Αντιδρά η ΑΔΕΔΥ στα μέτρα της κυβέρνησης για τους δημοσίους υπαλλήλους
Επισήμως πια και η κυβέρνηση (μετά τους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα) μεταφέρει τα βάρη της κρίσης στους ίδιους τους εργαζόμενους, προκαλώντας την οξύτατη απάντηση της ΔΑΚΕ/ΔΤ μέσω του εκπροσώπου της Ηλ. Ηλιόπουλου, που επιτίθεται κατά του αρμόδιου υπουργού Γ. Παπαθανασίου του οικονομικού επιτελείου και των «golden boys» συνεργατών του. Εντονότατες ήταν βεβαίως και οι αντιδράσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου (ΠΑΣΚ/ΔΥ), του εκπροσώπου της Αυτόνομης Παρέμβασης Ηλ. Βρεττάκου και του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ Δημ. Αγκαβανάκη. Με σκληρή γλώσσα καταδίκασαν τις κυβερνητικές αποφάσεις το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωση προέβη και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος αναφέροντας ότι τα οικονομικά μέτρα αποτελούν απόδειξη κατάρρευσης της κυβερνητικής δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ ο υπεύθυνος Τύπου Στ. Ανέστης τονίζει πως «σπέρνουν φτώχεια και εξαθλίωση και θα εισπράξουν κοινωνική θύελλα».
Σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική του 2009, οι 7 στους 10 δημοσίους υπαλλήλους (478.000) δεν παίρνουν αυξήσεις, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με αμοιβές έως και 1.700 ευρώ (μεικτά) ενισχύονται με το επίδομα που τους χορηγείται από 0,75 έως 1,25 ευρώ ημερησίως.
Συγκεκριμένα:
= Για τους εργαζόμενους που στις 31/12/08 είχαν μεικτές αποδοχές μέχρι 1.500 ευρώ, θα δοθεί εφάπαξ οικονομικό βοήθημα 500 ευρώ.
= Για τους υπαλλήλους που είχαν αποδοχές έως 1.700 ευρώ το βοήθημα θα είναι της τάξεως των 300 ευρώ.
= Στους συνταξιούχους με βασική σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, το βοήθημα ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ όσοι είχαν σύνταξη μέχρι 1.100 ευρώ θα ενισχυθούν με 300 ευρώ.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις ΟΓΑ και στα ΕΚΑΣ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, θα ανακοινωθούν αργότερα, με διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
Η εισοδηματική πολιτική περιλαμβάνει, εκτός του Δημοσίου, και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔ.