Τέλος στην είσπραξη παράνομων χρεών από κάρτες!

Βαθιά ανάσα θα πάρουν οι χιλιάδες δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε πιστωτικές κάρτες, που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις παρενοχλητικές τακτικές των εισπρακτικών εταιρειών. Με το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για τις εισπρακτικές εταιρείες, γίνεται παράνομη η διεκδίκηση από τις τράπεζες, μέσω των εισπρακτόρων, όλων των οφειλών που απορρέουν από καταχρηστικούς όρους δανειοδότησης!

Το άρθρο 9 του νομοσχεδίου «δαγκώνει» τραπεζίτες και εισπρακτικές εταιρείες, καθώς ορίζει ότι «κάθε δανειστής υποχρεούται να παρέχει εντολή (σ.σ.: σε εισπρακτική εταιρεία) προς ενημέρωση μόνο για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.

Οι τράπεζες που θα παραβιάσουν τον νόμο, προβλέπεται ότι θα τιμωρούνται με πρόστιμα 5.000-500.000 ευρώ, ενώ θα έχουν αστική ευθύνη έναντι των δανειοληπτών, οι οποίοι θα μπορούν να στραφούν εναντίον τους με αγωγές αποζημίωσης.

Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με τη ρύθμιση αφορά βεβαίως τις «φουσκωμένες», μέσω καταχρηστικών όρων, οφειλές για πιστωτικές κάρτες. Ήδη η κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει από το περασμένο καλοκαίρι απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία απαγορεύεται να περιλαμβάνονται στις συμβάσεις πολλοί όροι που έχουν κριθεί καταχρηστικοί από το δικαστήρια, με αμετάκλητες αποφάσεις, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν εφαρμόσει την απόφαση, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να την προσβάλλουν.

Επειδή σε όλες τις περιπτώσεις οι οφειλές από κάρτες περιλαμβάνουν χρεώσεις που απορρέουν από κάποιον από τους παραπάνω καταχρηστικούς όρους, εκτιμάται ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εισπρακτικές οι τράπεζες θα πρέπει ή να προσαρμόσουν τις διεκδικήσεις τους στα νόμιμα όρια ή να παραβιάσουν τον νόμο, με τον κίνδυνο επιβολής προστίμων ή υποβολής αγωγών εναντίον τους από τους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, οι οφειλέτες έχουν ένα ισχυρό νομικό «όπλο» για να αποκρούουν στο εξής τις «επιθέσεις» των εισπρακτόρων…


Σχολιάστε εδώ