άλλές τυπολογίες

• Μια νέα εταιρεία μετρήσεων η Watch Media (www.watchmedia.com.cy) ετοιμάζεται να κάνει μπει δυναμικά στη μέτρηση εφημερίδων, ραδιόφωνου και τηλεόρασης στην Κύπρο. Η Watch Media ιδρύθηκε το 2005 φέροντας την τεχνολογία της Telecontrol, θυγατρικής εταιρείας του GFK, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους ερευνών στον κόσμο. Το σύστημα μέτρησής της βασίζεται σε ένα ρολόι, το οποίο φορούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα και το οποίο καταγράφει ήχους για 4 δευτερόλεπτα κάθε 20 δευτερόλεπτα. Το πρόβλημά της ως τώρα είναι πως για την τηλεόραση παρέχει στοιχεία με καθυστέρηση παρά πολλών ημερών, όμως λίαν συντόμως, σύμφωνα με τα στελέχη της θα προχωρήσει σε ημερήσια καταγραφή. Αν γίνει αποδεκτή η τηλεοπτική της μέτρηση στην Κύπρο, σχεδιάζει να επεκταθεί και στην Ελλάδα.
• Σε αποχώρηση απ’ τον τηλεοπτικό σταθμό EXTRA 3 ωθήθηκε ο καλός συνάδελφος Γ. Παργινός. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της αποχώρησής του ήταν το γεγονός ότι είχε να πληρωθεί απ’ τον περασμένο Αύγουστο! Ας σημειωθεί ότι ο Γ. Παργινός είναι απ’ τους καλύτερα ενημερωμένους δημοσιογράφους σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης…

• Ενοποιημένες ζημίες προ φόρων ύψους 54,573 εκατ. ευρώ το 2008 για τον όμιλο Forthnet έναντι ζημιών 40,443 εκατ. ευρώ το 2007. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 218,193 εκατ. ευρώ το 2008 από 119,417 εκατ. ευρώ το 2007. Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται και τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου NetMed, τα οποία και ενοποιήθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου 2008. Ο όμιλος NetMed, συγκέντρωσε το 2008 σε Ελλάδα και Κύπρο 362.739 συνδρομητές, οι οποίοι κατανέμονται ως εξής: Οι 304.220 είναι στη Nova και οι 41.118 στο αναλογικό δίκτυο, ενώ στην Κύπρο οι ψηφιακοί συνδρομητές ανέρχονται σε 16.331.
• Τον μεγάλο έλληνα ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά, καθηγητή της σχολής Καλών Τεχνών και πρώην πρύτανη, φιλοξενεί ο Κώστας Μαρδάς την Κυριακή στις 11 το βράδυ στην εκπομπή του «Προσωπικά Δεδομένα» στο Blue Sky. Ο κ. Μυταράς στηλιτεύει την ανοχή που επιδεικνύει το καθηγητικό κατεστημένο και ορισμένες φοιτητικές παρατάξεις απέναντι στους κουκουλοφόρους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια ως βάσεις εξόρμησης και αποθήκευσης μολότοφ. Μιλάει για τα σύγχρονα ρεύματα της ζωγραφικής και αποκαλύπτει μια όχι τόσο γνωστή πτυχή του που είναι το ποιητικό του έργο. Έχοντας ζήσει 30 χρόνια στο Πολυτεχνείο ως δάσκαλος, τονίζει: Έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια, για να σταματήσει η διαπλοκή καθηγητών – φοιτητών.
• Ένα ακόμα βιβλίο έβγαλε ο καλός συνάδελφος Γιώργος Δουατζής, που αποδεικνύεται πολυγραφότατος. Τίτλος: «Μη φεύγετε κύριε Ευχέτη». Η νέα δουλειά του Γιώργου Δουατζή, που γράφει και ποιήματα, που έγιναν τραγούδια με μουσική της Κατερίνας Καραμπεσίνη, κυκλοφόρησε από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη. Αξίζει να διαβάσετε τον… κύριο Ευχέτη.

