XΡΗΜΑτιστήριο

Εκ του ασφαλούς, μιας και προέρχεται από «τζάκι», είναι συγγενής γαλάζιου επιχειρηματία, διατηρεί καλές σχέσεις με παρουσιάστρια μεγάλου καναλιού, αποτελεί γρανάζι του υπερκομματικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, ο «πολυθεσίτης και πολυπράγμων», Σπύρος Καπράλος, μελετά την απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού της ΕΧΑΕ, είτε με τη διαδικασία των απολύσεων είτε με αυτή των μεταθέσεων σε υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου τομέα.

> Αρνητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η απουσία σημαντικών ειδήσεων, οι μεικτές τάσεις των ξένων αγορών και η πανευρωπαϊκή ταλαιπωρία των τραπεζικών χαρτιών, κράτησαν χαμηλά τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης τιμών να κλείσει στις 1.469,41 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,34% και η συνολική αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 71,57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,56 διοχετεύθηκαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τις μετοχές του FTSE20, εντυπωσιακά κέρδη για Μυτιληναίο, ΔΕΗ, MIG, σημαντικά για ΕΛΠΕ, Κύπρου, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Marfin Popular Bank, σταθεροποιητική η πορεία των ATEBank, ΤΤ, αξιοσημείωτες οι απώλειες για Βιοχάλκο, Alpha Bank, Coca-Cola 3E και αρνητική μεταβολή για Τιτάν, Motor Oil, ΟΤΕ, Eurobank και Εθνική. Την επομένη, η ανακοίνωση της Bank of America για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η επικείμενη κρατικοποίηση της Lloyds Banking Group και η επιστροφή των αλλοδαπών επενδυτών στην Σοφοκλέους, ενίσχυσαν σημαντικά τον Δείκτη των τραπεζών και εκτόξευσαν τον Γενικό στις 1.551,28 μονάδες, στο συν 5,57%.Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 132 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία των πακέτων διαμορφώθηκε στα 3,8 εκατομμύρια ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Τραπεζών, Υγείας και Τροφίμων-Ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν εκείνοι των Ασφαλειών και της Κοινής Ωφέλειας. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία, παρά την ισχυρή άνοδο που κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ελέω της ανακοίνωσης της Citigroup για το πολύ καλό τρίμηνο και τα σημαντικά κέρδη που αποκόμισε η Ευρώπη, λόγω του ράλι στις τιμές των τραπεζικών μετοχών UniCredit, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, οι αρχικές τοποθετήσεις των εγχώριων επενδυτών σε τράπεζες & επιλεγμένες μετοχές του Mid40, μετατράπηκαν λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης σε έντονες πιέσεις, με σημαντικές διακυμάνσεις στους περισσότερους δείκτες, πωλήσεις σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Εurobank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και απώλειες του Γενικού κατά 0,85% στις 1.538,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 156,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 21,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο Δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,05%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,80% και ο FTSEASE 80 έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 0,40%. Την επομένη οι επενδυτές ύστερα από την ανακοίνωση του νέου σχεδίου του Ομπάμα για την πώληση των προβληματικών δανείων των τραπεζών, τα μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και το εγχώριο σενάριο που κάνει λόγο για πρόσκαιρο ράλι προκειμένου οι μετοχές να ξεφύγουν από τα χαμηλά τους, είχαν αποτέλεσμα τον μικρό τζίρο, τον μηδαμινό όγκο και τον Γενικό Δείκτη να ανακάμπτει από απώλειες 1,48% σε κέρδη 1, 03% στις 1.554.06 μονάδες.

> Μαθαίνουμε ότι η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ATEbank αναμένεται να συνοδευτεί από «παρατράγουδα». Πληροφορούμαστε ότι από την πορεία του «γαλάζιου» χαρτοφυλακίου των ομολόγων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η κατάθεση της «πράσινης» μηνυτήριας αναφοράς.

