Τα 5 ανοικτά μέτωπα της ΝΔ
Πολλά ερωτήματα τίθενται καθημερινά για το κατά πόσον μπορεί η Νέα Δημοκρατία να ανατρέψει τα εις βάρος της, μέχρι σήμερα, καταλυτικά προγνωστικά. Το θέμα όμως που τίθεται ολοένα και περισσότερο πιεστικά προς το Μαξίμου είναι εάν η Νέα Δημοκρατία έχει τις δυνατότητες πλέον να διεκδικήσει τις εκλογές. Κατά πόσον δηλαδή μπορεί, με κινήσεις που θα ξεκινήσουν από σήμερα, να προσδώσει μια αξιόπιστη λύση σε προβλήματα και κυρίως να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα του παρελθόντος της…
Τα ανοικτά μέτωπα, στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις και να πείσει ότι θέλει να δώσει μάχη και μπορεί να διεκδικήσει με απαιτήσεις την εξουσία και πάλι η Νέα Δημοκρατία είναι τα εξής:
Πρώτον το εσωκομματικό της μέτωπο: Μπορεί ο Καραμανλής να πείσει τα κορυφαία στελέχη να σταματήσουν τις διαμάχες μεταξύ τους και να στρέψουν τις δυνάμεις τους κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και μόνον; Ποια είναι τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για να τους πείσει; Υπάρχουν κατʼ αρχάς αυτά τα μέσα; Πώς είναι δυνατόν π.χ. να συνεργασθούν οι Σουφλιάς, Παυλόπουλος, Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Σπηλιωτόπουλος, Παπαθανασίου, Σαμαράς, Μεϊμαράκης και ορισμένοι άλλοι για να προβάλλουν το κυβερνητικό έργο χωρίς να… διαφωνήσουν μεταξύ τους; Πώς μπορούν τα κορυφαία στελέχη να έχουν αλληλεγγύη μεταξύ τους και να συνεργάζονται τουλάχιστον… κατά την προεκλογική περίοδο;
Δεύτερον, τα μιντιακά της μέτωπα: Κάποτε, ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε φθάσει στο σημείο, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, να θέλει από το Ζάππειο Μέγαρο να καταγγείλει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τους εκδότες… Τον απέτρεψαν πιο συνετοί απʼ αυτόν συνεργάτες του, όμως μέχρι την τελευταία στιγμή πίστευε ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές και με το εκδοτικό κατεστημένο απέναντί του. Απέτυχε… Ο Κ. Καραμανλής σαφώς και δεν είναι στην ίδια μοίρα, θα μπορούσε όμως να ενταχθεί στην ίδια μοίρα εάν δεν επιχειρήσει από σήμερα να κλείσει τα μέτωπα με τους εκδότες… Η προσέγγιση μπορεί να είναι φιλική ή απλώς να υπενθυμίσει ορισμένα πράγματα. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση τα πράγματα θα λειτουργήσουν κατευναστικά… Όμως, έτσι όπως είναι το μιντιακό τοπίο σήμερα δεν ευνοείται για εκλογές. Θα πρέπει να το αλλάξει έστω και μερικώς…
Τρίτον, τα οικονομικά μέτωπα: Το «μπακαλοτέφτερο» στη σύγχρονη οικονομία έχει καταργηθεί. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να αναβιώσει. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κ. Καραμανλής, αφού δεν σκέφτεται τις εκλογές, θα πρέπει να προχωρήσει σε κάλπες εκτός απροόπτου μέσα στο 2010. Τι κάνει γιʼ αυτό; Ποια θα είναι τα μέτρα που θα προωθήσει και θα ξεκαθαρισθούν από το οικονομικό επιτελείο για να τα «ρίξει» πριν από τις εκλογές; Διαθέτει το ταμείο τις αντοχές εκείνες που απαιτούνται για να κάνει παροχές; Ή τελικά θα κάνει αυτό που δεν θέλει, δηλαδή θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας, κάνοντας παροχές. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα.
Τέταρτον: Έχει επικοινωνιακό επιτελείο η Νέα Δημοκρατία για να μπει στη μέγκενη του προεκλογικού αγώνα; Με απλά λόγια, η Νέα Δημοκρατία έχει τα στελέχη εκείνα που μπορούν, πολιτικά και επικοινωνιακά, με ευφυολογήματα, να επιλύσουν προβλήματα και να δώσουν προεκλογικές λύσεις εντυπωσιασμού; Η μέχρι σήμερα συνεργασία της με διάφορες διαφημιστικές εταιρείες μάλλον δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα… Μπορεί λοιπόν η ΝΔ να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων; Είναι προετοιμασμένη γιʼ αυτό;
Πέμπτον: Έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα διάφορα σύνδρομά της η Νέα Δημοκρατία; Δηλαδή τι αποζητά στις εκλογές; Είναι σαφές ότι επισήμως θα πορευθεί με πυξίδα τη νίκη. Το θέμα όμως είναι κατά πόσον έχει προγραμματίσει τι θα γίνει την επομένη ημέρα εάν χάσει. Στην πολύ πιθανή περίπτωση, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός στόχος, ότι δεν θα μπορέσει να σχηματισθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να παραδώσει την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ; Διότι σε μια μάχη με βάση τον νέο νόμο Παυλόπουλου είναι σίγουρο –κανένας ψηφοφόρος διεθνώς δεν ψηφίζει ένα κόμμα που βγαίνει πρώτο την πρώτη φορά και ύστερα από δύο μήνες το βγάζει δεύτερο– ότι το ΠΑΣΟΚ με τον νέο εκλογικό νόμο θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ή μήπως θα συνεργασθεί με τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη; Μήπως η μη συνεργασία με τον ΛΑΟΣ δημιουργήσει εσωκομματικούς τριγμούς εκείνη την εποχή;
Αυτά είναι τα βασικά πολιτικά ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να έχει απαντήσει η Νέα Δημοκρατία για να πει κανείς πως και θέλει και μπορεί να κυνηγήσει για άλλη μία φορά την πρωτιά στις εκλογές.