Φτώχεια, Πείνα, Ανισότητες

Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται -από καιρού εις καιρόν- και στη χώρα μας όσον αφορά τη Φτώχεια, την Πείνα και τις Ανισότητες, επιτρέψτε μου λίγες παρατηρήσεις:

Τα ζητήματα αυτά αφορούν το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΩΡΙΟ, έχουν σχέση με την επιβίωση της Ανθρωπότητας – είναι επίσης στενά συνυφασμένα με την επιβίωση του πλανήτη Γη. Η οπτική μας δηλαδή σε αυτά τα θέματα πρέπει να ξεπερνά την αποκλειστική αναφορά στον ελλαδικό χώρο, να λαμβάνει υπόψη τα τεκμαινόμενα ευρύτερα προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα μιας συνολικής κατανόησης των συμβάντων.

Ξεκινώ από τα δικά μας:

Για τις ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ: Με αφορμή τη δημοσίευση μιας έκθεσης σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της ΦΤΩΧΕΙΑΣ (17 Οκτωβρίου ’08) προέκυψαν τότε στοιχεία και για την Ελλάδα, όπου ανάμεσα στα άλλα αναφερόταν ότι η χώρα μας διακρίνεται για τις οικονομικές της ανισότητες (έκθεση Eurostat). Το 20% των περισσότερο εύπορων Ελλήνων (που κατέχει το 40,4% του εθνικού εισοδήματος) έχει περίπου εξαπλάσιο εισόδημα από 20% των λιγότερο εύπορων Ελλήνων (που κατέχει το 7% του εθνικού εισοδήματος). Το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα για ένα άτομο ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 5.910 ευρώ, που αντιστοιχεί σε μηνιαίο εισόδημα 492,5 ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ για μια τετραμελή οικογένεια με δύο ενήλικους και δύο ανήλικους ως 14 ετών ανέρχεται σε 12.411 ευρώ ετησίως, δηλαδή 1.034,25 μηνιαίο εισόδημα σε δωδεκάμηνη βάση.

Ερώτημα: αν αυτό συμβαίνει σε χώρα της Ε.Ε. πόσο μπορεί να είναι το αντίστοιχο σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Σομαλία, το Σουδάν;

Συνεχίζω με το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΩΡΙΟ: για την Παγκόσμια ΠΕΙΝΑ:

Σπέκουλα με τις τιμές των τροφίμων, π.χ. τις προάλλες με το ρύζι, βασική τροφή των κατοίκων στην Ασία, μεγάλο ποσοστό των οποίων έπειτα από αυτό καταδικάζεται στην πείνα και στη φτώχεια.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), περί τα 923 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν επισιτιστικά προβλήματα τον τελευταίο χρόνο (75 εκατ. περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με το 2007). Βασικότερη αιτία της αύξησης αυτής είναι, σύμφωνα με τον FAO, η κατακόρυφη άνοδος που καταγράφηκε μετά το 2002 στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, η μεγαλύτερη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2008 ο δείκτης FAO των τιμών των ειδών διατροφής εκτοξεύτηκε πάνω από το 50%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση το 2006 ήταν 12% και το 2007 ήταν 24%. Το 89% των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα ζει σε χώρες της ΑΣΙΑΣ και της ΑΦΡΙΚΗΣ, ενώ σε 15 αφρικανικές χώρες η πείνα ταλαιπωρεί πάνω από το 35% του πληθυσμού.» (1).

Επίσης περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν, μέσα στον επόμενο χρόνο, στις τάξεις αυτών που λιμοκτονούν, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) Ντιούφ (2). Κατά τα λεχθέντα του: «..οι χώρες του ΟΟΣΑ διοχετεύουν στην αγροτική τους παραγωγή επιδοτήσεις ύψους 372 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος, τη στιγμή που θα αρκούσαν, για όλο τον κόσμο, 30 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος προκειμένου να επενδυθούν στη γεωργία με τον σωστό τρόπο. Είδαμε όλοι ότι καταφέραμε να βρούμε 4.000 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σε τι κόσμο ζούμε, ποιες είναι οι προτεραιότητές μας, ποια είναι η ηθική μας;» διερωτήθηκε…

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι αμερικανικές ”αγροτικές επιδοτήσεις” αποβαίνουν σε βάρος των αγροτών του Τρίτου κόσμου, με αποτέλεσμα να έχουμε, σε επίπεδο διεθνούς εμπορίου, μια γεωργία που είναι άδικη», σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

Δύο είναι τα βασικά ελλείμματα που εντοπίζουμε κατόπιν τούτων:

– Η έλλειψη εγγυήσεων για τη διατροφική ασφάλεια, η μη επένδυση πόρων στον αγροτικό τομέα.

– Η εγκατάλειψη της διεθνούς βοήθειας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών: Η πείνα θερίζει το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού…

Τα συμπεράσματα, δικά σας.

ΣΗΜ.:

(1) Άρθρο Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου: «Οι διεθνείς κρίσεις απαιτούν κοινή δράση», εφ. «Free Sunday», 19/10/08.

(2) Σε σύσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εφημερίδες, 05/11/08.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

– Όπως σας είχα αναγγείλει από αυτήν εδώ τη στήλη την περασμένη εβδομάδα, θα γίνει το Σάββατο στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο Καισαριανής, εκδήλωση για την επέτειο των 41 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΚ, με πρωτοβουλία του περιοδικού νεολαίων ΠΑΣΟΚ «Νέος Αγωνιστής» και της Επιτροπής Στήριξης Αγωνιστών ΠΑΚ. Ανάμεσα στα άλλα, και ανέκδοτα ηχητικά ντοκουμέντα με ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Πάνελ με πολλούς ομιλητές, έκθεση αντιδικτατορικού-αντιστασιακού υλικού της περιόδου 1967-74. ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ.


Σχολιάστε εδώ