωνισμοί λόγω των επιπτώσεων που συνεχίζει να προκαλεί η όλη υπόθεση και συζήτηση περί τον Κώστα Σημίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του τρέχουν τον σχεδιασμό για την «επόμενη μέρα» και προετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών», της εκλογές.
Οι πρώτοι προβληματισμοί, αλλά και η γκρίνια για την υπόθεση Σημίτη ανάμεσα σε βουλευτές που πρόσκεινται φιλικά στον Γιώργο Παπανδρέου εντάθηκαν και φαίνεται ότι ακόμα επιδρούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί θεωρούν πως ασχέτως με το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν δεσμεύτηκε για ανάθεση συγκεκριμένου ρόλου στον Κώστα Σημίτη, το λεγόμενο «σύστημα Σημίτη» –όπως λένε– άρχισε ήδη το δικό του παιχνίδι. Επιδίωξη των «ορφανών του εκσυγχρονισμού», λένε, είναι άμεσα να πιέσουν τόσο για μεγαλύτερη συμμετοχή τους στα όργανα, όσο και στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων. Από την άλλη πλευρά, οι εναπομείναντες εκσυγχρονιστές όχι μόνο ευελπιστούν ότι μέσα από τη συνάντηση Παπανδρέου – Σημίτη θα ανακτήσουν μέρος του ρόλου τους, αλλά συντονίζουν τις κινήσεις τους για να διεκδικήσουν «κάτι περισσότερο από το απλό βουλευτιλίκι». Οι εντάσεις αυτές δεν παίρνουν δημόσιο χαρακτήρα, τουλάχιστον για την ώρα, αφού το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου «είναι καβάλα στο άλογο των δημοσκοπήσεων» και αυτόματα αυτός ή αυτοί που θα την προκαλέσουν κάποια διαφωνία ή ένταση θα θεωρηθούν «υπονομευτές της νικηφόρας πορείας».
Όπως λένε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «τα ορφανά του Σημίτη» με τη συνάντηση αυτή «πήραν μια βαθιά ανάσα, ανασυντάσσονται με απώτερο στόχο κάποιοι απʼ αυτούς να μπούνε ως υπουργοί ή υφυπουργοί σε μια κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου». Άλλωστε σε διάφορες συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στα «ορφανά του Σημίτη», ακούγεται κάθε φορά πιο έντονα πως «όλο και κάποια επιρροή θα έχει ο Κώστας Σημίτης και άρα για κάποιους δικούς του θα πιέσει να μπουν στην κυβέρνηση».
Ωστόσο αρκετά ψύχραιμα στελέχη που στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου επισημαίνουν ότι «από τη συνάντηση δεν υπήρξε τίποτα παραπάνω από μια προσπάθεια να αρθούν κάποιες παρεξηγήσεις, χωρίς ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου να δεσμευτεί για κάτι ή για κάποιο ρόλο». Παράλληλα σημειώνουν πως είναι άλλο πράγμα «να υπάρξουν κάποιες λογικές ισορροπίες σε ένα μεγάλο κόμμα και να περιοριστούν οι εστίες εντάσεων και άλλο πράγμα να ξανανέβει μαζί με τον Γ. Παπανδρέου σε προεκλογική εξέδρα ο Κ. Σημίτης ή να γίνει ένα από τα λάβαρα του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές». Όπως λένε τα ίδια στελέχη, «αν μη τι άλλο και ο Γ. Παπανδρέου και οι υπόλοιποι έχουν διδαχθεί από την Ιστορία», υπογραμμίζοντας πως «ούτε ο Κώστας Σημίτης θα μπορούσε να κερδίσει εκλογές αν πήγαινε με λάβαρο τότε τον Αντρέα ούτε και ο Γιώργος σήμερα θα μπορέσει να πείσει και να κερδίσει αν βάλει τον Κ. Σημίτη σε κεντρική θέση στο κάδρο».
Πάντως το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου έχει άλλες προτεραιότητες και σχεδιασμούς, καθώς με προσεκτικό τρόπο οργανώνει την «αποτελεσματική προσέγγιση» του ΠΑΣΟΚ στη λεγόμενη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, αναλύοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων –φανερών και μυστικών– εκτιμούν ότι βρίσκονται «μια ανάσα από την αυτοδυναμία», η οποία όμως είναι εφικτή μόνον εάν τελικά πείσουν τους πολίτες για την αξιοπιστία του λόγου του και των προτάσεών του. Το βάρος λοιπόν πέφτει στο κομμάτι εκείνο του εκλογικού σώματος που ακόμα παρατηρεί με προβληματισμό και επιφυλάξεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με βάση τα στοιχεία που μελετούν στην Ιπποκράτους, εκτιμούν πως είναι σαφές ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων που κρατά ουδέτερη στάση μέχρι τώρα, στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχε ψηφίσει τη ΝΔ και ότι ήδη έχει κάνει το πρώτο βήμα προς «το διαζύγιο μαζί της».
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συγκαλέσει σε συνεδρίαση για αύριο Δευτέρα το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, και στη συνέχεια την Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για τις Ευρωεκλογές. Πέραν των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων και της οικονομίας και στα δύο αυτά όργανα θα τεθεί το θέμα της εντατικής προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές, αλλά και για ό,τι άλλο θα μπορούσε να προκύψει πριν ή ταυτόχρονα με αυτές.
Ο κ. Παπανδρέου, από την πλευρά του, θα συνεχίσει τις εξορμήσεις του στην περιφέρεια σε μια προσπάθεια να ενισχύεται το ηγετικό του προφίλ και να εμφανίζεται ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, ενώ εντείνει την παρουσία του στο διεθνές επίπεδο.
Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, προκειμένου από τώρα να περιορίσουν ενδεχόμενο γκρίνιας για την πολυήμερη απουσία του από την Αθήνα, φροντίζουν να ξεκαθαρίζουν ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να αρκείται να αναπαράγει το μοντέλο Καραμανλή, που μένει ερμητικά κλεισμένος στο γραφείο του και ποντάρει σε μια διεθνή κινητικότητα έχοντας επαφές με ηγέτες και σημαντικούς ξένους παράγοντες».