Σε μελέτες που είναι αναρμόδιος εμπλέκεται ο πρύτανης του Πολυτεχνείου

Το χειρότερο όμως είναι πως οι μελέτες που καλείται να φέρει εις πέρας ως διευθυντής του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ αφορούν έργα τα οποία δεν συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία σε διαφορετικές περιπτώσεις και σε διαφορετικούς τόπους έχουν σταματήσει από το ΣτΕ επειδή διαταράσσουν τα οικοσυστήματα και παρακωλύουν τις νόμιμες χρήσεις των ακτών!

Συγκεκριμένα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας ανέθεσε απευθείας στον Κ. Μουτζούρη την προμελέτη έργων προστασίας των ακτών από τη διάβρωση, από το Λέχαιο μέχρι το Δερβένι, σε δύο φάσεις, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ!

Τα έργα αυτά κόστισαν ήδη στο ελληνικό Δημόσιο αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Μετά τις πρόσφατες κατασκευές, το καλοκαίρι του 2008 η παραλία του Δερβενίου της Λυκοποριάς και του Βέλου έγιναν απλησίαστες από τη ρίψη μεγάλων ποσοτήτων ογκολίθων και σκυροδέματος, με βάση τις υποδείξεις του τεχνικού συμβούλου Κ. Μουτζούρη, που παρακολουθούσε την εκτέλεση των έργων και κατηύθυνε τις ενέργειες των εργολάβων με επισκέψεις του στις περιοχές.

Από τον Κ. Μουτζούρη «αγνοήθηκαν» τελείως τα κείμενα της επίσημης έκδοσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με τίτλο «Παράκτιες ζώνες: Μια προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», στην οποία υπογραμμίζεται ότι τα δαπανηρά αυτά «σκληρά» έργα βλάπτουν περισσότερο παρά προστατεύουν τις ακτές «… ενώ συχνά έχουν επιταχύνει το φαινόμενο της διάβρωσης». Αγνοήθηκε επίσης το κείμενο του Ευρωπαϊκού Κώδικα Συμπεριφοράς για τις Ακτές (European Code of Conduct for Coastal Zones). Αποσιωπήθηκε επίσης το γεγονός ότι από τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς φορείς και οργανισμούς για τις ακτές και το Περιβάλλον (ΟΗΕ, IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change-Nobel Prize 2007, ERA, κ.λπ.) προτείνεται η απομάκρυνση από την κατασκευή «σκληρών» έργων (κυματοθραυστών, τοίχων κ.λπ.) και η εφαρμογή περιβαλλοντικά ήπιων έργων και μεθόδων προστασίας των ακτών που επιτυγχάνουν την προστασία τους με χαμηλό κόστος (7-20 φορές μικρότερο από έργα που κατασκευάστηκαν στην Κορινθία και αλλού).

Το αποτέλεσμα μετά την κατασκευή των έργων αυτών είναι η ανυπολόγιστη καταστροφή των ακτών της Κορινθίας που αντί να τυγχάνουν περιβαλλοντικής και οικολογικής προστασίας αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία για την ανάληψη «ερευνητικών προγραμμάτων» και συναφών τεχνικών δραστηριοτήτων από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Αθηνών, που ουδεμία σχέση έχουν με την έρευνα, αφού έχουν εκπονηθεί προμελέτες με την υπογραφή του Κ. Μουτζούρη, ενώ με βάση τον Νόμο 3316/2005 μελέτες δημοσίων έργων εκπονούν οι ιδιώτες μελετητές και γραφεία μελετών εγγεγραμμένα στο μητρώο μελετητών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επιπλέον ο συγκεκριμένος καθηγητής ως διευθυντής του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων είναι αναρμόδιος για την έρευνα σε θέματα διάβρωσης των ακτών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την άγνοιά του για τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών και των διεθνών οργανισμών για την προστασία των ακτών από το φαινόμενο της διάβρωσης.

Εναντίον τέτοιων έργων το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του, την 327/1999 και την 3818/1995, έχει ταχθεί εναντίον της πραγματοποίησης τέτοιων έργων.

Η πρώτη αφορούσε την αίτηση της Κοινότητας Αχλαδοχωρίου Μεσσηνίας που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργού Ναυτιλίας για έργα προστασίας της ακτής έμπροσθεν του ξενοδοχείου «Sunrise» και η δεύτερη αίτηση του Δήμου Ρόδου κατά της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ και του νομάρχη Δωδεκαννήσου για ανάπλαση της ακτής Ιμιάς Ιαλυσού Ρόδου και κατασκευή ιδιωτικού λιμενικού έργου σ’ αυτήν.

Το ΣτΕ με τις αποφάσεις που προαναφέραμε ακύρωσε όλες τις αποφάσεις των δύο υπουργείων και της νομαρχίας επειδή, όπως αναφέρει, «τεχνικά έργα εκτελούμενα στην οριακή γραμμή στην οποία συναντώνται ξηρά και θάλασσα διαταράσσουν τα οικεία οικοσυστήματα και τη θαλάσσια υδροδυναμική καθώς και το αισθητικό κάλλος της γεωμορφολογίας των ακτών».

Η παράγραφος αυτή αναφέρεται και στις δύο αποφάσεις, καθώς και στο ότι τα έργα αυτά αποκλείουν ή παρακωλύουν άλλες νόμιμες χρήσεις των ακτών.

Ούτε όμως οι διατάξεις της ΕΕ ούτε οι αποφάσεις του ΣτΕ εμπόδισαν τον πρύτανη να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης μέσω του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων που διευθύνει στο ΕΜΠ.

Δεν λέμε ότι ο κ. Μουτζούρης κάνει κάτι παράνομο. Εκείνο που τονίζουμε όμως είναι το ότι δεν είναι δυνατόν ο επικεφαλής ενός πνευματικού ιδρύματος, με την αίγλη και την ιστορία του ΕΜΠ, να αναλώνεται στην εκπόνηση μελετών δίκην… εργολάβου, οι οποίες μάλιστα αφορούν δραστηριότητες που έχουν καταδικαστεί από το ΣτΕ και την τοπική κοινωνία, αντί να ασχολείται αποκλειστικά με τον θεσμικό του ρόλο που εστιάζεται στην εκπαίδευση και την ανιδιοτελή έρευνα.


Σχολιάστε εδώ