• Επικεφαλής στην ιντερνετική πλατφόρμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» τέθηκε η δημοσιογράφος Βασιλική Παναγιωτοπούλου, σύζυγος του μετόχου Θέμου Αναστασιάδη, μετά την έξοδό της από τον Alpha. Η συμφωνία έκλεισε με τον Φ. Μπόμπολα, καθώς υπάρχουν σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης του ιντερνετικού εγχειρήματος της εφημερίδας.
• Κατά 2.550.000,00 ευρώ αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Άργος. Η απόφαση ελήφθη στη γενική συνέλευση του Δεκεμβρίου 2008.
• Ένα νέο «Nitro», διά χειρός Πέτρου Κωστόπουλου, θα κυκλοφορήσει στις 31 Μαρτίου. Ο εκδότης υπόσχεται αυτοκριτική και νέα αντίληψη στα άρθρα και τον σχεδιασμό.
• Μήνυση δηλώνει πως θα καταθέσει η «Lifo» εναντίον άλλης δωρεάν εφημερίδας που «ισχυρίζεται ότι τυπώνει διπλάσιο τιράζ» από το πραγματικό της. Την 1η Απριλίου πάντως ο Δήμος Αθηναίων προχωράει σε «φανερή προφορική πλειοδοτική δημοπρασία» για τα stand των δωρεάν εφημερίδων, με τιμή εκκίνησης τα 2.000 ευρώ για 15 σημεία της πόλης. Πρόκειται για τις πλατείες Συντάγματος, Ομονοίας, Βάθης, Ελευθερίας, ΙΚΑ Νέου Κόσμου, Αργεντινής Δημοκρατίας (Παναθήναια), Αγίου Μελετίου, τους σταθμούς Μετρό Σεπολίων, Αμπελοκήπων, Κεραμεικού, Στ. Λαρίσης, στο Γκάζι και αλλού.

• Εντύπωση προκαλεί η απόφαση των «δυνάμεων» της αγοράς των ΜΜΕ να διοργανώσουν συνέδριο στις 30 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής για την κρίση, χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων. Παρότι ο ΣΔΕ, η ΕΔΕΕ, η ΕΙΙΡΑ, η ΕΙΤΗΣΕΕ, ο ΣΕΔΕΑ, η ΕΡΤ, η ΕΙΗΕΑ και ο ΣΠΕΤ κάνουν λόγο για «σύμπραξη δυνάμεων», από τον διάλογο αποκλείουν την κινητήριο μηχανή των Μέσων, τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, ενισχύοντας την αίσθηση πως στο Μέγαρο θα συζητηθεί το μέλλον του αγγελιοσήμου, όπως και τα υπόλοιπα ακανθώδη ζητήματα. Η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ οφείλουν να προκαλέσουν διάλογο με τους δικούς τους όρους, καταθέτοντας τη δική τους πρόταση.
• Αλλαγή ονομασίας για τη VCA Οπτικοακουστικές Παραγωγές. Το νέο όνομα της εταιρείας είναι Sat Box.

• Επιμένει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας στις 2 Απριλίου, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας όλων των συνδικάτων. Η κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας και στον χώρο των ΜΜΕ ήταν αίτημα άλλων συνδικαλιστικών ενώσεων αλλά και των δύο παρατάξεων στο ΔΣ της Ένωσης Συντακτών, της Συσπείρωσης και της Μαχόμενης Αριστεράς. Αντιθέτως οι άλλες δύο παρατάξεις, του προέδρου Π. Σόμπολου Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία και του αντιπροέδρου Δ. Τσαλαπάτη Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι επιμένουν σε απεργία του κλάδου με ανοιχτή ημερομηνία στο μέλλον.

• Το βραβείο «Θεόδωρος Σαουλίδης 2009» απένειμε η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος σε 8 δημοσιογράφους. «Για την πολυετή προσφορά τους στην υπεύθυνη ενημέρωση του καταναλωτή» βραβεύτηκαν «ο α΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ – οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας ”ΤΑ ΝΕΑ”, Δημήτρης Τσαλαπάτης, ο Θανάσης Ηλιοδρομίτης (”ΗΜΕΡΗΣΙΑ”), ο Γιάννης Κοντογιάννης (”ΑΥΡΙΑΝΗ”), η Ρούλα Κωνσταντοπούλου (ΝΕΤ), ο Νίκος Ρογκάκος (ΑΝΤ1), ο Γιώργος Σαραντάκος (MEGA), η Μαρία Τσινκίδου (ALPHA), ο Παντελής Ζήλος (”Η ΧΩΡΑ”)».

