Αλαλούμ με τις προσφυγές
Η ερμηνεία που έδωσαν σε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης είναι αρνητική, όμως μια απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου του Ηρακλείου χαρακτηρίζει αυτονόητο το δικαίωμα.
Το Διοικητικό Δικαστήριο έκανε αποδεκτή προσφυγή τριών δημοτικών συμβούλων σε θέμα σχετικό με την ανάθεση των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Τομέα και Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΠΤΑΗ. Αναγνώρισε μάλιστα ότι ο δημοτικός σύμβουλος είχε εύλογο ηθικό συμφέρον για την επικράτηση των αρχών της ευνομίας, της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της ηθικής τάξης στη διοίκηση του ΟΤΑ τον οποίο υπηρετεί.
Η απόφαση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με το κατά πόσον το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και δημοτικοί άρχοντες, ερμήνευσαν σωστά γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία «μόνη η επίκληση της ιδιότητας του δημοτικού συμβούλου δεν καθιδρύει αυτοτελώς έννομο συμφέρον προς την άσκηση των ειδικών διοικητικών προσφυγών».
Το όλο θέμα, που έχει να κάνει με τα δικαιώματα χιλιάδων δημοτικών συμβούλων, αλλά και επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.
Το θέμα ετέθη από τον δημοτικό σύμβουλο Π. Μπέη, ο οποίος κάλεσε το Σώμα να ζητήσει κατ’ αρχάς από τον υπουργό να ενημερώσει αν ο δήμαρχος Αθηναίων, που μετέφερε στα τέλη του περασμένου χρόνου τη σχετική απόφαση, την ερμήνευσε και σωστά και, δεύτερον, να κληθεί το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ να τοποθετηθεί επί του θέματος.
Κατά τη συζήτηση πάντως ο αντιδήμαρχος Β. Κορομάντζος υπεραμύνθηκε της γνωμοδότησης, επικαλούμενος μάλιστα την περίπτωση του θέματος του διαγωνισμού για τα απορριμματοφόρα, όπου υπήρξε σχετική προσφυγή από συμβούλους μειοψηφικής παράταξης. Όπως υποστήριξε, τέτοιες προσφυγές οφείλουν να τις ασκούν οι εμπλεκόμενοι στις διαγωνιστικές διαδικασίες και δεν έχουν δουλειά οι δημοτικοί σύμβουλοι να εμπλέκονται σε αυτές.
Άλλη ήταν ωστόσο η άποψη του Διοικητικού Δικαστηρίου του Ηρακλείου. Το τελευταίο, στις 17 του περασμένου μήνα, κλήθηκε να εξετάσει προσφυγή τριών δημοτικών συμβούλων του δήμου της πόλης για θέμα που είχε να κάνει με την ανάθεση αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Τομέα της ΔΕΠΤΑΗ.
Με την απόφασή του το διοικητικό δικαστήριο έκρινε ότι ο αιρετός δημοτικός σύμβουλος δεν είναι ο οποιοσδήποτε τυχαίος πολίτης, το γενικό ενδιαφέρον του οποίου για την τήρηση των νόμων και τη σύννομη άσκηση της διοικητικής εξουσίας δεν είναι επαρκές για να καθιδρύσει έννομο συμφέρον για την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως.
Ο δημοτικός σύμβουλος, ανέφερε η απόφαση, έχει ειδικά και πρόσθετα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε σχέση με τον απλό πολίτη ή δημότη. Μεταξύ των πρόσθετων υποχρεώσεών του είναι να μεριμνά κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της χρηστής διοίκησης στον ΟΤΑ που υπηρετεί. Αν μάλιστα δεν το πράξει οφείλει αποζημίωση για κάθε θετική ζημία που θα προξενήσει σε βάρος της περιουσίας των ΟΤΑ από δόλο ή βαριά αμέλεια. Επομένως ο δημοτικός σύμβουλος, καταλήγει η απόφαση, έχει εύλογο ηθικό συμφέρον για την επικράτηση των αρχών της ευνομίας, της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας στη διοίκηση του ΟΤΑ, τον οποίο υπηρετεί (και κατά προέκταση των δημοτικών επιχειρήσεων) και κατά τούτο νομιμοποιείται να ασκεί τις προσφυγές των άρθρων 150 και 151 του ΚΔΚ , κατά αποφάσεων των ΟΤΑ.