Από το Περιστύλιο…

νΕυτυχώς που πέφτει η αργία της 25ης Μαρτίου στα μέσα της εβδομάδας για να κλείσει και η Βουλή με την… ησυχία της και να μην αναγκάζεται να «ξεχειλώνει» τα νομοσχέδια σε πολλές συνεδριάσεις για να καλύψει την ένδεια που παρατηρείται τελευταία στο νομοθετικό έργο. Από το 1998, όπου συνέπεσε την Τετάρτη η αργία της 25ης Μαρτίου, είχε, λέει, να κλείσει η Βουλή μία ολόκληρη εβδομάδα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου.
Από τη μια βέβαια, έχει περισσέψει η πολυνομία στην Ελλάδα… Ελάτε όμως και στη θέση των βουλευτών, και ειδικά της συμπολίτευσης, που δεν τους φτάνει το 5% και ο κεφαλικός φόρος (!) θα περάσουν από πάνω και καμιά δεκαριά μέρες παρέα με τους ψηφοφόρους τους, όπου θα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα…
νΤους αρέσουν ή όχι τα φορολογικά μέτρα που αγγίζουν τη βουλευτική αποζημίωση με την παρακράτηση του 5% για έναν χρόνο, τη μη αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης για το 2009 και τη συμμετοχή στην έκτακτη οικονομική εισφορά, οι βουλευτές δύσκολα θα το εκδηλώσουν. Οφείλουν άλλωστε να δώσουν το καλό παράδειγμα στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε.
Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι που υπερθεματίζουν λέγοντας ότι το 5% είναι πολύ λίγο και ότι θα ήταν πιο δίκαιο να έφτανε στο 10%!
Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έλεγε ότι το 5% έπρεπε να γίνει 50% (!) για να δούμε για πότε θα βγουν οι φτωχοί βουλευτές με την… κουκούλα να τα σπάνε μπροστά στο Μαξίμου…
νΕίχαν δεν είχαν τον έχρισαν υποψήφιο στην Ευρυτανία τον υιό Μπακογιάννη, που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση του συμβούλου της υπουργού μητέρας του και μόνο καλή επιτυχία δεν του ευχήθηκαν…
Το θέμα άνοιξε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, που παρεμπιπτόντως ευχήθηκε… καλό αγώνα στην Ευρυτανία στον παρευρισκόμενο υφυπουργό Οικονομικών Θανάση Μπούρα, ο οποίος εκλέγεται ωστόσο στο υπόλοιπο Αττικής!
«Κύριε πρόεδρε, δεν μπορούν να λένε ανεύθυνα πράγματα. Εγώ είμαι βουλευτής σε συγκεκριμένη περιφέρεια. Λίγη προσοχή στα λόγια», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Μπούρας.
Προς υπεράσπιση της υπουργού έσπευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος: «Θεωρώ ότι η κριτική στην υπουργό Εξωτερικών κυρία Μπακογιάννη είναι και άδικη και εξωπραγματική. Όμως, άλλο αυτό και άλλο να ανακατεύουμε και τα παιδιά μας σε αυτήν την αίθουσα. Στο κάτω κάτω, δεν ξέρω, κύριε πρόεδρε, αν θέλει να πολιτευτεί στην εκλογική περιφέρεια της Ευρυτανίας. Αν θέλει, πάντως, θα είναι τιμή για τους Ευρυτάνες, και το λέω γιατί κατά το ήμισυ είμαι και Ευρυτάνας».
«Δόθηκε το σύνθημα στους απανταχού Ευρυτάνες να ενωθούν όλοι, προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής στην Ευρυτανία ο Κώστας Μπακογιάννης», επανήλθε ο κ. Ροντούλης.
«Γιατί κακό είναι;» απόρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αλλά και ο από την Ευρυτανία καταγόμενος κ. Μπούρας δεν υστέρησε και την είπε την καλή του την κουβέντα: «Θα είναι και τιμή για τον τόπο αν την Ευρυτανία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας την εκπροσωπήσει ο Κώστας Μπακογιάννης. Ιστορικό και καλό όνομα»…
Και ο κ. Ροντούλης: «Μπράβο στα «τζάκια», κύριε υπουργέ»!