• Με μια ακόμη συμφωνία ενισχύει το πρόγραμμά του το Conn-x TV του ΟΤΕ. Ο οργανισμός προχώρησε σε συμφωνία με τον όμιλο Disney ABC-ESPN Television και έτσι θα μπορεί να διαθέτει στους συνδρομητές παλιές και νέες ταινίες της Disney. Το Conn-x TV διαθέτει και τα μη αποκλειστικά δικαιώματα του Fox Life (μεταδίδεται επίσης από Nova και On Telecoms) και διατίθεται σε τιμή γνωριμίας με 15 ευρώ το μήνα ως και τις 31 Μαΐου 2009 για 12 μήνες παραμονής στην υπηρεσία. Προς το παρόν το conn-x TV διατίθεται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης.
• Μετά τη διαβεβαίωση που έδωσε το Star ότι δεν υπάρχει θέμα απόλυσης τεχνικών στη Θεσσαλονίκη, τα σωματεία ΕΤΙΤΑ και ΕΤΙΤΒΕ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους.
• Αλλαγή ονομασίας για τη VCA Οπτικοακουστικές Παραγωγές. Το νέο όνομα της εταιρείας είναι Sat Box.
• Με την ΕΡΤ συζητά ο Χρήστος Βασιλόπουλος, για να μεταφέρει την εκπομπή του «Η μηχανή του χρόνου» στην κρατική τηλεόραση, μάλλον για τη δορυφορική, ενώ ο ίδιος θα συνεργαστεί με την ψηφιακή.
• Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει το Shop TV, μετά την ανάκληση από το ΕΣΡ προηγούμενης απόφασής του που του έδινε το δικαιώμα ψηφιακής εκπομπής. Το επιχείρημα του ΕΣΡ για τη νέα του απόφαση είναι πως σε βάρος του Shop TV (πρώην S TV) υπάρχει απόφαση περί οριστικής διακοπής λειτουργίας. Ο σταθμός όμως, που συνεχίζει να εκπέμπει, υποστηρίζει πως ο νόμος Ρουσόπουλου ζητάει την κρίση του Συμβουλίου επί του προγράμματος, από τη στιγμή που εκπέμπει με προσωρινό καθεστώς λειτουργίας.
• Δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί τις συχνότητες 49 και 35 το Local TV, καθώς παρεμβάλλει στους σταθμούς ΑΝΤ1 και ΣΚΑΪ έκρινε το ΕΣΡ. Δεν προσδιόρισε όμως και ποιο είναι το καθεστώς λειτουργίας του σταθμού που έχει προσεγγίσει ο Βίκτωρας Ρέστης. Αντιθέτως, σύμφωνα και με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, «γίνεται προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί άλλη συχνότητα».

• Αδυνατεί το ΕΣΡ να ερμηνεύσει τον νόμο για την υποχρέωση των καναλιών να μεταδίδουν δελτία ειδήσεων! Απορία προκαλεί η δημόσια παραδοχή του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής Ιωάννη Λασκαρίδη ότι ο νόμος 3592/07, που καθορίζει την υποχρέωση των καναλιών να μεταδίδουν «πρωτότυπα δελτία ειδήσεων σε τακτά διαστήματα» διάρκειας τουλάχιστον μιας ώρας, επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Με δεδομένο ότι το σύνολο των ελληνικών νόμων επιδέχεται ποικίλες ερμηνείες και γι’ αυτόν τον σκοπό δόθηκε ισχύς και δυνατότητα παρέμβασης από τις ανεξάρτητες αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ΕΕΤΤ, το ΕΣΡ, η «αδυναμία» του Συμβουλίου δημιουργεί ποικίλα ερωτήματα για τη στάση και τις προθέσεις του.
• Με μια ακόμη συμφωνία ενισχύει το πρόγραμμά του το Conn-x TV του ΟΤΕ. Ο οργανισμός προχώρησε σε συμφωνία με τον όμιλο Disney ABC-ESPN Television και έτσι θα μπορεί να διαθέτει στους συνδρομητές παλιές και νέες ταινίες της Disney. Το Conn-x TV διαθέτει και τα μη αποκλειστικά δικαιώματα του Fox Life (μεταδίδεται επίσης από Nova και On Telecoms) και διατίθεται σε τιμή γνωριμίας με 15 ευρώ το μήνα ως και τις 31 Μαΐου 2009 για 12 μήνες παραμονής στην υπηρεσίας. Προς το παρόν το conn-x TV διατίθεται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης.