> Από τη στιγμή που μέχρι και η Probank, η οποία τυγχάνει να είναι τράπεζα, έχει παγώσει το εγχείρημα εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κρίσης και της κακής κατάστασης στην πραγματική οικονομία, τότε τι να πουν και οι άλλες εταιρείες;

> Χρηματιστηριακές συναλλαγές άνευ εντολών, διαφυγόντα κέρδη, ηθική βλάβη, κ.λπ… Αληθεύει ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με πρόσφατη απόφασή του απήγγειλε σε βάρος του κ. Ιωάννη Δασκαλαντωνάκη, προέδρου της ανώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας Artion ΑΕΠΕΥ, ως μέσον έμμεσης αναγκαστικής εκτέλεσης, προσωπική κράτηση δύο μηνών; Έχουμε συνέχεια…

> Δεν πάει άλλο, με τα έξοδα στις μετακινήσεις μέσω ΙΧ… Μετά το χαράτσι στα καύσιμα, τις αυξήσεις των ασφαλίστρων, την ακρίβεια που επικρατεί στα service, ο έλληνας οδηγός αναμένεται να επιβαρυνθεί και με ένα επιπλέον χιλιομετρικό κόστος, καθώς νέοι σταθμοί διοδίων θα κατασκευαστούν στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και θα λειτουργούν από τον προσεχή Αύγουστο.

> Από σημαντικά κέρδη, σε εντυπωσιακές ζημίες… Είτε προέρχονται από απώλειες του εμπορικού χαρτοφυλακίου είτε από την απομείωση της υπεραξίας της Ωμέγα είτε από τις σημαντικά υψηλότερες προβλέψεις, το βέβαιο είναι ότι το «κόκκινο» των 61,8 εκατομμυρίων ευρώ του Ομίλου της Proton Bank, έναντι του «πράσινου» των 20,8 της αντίστοιχης περιόδου, δρομολογεί εξελίξεις.

> Αναζητούν ματαίως παραλήπτες… Στα χαρτιά παραμένουν πολλά εκατομμύρια από τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Συνοχής, που χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομής, καθώς το ποσοστό απορρόφησης φτάνει περίπου στο 55% ενώ οι παρατάσεις δίνουν και παίρνουν.

> «Σύννεφα» μαζεύονται πάνω από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το «βαρομετρικό χαμηλό» των εταιρικών κερδών και οι σημαντικές μειώσεις στο σκέλος των μερισμάτων που εισπράττει το Δημόσιο από τις μετοχές του, αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά τα έσοδα του κράτους, ενώ πέρα από τη φετινή κάμψη η πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά είναι ακόμη πιο δυσοίωνη.

> Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα επιτόκια χορηγήσεων στην Ελλάδα για τον Ιανουάριο παραμένουν υψηλότερα σε σύγκριση με τον μέσον όρο της Ευρωζώνης, ενώ ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά απέχει μακράν του στόχου 10% που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ν’ αυξηθεί φέτος κατά 0,5%.

> Μήπως «βάφτισαν το ψάρι… κρέας»; Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί το νέο νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες πλέον θα ονομάζονται εταιρείες… ενημέρωσης οφειλετών και δεν θα εισπράττουν, αλλά θα πληροφορούν τους καταναλωτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές, σεβόμενες συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας.

> Τι σημαίνει κρατικοποίηση μιας ελληνικής τράπεζας; Μα τι άλλο από το ότι έχει βρεθεί σε οικονομικό – επιχειρηματικό αδιέξοδο και το κράτος, άμεσα ή έμμεσα, μέσω άλλου πιστωτικού ιδρύματος, θα αποκτήσει τον έλεγχο της χρεοκοπημένης τράπεζας ώστε να τη διασώσει από το κλείσιμο.

> Φαύλος κύκλος, με το αδιέξοδο στον κοινωνικό τομέα να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις… Από την μια τα Ταμεία καταρρέουν, με την κρίση να τρώει τα αποθεματικά τους και από την άλλη, η «γαλάζια διακυβέρνηση» δεν έχει να καταβάλει τις κρατικές υποχρεώσεις, ενώ ο ΟΟΣΑ πιέζει για νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό.

