Όλα τα φώτα στον Καρατζαφέρη…

Τα σενάρια για ενδεχόμενη συνεργασία -πριν ή μετά τις εκλογές- με τη Ν. Δημοκρατία αφενός και αφετέρου η εμφάνιση στη Βουλή με τη «διπλή επίθεση» σε Γ. Παπανδρέου και Ντ. Μπακογιάννη, εξασφάλισε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ τα δικά του «πέντε λεπτά δημοσιότητας», που είχε πει ο Άντι Γουόρχολ.

Απλώς σ’ αυτήν την περίπτωση κράτησε… λίγο περισσότερο!

Όσο κι αν η συζήτηση περί συνεργασίας με τη Ν. Δημοκρατία ενισχύεται από βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, είναι σαφές και προφανές ότι καλλιεργείται και προωθείται από τον ίδιο τον Γ. Καρατζαφέρη.

Κι αυτό διότι εκτιμά πως εμφανιζόμενος ανοιχτός στο ενδεχόμενο πολιτικής συμπόρευσης θα καταφέρει να προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Ν. Δημοκρατίας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η παρατεταμένη «επίθεση» στην Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία πιστεύει ότι θα «καλοπιάσει» τους νεοδημοκράτες που δεν ενθουσιάζονται στην προοπτική η υπουργός Εξωτερικών να διαδεχθεί τον Κ. Καραμανλή στην αρχηγία.

Από την άλλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η επιθετική στάση του έναντι της κ. Μπακογιάννη στενεύει αρκετά τα περιθώρια μιας μελλοντικής συνεργασίας, αφού θεωρείται βέβαιο ότι η τελευταία θα θέσει βέτο.

Αλλά από τη στιγμή που η κ. Μπακογιάννη αποδέχθηκε τον Αντ. Σαμαρά, μπορεί κάλλιστα να το πράξει και για τον κ. Καρατζαφέρη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη συζήτηση στη Βουλή, αντίθετα με την Ντ. Μπακογιάννη, που κατέταξε τον ΛΑΟΣ στα «άκρα», ο πρωθυπουργός απέκλεισε την περίπτωση συνεργασίας επικαλούμενος απλώς «ιδεολογικές διαφορές».

Από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει τους τελευταίους μήνες προκύπτει σαφώς ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει επιλέξει ως πεδίο δράσης του το Κοινοβούλιο, διότι αντιπαρατίθεται με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και έτσι ανεβάζει τις μετοχές του στο πολιτικό χρηματιστήριο.

Επιπλέον, με τη συναινετική στάση του σε μείζονα εθνικά ζητήματα διαμορφώνει στην κοινή γνώμη την εικόνα ενός υπεύθυνου πολιτικού που είναι πρόθυμος να βοηθήσει για το καλό της χώρας. Κατ’ αυτήν την έννοια η τελευταία εμφάνισή του στη Βουλή, στη συζήτηση για τα εθνικά θέματα, κρίνεται θετική και του έδωσε πόντους. Ακόμη και βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας σχολίασαν θετικά την ομιλία του και κυρίως τα όσα είπε κατά του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου.

«Αυτά που είπε ο Καρατζαφέρης έπρεπε να τα λέμε εμείς. Έδειξε ότι έχει τσαμπουκά, ενώ εμείς δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους» ήταν τα χαρακτηριστικά σχόλια.

Κεντρικός στόχος του προέδρου του ΛΑΟΣ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι να αυξήσει το ποσοστό του στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να διαμορφώσει νέα δεδομένα για τις εθνικές εκλογές, όπου θα διεκδικήσει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας: Να «παζαρέψει» σκληρά με όποιο κόμμα του ζητήσει συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε «κλειστή σύσκεψη» που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΛΑΟΣ υπογραμμίσθηκε ότι κοινή κάθοδος στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία είναι πολιτικά ασύμφορη για έναν επιπλέον λόγο. Κανείς δεν θα μπορούσε να τους διασφαλίσει την επανεκλογή των σημερινών βουλευτών ή τουλάχιστον την εκλογή όσων βουλευτών διαθέτει σήμερα το κόμμα.

Ακόμη αποφασίσθηκε να δώσουν τέλος στη συζήτηση περί συνεργασίας διότι λειτουργεί αποσυσπειρωτικά στη βάση των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ.


Σχολιάστε εδώ