• Δεν έχει βεβαίωση νομίμου λειτουργίας, απεφάνθη το ΕΣΡ για τον ραδιοφωνικό σταθμό Atlantis. Γι’ αυτόν τον λόγο και δεν ενέκρινε τη μεταβίβαση του σταθμού από τον Αντώνιο Τσακίρη στον Μιχαήλ Χάνδακα, έναντι ποσού… 36.684 ευρώ. Όμως, όπως γράφαμε από την περασμένη Κυριακή, υπάρχει η 704/2008 απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητάει να «γίνει δεκτή η αίτησή του» και «διατάσσει ως κατάλληλο μέτρο τη μη έκδοση διακοπής λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού», κάτι που αναφέρεται πλέον και στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ.

• Τις πρώτες προσπάθειες για να μεταδίδεται το δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΠΕ και μέσω κινητών τηλεφώνων κάνει το πρακτορείο. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει να παρέχει εικόνα (πουλ) σε θέματα που δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα υπόλοιπα δίκτυα.

•Τους ματιάσανε εκεί στον ΔΟΛ. Μετά τον Ψυχάρη που χτύπησε το χέρι μικρό ατύχημα είχε και ο Χρήστος Λαμπράκης. Ο πρόεδρος του ΔΟΛ γλίστρησε και έσπασε το πόδι του την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Αμέσως το άκρο του τοποθετήθηκε σε γύψο και πλέον νοσηλεύεται στο σπίτι του. Περαστικά. Κι ας βάλουν και κανένα μάτι…
•Συζητήσεις Βγενόπουλου με Ψυχάρη; Δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν άνοιξε μια τέτοια γραμμή επικοινωνίας και ποιο είναι το αντικείμενο των ενδεχόμενων συζητήσεων, αν δηλαδή αφορά τον ΔΟΛ ή, για παράδειγμα, την Ολυμπιακή για την οποία είχε βλέψεις ο Βίκτωρας Ρέστης, μέτοχος του οργανισμού.
•Απουσίαζε τις τελευταίες ημέρες η «Πανδώρα» από τις σελίδες του «Βήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντάκτης της στήλης στις αρχές της περασμένης βδομάδας είχε μια σύγκρουση, όχι με την ηγεσία της εφημερίδας, αλλά με άλλο πρόσωπο, και αποχώρησε. Αρχικά δήλωσε ασθένεια, όπως ανέφερε και η εφημερίδα δικαιολογώντας την απουσία του. Τελικά η «Πανδώρα» εμφανίστηκε ξανά την Παρασκευή.
•Σοκ στην «Απογευματινή», όπου ζητήθηκε από τους προϊσταμένους των τμημάτων να μεταφέρουν στους εργαζόμενους την απόφαση της διοίκησης ότι θα γίνουν περικοπές 10% στη μισθοδοσία όλου του προσωπικού! Η απόφαση προκάλεσε αναστάτωση και ένταση, αλλά εξηγείται. Όταν πριν από ενάμισι μήνα ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας ζήτησε «ανοχή» για να μη δώσει τις αυξήσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας, τα συνδικαλιστικά στελέχη της Ένωσης Συντακτών συμφώνησαν, αρκεί να δίνονταν οι αυξήσεις αναδρομικά τον Μάρτιο! Αντί για αυξήσεις τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι μαθαίνουν ότι θα χάσουν το 10% του μισθού τους. Πώς θα αντιδράσει άραγε σε αυτή τη νέα επίθεση η ΕΣΗΕΑ;
•Περικοπές στο «Πρώτο Θέμα». Το ένθετο τηλεοπτικό περιοδικό «Όλα» αλλάζει εμφάνιση και χαρτί και μειώνονται οι σελίδες του.
•Καταγγελία του ΚΚΕ ότι η εκπομπή «Press» του Κ. Ζούλα δεν τηρεί την πολιτική πολυφωνία κατατέθηκε στο ΕΣΡ. Το Συμβούλιο με επιστολή του στην ΕΡΤ ζητά εξηγήσεις.
•Και ραδιοφωνικός σταθμός για την Εκδοτική Βορείου Ελλάδος. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως εξαγόρασε τον σταθμό Rainbow 89 στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα μεταδίδει ελληνική και ξένη rock μουσική.

• Ποια δύο ικανά στελέχη των ειδήσεων της ΕΡΤ «καθάρισαν στεγνά»; Τον έναν τον «καθάρισαν» πριν από τρεις μήνες, αφού τον πήγαν στην ψηφιακή, και τον άλλον πρόσφατα, αφού τον τοποθέτησαν στη δορυφορική… Από τη μια μέρα στην άλλη, «καρατόμηση» χωρίς ούτε μια δικαιολογία!


Σχολιάστε εδώ