> Η Citibank πρόλαβε να πάρει τα χρήματά της από τη Lehman φώναζαν οι μάρτυρες κατηγορίας, ενώ τα στελέχη υπεράσπισης της πρώτης «έριχναν το μπαλάκι» των υποχρεώσεων στη δεύτερη… Ο λόγος για την πρόσφατη δικαστική συζήτηση της αίτησης 250 ατόμων που ζητούν τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Citibank μέχρι του ποσού των 30 εκατ. ευρώ.

> Για λόγους οικονομίας χρόνου, κλίμακας και προς αποφυγήν της ταλαιπωρίας των μετόχων… παρακαλώ ! Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της Altius η εκκαθάριση της εταιρείας δεν θα γίνει με τη σύγκληση γενικής συνέλευσης, αλλά θα περιληφθεί στα θέματα ημερήσιας διάταξης της επικείμενης τακτικής συνέλευσης των μετόχων.

> «Άξιοι της μοίρας τους» θα είναι όσοι δανειολήπτες ανταποκριθούν στα καταναλωτικά δάνεια που έχουν αρχίσει και λανσάρουν οι τράπεζες, εν όψει των πασχαλινών διακοπών, καθώς υπό αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες η προσωρινή διευκόλυνση αναμένεται να τους στοιχίσει πολύ ακριβά. Η Aspis πάντως, προσφέρει ήδη ένα τέτοιο προϊόν.

> Μεταξύ των κλάδων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση στο δ΄ τρίμηνο του 2008 είναι του αυτοκινήτου με τον τζίρο να καταγράφει μείωση 15,4%, του τουρισμού, με τον κύκλο εργασιών να υποχωρεί κατά 1,7%, και του χονδρικού εμπορίου, με συγκράτηση του ρυθμού αύξησης στο 4%.

> Πόσοι από τους υποψήφιους τηρούν τα τυπικά και πόσοι κατέχουν τα ουσιαστικά προσόντα; Ενδιαφέρον από τις εταιρείες ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, GA Ferries και Saos Ferries εκδηλώθηκε στο πρόσφατο διαγωνισμό για όλες τις γραμμές της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

> «Βασιλικότεροι του βασιλέως» οι μεν, «επαίτες» για την επιστροφή χρημάτων οι δε; Όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της ΜiFID, τα ελάχιστα απαιτούμενα κεφάλαια για τη λειτουργία μιας ΑΧΕΠΕΥ αυξήθηκαν από τις εποπτικές αρχές σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Οι χρηματιστές μεσοβδόμαδα επανήλθαν, προτείνοντας τη μείωσή τους στις 750.000, που και πάλι είναι ψηλότερα από τον μέσο όρο.

> Μήπως οι «πρώην» διοικούντες της αρμόδιας εποπτικής αρχής ήταν εξαρτημένοι και απαίδευτοι; Εύλογο το ερώτημα, μετά την πρόσφατη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Γαβριηλίδη, σύμφωνα με την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς χρειάζεται καταρτισμένους ανθρώπους που έχουν την ανεξαρτησία χαρακτήρα να ενεργούν πραγματικά κατά συνείδηση. Και κάτι ακόμη. Πώς εξηγούν οι «νυν» καθοδηγητές της, το πρόσφατο «καπέλωμά τους» από τη νέα Συμβουλευτική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας;

> Είπατε κάτι; Την ώρα που ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής καταγγέλλει τη αυστηρή πολιτική των τραπεζών, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις του κλάδου ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

> Με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της στρέβλωσης των τιμολογίων… Μπορεί η ΔΕΗ να «έπεσε στον λάκκο που η ίδια έσκαψε», χάνοντας τον πρώτο εμπορικό πελάτη που υπέγραψε σύμβαση με ανταγωνιστή, εντούτοις μεσοβδόμαδα το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε να γίνει «αρεστό» στους καταναλωτές, παρατείνοντας κατά περίπου 15 ημέρες την προθεσμία αποπληρωμής των εκκαθαριστικών λογαριασμών.

> Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς… Στο δ΄ τρίμηνο του 2008 οι εγχώριες τράπεζες διενήργησαν προληπτικές προβλέψεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 47% των συνολικών τους για τα προβληματικά δάνεια της προηγούμενης χρήσης, αλλάζοντας άρδην την πολιτική τους κυρίως απέναντι στη λιανική.

> Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά οκτώ ολόκληρα χρόνια… Σε μια περίοδο που το οικονομικό επιτελείο αναζητεί απεγνωσμένα χρήματα, προκειμένου να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία, υπάρχουν θυγατρικές τραπεζών οι οποίες έχουν να ελεγχθούν φορολογικά από το 2000. Γιατί; Περί της Εμπορικής Leasing ο λόγος.

> Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές αντιδράσεις… Σε «εμπόλεμη περίοδο» εισέρχεται η εγχώρια ασφαλιστική αγορά, με τα δύο στρατόπεδα να είναι έτοιμα να «διασταυρώσουν τα ξίφη» τους, τόσο για τα επικείμενα μέτρα στον τομέα των αποθεματικών τους, όσο και για την πίτα του μεικτού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Μέσα σε όλα αυτά είχαμε την πρόθεση της International Life να εξαγοράσει την Universal Life και τη διαγραφή της ΕΟΣ Ασφαλιστικής από το Μητρώο μελών της Συμφωνίας Άμεσου Διακανονισμού.

> Ελληνικό παράδοξο, εγχώρια πατέντα, τραπεζική συνήθεια ή κάτι άλλο; Η ερώτησή μας αφορά το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών, που έχουν αντικαταστήσει τις εγχρήματες συναλλαγές, δίνοντας ενέσεις εικονικής ρευστότητας και μεταφέροντας τα οικονομικά αδιέξοδα υπερδιογκωμένα στο κοντινό αύριο.

> Από την πορεία τους θα εξαρτηθούν πολλά… Από την 1 έως 15 Απριλίου έχουν προθεσμία οι Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξίες, αστικές εταιρείες, κοινωνίες αστικού δικαίου κ.λπ., να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, εφόσον τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ.

> Δεν νομίζουμε… Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων σε βάθος τριετίας ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο Σύλλογος των Μεσιτών Αττικής, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική κτηματαγορά, να μειωθεί η ανεργία, να ενεργοποιηθούν οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τα ακίνητα και να βοηθηθεί ουσιαστικά η εθνική οικονομία.

> Τα απανταχού οικονομικά βάρη στην προηγούμενη χρήση, προκειμένου η τρέχουσα να παρουσιαστεί όσο τον δυνατόν καλύτερη… Συνολική φορολογική επιβάρυνση ποσού 1.900.050 ευρώ προέκυψαν από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο της ΑΤΕ Ασφαλιστικής για την περίοδο 2002 – 2007, με το σύνολο αυτών να επιβαρύνει τα αποτελέσματα του 2008.

> «Αναστενάρης» ο κ. Αράπογλου… Παρά τα πληρωμένα δημοσιεύματα και τις επιλεκτικές διαρροές προς τους φίλα προσκείμενους ρεπόρτερ, σε αναμμένα κάρβουνα φαίνεται να κάθεται η διοίκηση της Εθνικής, τόσο για το goodwill της Finansbank, όσο για τη συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας και τα «χαϊλίκια» των στελεχών της ασφαλιστικής της εταιρείας.

> «Ξεφόρτωμα» περιουσιακών στοιχείων με σκοπό την «ωραιοποίηση» των οικονομικών αποτελεσμάτων ή αναγκαίο κακό επιβίωσης σε μια δύσκολη χρηματοπιστωτική συγκυρία; Το ερώτημά μας προς τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, που προχώρησε στην πώληση πλοίου, επιφέροντας έτσι στον όμιλο κέρδος της τάξεως των 400.000 ευρώ.

> Σε αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το κατώφλι των φυλακών διαβαίνουν ακόμα και οι άνθρωποι του συστήματος, οι πρώην πρόεδροι θεσμοθετημένων αρχών, οι έχοντες και κατέχοντες. Περί του Bernard Madoff ο λόγος, που οργάνωσε την πρωτοφανή απάτη με την «πυραμίδα» των 50 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.


Σχολιάστε εδώ