Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Κάθε μέρα… Τρίτη θέλουμε να είναι! Και πάντως όχι… Τετάρτη.

Την Τρίτη η αγορά μας βίωσε μια πρωτόγνωρη, μαζική «αγοραστική επίθεση», με επίκεντρο τους τραπεζικούς τίτλους και επιλεγμένα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κάθε μέρα όμως δεν είναι ίδια, κι αυτό το κατάλαβαν δυστυχώς με τον πιο σκληρό τρόπο όσοι είχαν κάνει το λάθος να τοποθετηθούν «με τον συρμό» την προηγουμένη και έμειναν να προσπαθούν να εκποιήσουν άρον άρον τίτλους, που φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να τους δώσουν τις προσεχείς εβδομάδες σε κανέναν!

Το γνωστό παράδοξο της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έκανε και πάλι την εμφάνισή του, όταν με μιαν αφορμή προερχόμενη συνήθως από τις κινήσεις των διεθνών αγορών οι εμπλεκόμενοι υπερέβαλλαν εαυτούς και τη μία ημέρα αγόραζαν «δίχως αύριο» και την επομένη πλημμύριζαν την αγορά με εντολές πώλησης. Των ίδιων μετοχών που λίγες ώρες πριν έκαναν ουρά για να τις αγοράσουν.

Από τέτοιου είδους εξελίξεις κάποιοι βγάζουν καλό «μεροκάματο», κάποιοι επωφελούνται και αναδιαρθρώνουν (σ.σ.: σπρώχνουν στην ουσία τα χαρτιά που δεν θέλουν) το χαρτοφυλάκιό τους και όσοι, ιδιώτες ως επί το πλείστον, «τσιμπήσουν», μένουν με τα χαρτιά στο χέρι. Οι υπόλοιποι στο μόνο που μένει να ελπίζουν είναι σ’ ένα θεαματικό γύρισμα των διεθνών αγορών, στον βαθμό που επαληθευθούν οι θεωρίες περί ενός μίνι ράλι από τώρα και μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση η συνταγή είναι γνωστή: Ό,τι κι αν γίνει θα προέλθει από επιλεγμένες εντολές σε τράπεζες, μετά θα ακολουθήσουν και τα «κρατικόχαρτα», κι όποιος προλάβει, πρόλαβε. Όχι να αγοράσει, αλλά να πουλήσει!

Η τεχνική ανάλυση πάντως επιμένει πως όσο ο Γενικός Δείκτης θα κρατιέται γύρω στις 1.500 μονάδες και ο τζίρος θα θεωρείται υψηλός (!) μόλις περάσει τα 150 εκατ. ευρώ, δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει η μακροπρόθεσμη τάση στην αγορά. Οπότε…

ΥΓ.: Συνεχίστηκαν και τον Φεβρουάριο οι εκροές ξένων κεφαλαίων από το ΧΑ. Σταδιακά τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια αναδιαρθρώνουν τις θέσεις τους στις ευρωπαϊκές αγορές κι αυτό μόνο καλό δεν αποδεικνύεται για την ελληνική αγορά, καίτοι σε επίπεδο εκθέσεων ξένοι και εγχώριοι οίκοι διατείνονται πως οι τίτλοι-πρωταγωνιστές του ΧΑ είναι «απείρως καλύτεροι και προτιμητέοι» έναντι των ομοειδών ευρωπαϊκών εισηγμένων. Στη θεωρία πάμε καλά, στην πράξη όμως… Μοναδική ειδοποιός διαφορά σε σχέση με προηγούμενους μήνες είναι το γεγονός πως οι τοποθετήσεις εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων σχεδόν υπερκάλυψαν τις θέσεις που άφησαν «κενές» οι αποχωρούντες ξένοι!


Σχολιάστε εδώ