Μετά διαμαρτύρονται για την οικογενειοκρατία, όταν ο… Μητσοτάκης και η Ντόρα δεν είναι εδώ…
νΤην απουσία του κ. Παπαθανασίου από τη συζήτηση του πολυνομοσχέδιου του υπουργείου Οικονομικών για φορολογικά θέματα, προσπάθησε να δικαιολογήσει ο υφυπουργός Θανάσης Μπούρας. Και τη διέπραξε την γκάφα, κάνοντας τον κύριο… κυρία Κρούγκμαν… «Θα συμφωνείτε πιστεύω ότι έπρεπε να υποδεχθεί τη Νομπελίστα κυρία Κρούγκμαν (!) με την οποία είχαν συνάντηση μαζί με τον πρωθυπουργό», είπε ευθαρσώς. Αμέσως έσπευσε να τον διορθώσει ο προεδρεύων Φίλιππος Πετσάλνικος: «Πιθανόν να έκανα λάθος ακουστικά εγώ, κύριε υφυπουργέ, αλλά έχω την αίσθηση ότι όταν ξεκινήσατε την ομιλία σας κι αναφερθήκατε σε Νόμπελ Οικονομίας, στον κ. Κρούγκμαν…».
«Ο κ. Κρούγκμαν, ο νομπελίστας…», σαν να κατάλαβε ο κ. Μπούρας.
«Ναι. Αναφερθήκατε στην «κυρία Κρούγκμαν». Γι’ αυτό δείτε τα πρακτικά»…
νΠολλοί είπαν ότι όλο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών φτιάχτηκε για να περάσει η κατάργηση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων. Τέσσερις μέρες το συζητούσαν στην ολομέλεια της Βουλής και άλλες τόσες στην επιτροπή, αλλά οι αποφάσεις για την τύχη του λαμβάνονταν εκτός Βουλής σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον δήμαρχο Αθηναίων.
Το κλίμα το περιέγραψε ακριβώς ο Μίμης Ανδρουλάκης: «Δηλαδή, φάγαμε εδώ μέσα την Αποκριά, τρώμε και τη Σαρακοστή με αυτό το απίθανο νομοσχέδιο-σκούπα και έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι δεν έχετε καμία παρατήρηση. Δηλαδή τι κάνουμε εδώ; Γι’ αυτό δεν έρχεται κανείς από τη Νέα Δημοκρατία. Τι να κάνει εδώ μέσα, πείτε μου, όταν λέει ο άλλος ότι δεν έχει καμία παρατήρηση; Δηλαδή φάγαμε τέτοιο νομοσχέδιο με δύο άρθρα εδώ που τα λέμε, φάγαμε έναν μήνα εδώ μέσα, waiting for Nikita, περιμένοντας τον Νικήτα δηλαδή. Εδώ θα δεσμευτείτε, όχι αύριο στη συνάντηση με τον Νικήτα» (…)
νΜπορεί να μην έχουν ουδεμία σχέση ο Μίμης Ανδρουλάκης με τον Κυριάκο Βελόπουλο του ΛΑΟΣ, φαίνεται όμως πως έχουν ένα κοινό σημείο: Και οι δύο δεν επιλέγουν το Κολωνάκι για να πιουν τον καφέ τους και γενικά την περιοχή δεν την προτιμούν. Αυτό προέκυψε τουλάχιστον από τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, όπου ο κ. Βελόπουλος τάχθηκε υπέρ των φτωχών και αδυνάτων που δεν κατοικοεδρεύουν στο Κολωνάκι και κατά των μεγαλόσχημων δημοσιογράφων που πίνουν εκεί τον καφέ τους. «Όλη η φασαρία έγινε γιατί αυτοί οι σαράντα τα έκαναν όλα αυτά στο Κολωνάκι! Αν γινόταν κάπου αλλού δεν θα γινόταν ντόρος. Γιατί απ’ όλα τα μέσα μαζικής ενημερώσεως όλοι εκεί κατοικοεδρεύουν και πίνουν καφέ…»
«Πες το ξανά αυτό!», συμφώνησε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Έτσι είναι, κύριε Ανδρουλάκη. Επειδή όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι πίνουν εκεί τα καφεδάκια τους, θέλουν να κοιμούνται ήσυχοι και να πίνουν καφεδάκια ήσυχα. Γι’ αυτό έγινε ο ντόρος! Το Κολωνάκι, το Κολωνάκι, το Κολωνάκι! Έχει ρημάξει την Ελλάδα αυτή η περιοχή! Και αυτό είναι κυριολεκτικό».


Σχολιάστε εδώ