Από το «Παραιτήσου Γιώργο» στο «Ζήτω Γιώργο»
Με πιο χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της προηγούμενης Κυριακής υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ για την εξουσία»!
Στο διάστημα αυτό μεσολάβησαν «συγκρούσεις», εκατέρωθεν επικρίσεις και συγκαλυμμένες απειλές, αλλά το γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη γεφυροποίηση του χάσματος ήταν η πρόσφατη συνάντηση Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη.
Εξέλιξη για την οποία πίεζε ασφυκτικά ο Χρ. Λαμπράκης, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και έχει αναλάβει να προωθήσει τις μελλοντικές φιλοδοξίες του. Πιέσεις στις οποίες υπέκυψε τελικά ο Γ. Παπανδρέου, καθώς πείσθηκε και από ορισμένους στενούς συνεργάτες του ότι πρέπει να κλείσει το «μέτωπο» αυτό προκειμένου να βελτιώσει τις προοπτικές για νίκη στις εθνικές εκλογές. Αν και οι δυο πλευρές υποστήριξαν μετά τη συνάντηση ότι δεν υπήρξε καμιά συζήτηση ή συμφωνία για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κ. Σημίτης στο άμεσο μέλλον, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι ακριβώς ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Άλλωστε μπορεί ο κ. Σημίτης να έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, ωστόσο δεν θα έλεγε όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010, αν δεν θελήσει να παραμείνει ο Κ. Παπούλιας. Επίσης, μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ή των ευρωσοσιαλιστών θα μπορούσε να επιδιωχθεί ένας ρόλος σε διεθνές επίπεδο για τον πρώην πρωθυπουργό.
Βάσει σχεδίου, λένε οι πληροφορίες, ο Θ. Πάγκαλος –μετά από συνεννόηση με τον Στ. Ψυχάρη– σε ρόλο «λαγού» είχε βγει από την άλλη εφημερίδα του συγκροτήματος («Νέα») προτείνοντας ο κ. Σημίτης να τεθεί επικεφαλής της ευρωλίστας του ΠΑΣΟΚ. Πάγκαλος και Ψυχάρης είναι στενοί φίλοι εδώ και πολλά χρόνια και επί υπουργίας του πρώτου ο δεύτερος είχε τοποθετηθεί πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, παρά τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ο διορισμός του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ψυχάρης διατηρεί ζωηρές επιφυλάξεις για την προσέγγιση Παπανδρέου – Σημίτη, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του που είναι η ανάδειξη της Ντόρας στην πρωθυπουργία. «Με τον Γιώργο απέναντί της θα έχει έναν εύκολο αντίπαλο», λένε χαρακτηριστικά, με το σκεπτικό ότι αν στη θέση του βρισκόταν κάποιος άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, π.χ. ο Β. Βενιζέλος, τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα για την κ. Μπακογιάννη.
Τα… αποτελέσματα της προσέγγισης Παπανδρέου – Σημίτη είναι ήδη ορατά. Η γραμμή του «Βήματος» έχει αλλάξει άρδην από την επομένη κιόλας, ενώ είναι σχεδόν καθημερινή η αρθρογραφία που αναφέρεται στις… ευοίωνες προοπτικές του κ. Παπανδρέου να κερδίσει τις εκλογές και να αναδειχθεί πρωθυπουργός. Τους τόνους στην κριτική του έχει ρίξει και ο Γ. Πρετεντέρης, ο οποίος μέχρι πρότινος αμφισβητούσε ευθέως και με τον πιο σκληρό τρόπο τόσο τις ικανότητες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο και τις πιθανότητες να κερδίσεις τις εκλογές, προκαλώντας την οργή της Χαρ. Τρικούπη..
Αποτέλεσμα της προσέγγισης θεωρούν ορισμένοι και τη συνάντηση που εξασφάλισε ο κ. Παπανδρέου με τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ την περασμένη Κυριακή στη Φρανκφούρτη. Δεν συνηθίζει ο τελευταίος να συναντά αρχηγούς κομμάτων και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έκανε μια μεγίστη εξαίρεση. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε σʼ αυτό ο αντιπρόεδρος και προσωπικός φίλος του κ. Σημίτη, Λ. Παπαδήμος, με την παρότρυνση (απαίτηση) του Χρ. Λαμπράκη.