Έτοιμες να αποχωρήσουν οι μισές γυναίκες που υπηρετούν στο Δημόσιο

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τη χαριστική βολή σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων του Δημοσίου και ταυτοχρόνως θα πλήξει τις εργαζόμενες μητέρες στον δημόσιο τομέα.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος και η υπεύθυνη Γραμματείας Γυναικών Δημοσίων Υπαλλήλων Δέσπ. Σπανού. Και τα δύο συνδικαλιστικά στελέχη απευθύνουν έκκληση προς τις εργαζόμενες του Δημοσίου να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μη σπεύσουν να υποβάλουν παραιτήσεις, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί η νέα κατάσταση.

Η απόφαση του ΔΕΚ αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και, όπως έγραψε το «ΠΑΡΟΝ», είναι αρνητική.

Εύλογη η αγωνία όχι μόνο των συνδικαλιστριών που έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το επίμαχο αυτό θέμα, αλλά του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, αφού είναι προ των πυλών η εργασιακή και κοινωνική αναστάτωση που θα προκληθεί εξαιτίας της ανατροπής των συνθηκών συνταξιοδότησης για τις γυναίκες, αλλά και των δημοσιονομικών και οικονομικών συνεπειών για το κράτος.

Έντονα επικριτική κατά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για τη στάση της στο επίμαχο αυτό θέμα «και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια» υπήρξε η γραμματέας Ισότητας Γυναικών της ΑΔΕΔΥ Δέσπ. Σπανού. Όπως είπε χαρακτηριστικά η συνδικαλίστρια, «αποδεικνύεται ότι υπήρξε μια συγκεκριμένη μεθόδευση για να οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστριών:

= Στο Δημόσιο υπηρετούν 235.945 γυναίκες. Από αυτές οι 125.544 έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας. Οι 106.825 είναι άνω των 50 ετών και 136.780 πάνω από τα 45.
= Οι 118.000 γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει (σε συνδυασμό και με την οικογενειακή τους κατάσταση) συνταξιοδοτικό δικαίωμα και τυχόν εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τις θίγει άμεσα.
= Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν το 55% των μισθών των συναδέλφων τους σε επίπεδο Ευρωζώνης.
= Οι επικεφαλής εργαζόμενοι (μερικής απασχόλησης, stages κ.λπ.) αποτελούν ήδη το 25% – 30% των εργαζομένων στο Δημόσιο.
= Το επίδομα τέκνου στο Δημόσιο είναι 18 ευρώ και δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι φροντίδας ηλικιωμένων, μέτρα για τη στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας. Απουσιάζουν δηλαδή τα μέτρα που θα εξασφάλιζαν και θα προωθούσαν την ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας και την εφαρμογή της ισότητας στην πράξη.

Με την αναγνώριση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως επαγγελματικής της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων περιορίζεται και η ευθύνη του κράτους απέναντι στους ασφαλισμένους, τόσο στη χρηματοδότηση των Ταμείων, όσο και απέναντι στην καταλήστευση και κακοδιαχείριση των αποθεματικών που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση καλείται από την ΑΔΕΔΥ να μην εφαρμόσει οποιαδήποτε αρνητική απόφαση (θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες), ενώ οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της 2ας Απριλίου για τη διασφάλιση και αναβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων.


Σχολιάστε εδώ