Τώρα φτάνει στην Εθνική ο λογαριασμός της Τουρκίας

Το «Π» και όσοι –ελάχιστοι…– είχαν αμφισβητήσει το «φουσκωμένο» τίμημα εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας, που «άγγιξε» συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ, φαίνεται σήμερα ότι δικαιώνονται από τις εξελίξεις:

– Από τα 4,3 δισ. ευρώ που πληρώθηκαν ποσόν, σχεδόν, 3 δισ. ευρώ αντιστοιχούσε στη λεγόμενη «υπεραξία», δηλαδή σε υπερτίμημα σε σχέση με τη λογιστική αξία της Finansbank. Αυτό το υπερτίμημα, το ύψος του οποίου εξαρτάται και από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οφείλει η Εθνική να εμφανίζει σε ειδικό λογαριασμό υπεραξιών στον ισολογισμό της και να το αναπροσαρμόζει, σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι δεν αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία της Finansbank.

– Οι υπερτιμημένες εξαγορές τις καλές εποχές της «φούσκας» των χρηματιστηρίων έχουν στοιχίσει ακριβά σε πολλές τράπεζες, διεθνώς. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Royal Bank of Scotland, που υποχρεώθηκε να διαγράψει υπεραξίες δισεκατομμυρίων από τη «φουσκωμένη» εξαγορά της ολλανδικής ABN Amro. Αυτές οι διαγραφές ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην υποχρεωτική κρατικοποίηση της μεγάλης βρετανικής τράπεζας προκειμένου να διασωθεί.

– Ο τεράστιος λογαριασμός υπεραξιών στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας είχε μειωθεί ήδη κατά 270 εκατ. ευρώ από το πρώτο εξάμηνο του 2008, ενώ στον ισολογισμό του 2007 πλησίαζε τα 3 δισ. ευρώ. Σημερινές εκτιμήσεις και πληροφορίες, μετά και την απότομη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, κάνουν λόγο για μείωση του λογαριασμού αυτού στα 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες, ο λογαριασμός μεταξύ τέλους του 2007 και αρχών του 2009 πλησιάζει τα 1,4 δισ. ευρώ!

– Άγνωστο είναι, αλλά θα το πληροφορηθούμε σε λίγες ημέρες με τη δημοσίευση του ισολογισμού 2008, πόσο επιβαρύνθηκε η τράπεζα στο τέλος του προηγούμενου έτους από διαγραφές υπεραξιών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται από τους αναλυτές οι επιβαρύνσεις που θα εμφανισθούν στις λογιστικές καταστάσεις του τρέχοντος –και πολύ δυσκολότερου…– έτους.

– Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση Αράπογλου παρέλαβε την Εθνική το 2004 με «ασφαλή» ισολογισμό, που ενσωμάτωνε αμελητέα ποσά υπεραξιών, αλλά ο σχετικός λογαριασμός «φούσκωσε» υπερβολικά με την εξαγορά της τουρκικής Finansbank. Σήμερα, οι αναλυτές και το επενδυτικό κοινό παραμένουν δύσπιστοι έναντι της μετοχής της Εθνικής, παρά την τεράστια υποχώρησή της, κυρίως επειδή δεν γνωρίζουν σε ποιον βαθμό θα «διαβρωθεί» ο ισολογισμός της από τις διαγραφές υπεραξιών.

Η διοίκηση Αράπογλου υπερήφανα ισχυρίζεται, μέσω «διαρροών» σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ότι ήδη έχει εξασφαλίσει από την τουρκική θυγατρική κέρδη που φθάνουν το 1 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τέταρτο του τιμήματος της εξαγοράς. «Ξεχνούν», όμως, να διευκρινίσουν ότι οι διαγραφές υπεραξιών ίσως έχουν ήδη ξεπεράσει το ποσόν των κερδών που συνεισέφερε στον ισολογισμό η τουρκική θυγατρική!

«Θείος από το Σικάγο»… ο Ομπάμα

Την ώρα που η τουρκική οικονομία βυθίζεται με γοργούς ρυθμούς στην ύφεση, συμπαρασύροντας και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, η κυβέρνηση Ερντογάν «ποντάρει» τώρα στην αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, που φαίνεται ότι «πουλάει» στη νέα διοίκηση Ομπάμα τον ρόλο της, ως μυστικού μεσολαβητή για την εξομάλυνση των σχέσεων Ουάσινγκτον – Τεχεράνης, αλλά και τις στρατιωτικές της δυνάμεις για ενίσχυση των συμμαχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Οικονομικοί αναλυτές δεν θεωρούν τυχαίο ότι ως διά μαγείας ανακοινώθηκε την Παρασκευή από κορυφαίο τούρκο αξιωματούχο πως ξεπερνιούνται τα σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το νέο δάνειο, που θεωρείται κρίσιμο για τη διάσωση της τουρκικής λίρας. Οι διαπραγματεύσεις είχαν «κολλήσει» τον Ιανουάριο και όλα έδειχναν ότι θα «πάγωναν» επʼ αόριστον, αλλά ξαφνικά πήραν ώθηση, λίγες ημέρες πριν καταφθάσει στην Τουρκία ο Μπαράκ Ομπάμα.

Έτσι, τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας βρίσκονται στην παράδοξη θέση να… προσεύχονται για την επιτυχία της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία, (που ασφαλώς με όρους ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητή) επειδή από αυτήν θα εξαρτηθεί το αν θα παρέμβουν αποφασιστικά οι Αμερικανοί και το ΔΝΤ για τη διάσωση της τουρκικής οικονομίας…


Σχολιάστε εδώ