Πώς ο «απόβλητος» Σημίτης έγινε παράκλητος!
Βεβαίως ορισμένοι ισχυρίζονται πως η ερμηνεία και προσέγγιση αυτού του ανοίγματος είναι περισσότερο ζήτημα… πολιτικής ψυχανάλυσης και λιγότερο πολιτικής ανάλυσης.
Αλλά μάλλον είναι κακόπιστοι.
Τα πράγματα είναι πιο πεζά. Και βρίσκουν την ερμηνεία τους στην «πεζή» πολιτική πραγματικότητα, τουλάχιστον με τα μεγέθη με τα οποία ασκείται εν Ελλάδι η πολιτική…
Ας πούμε, η προσεκτική προσέγγιση και ανάλυση αυτής της απρόσμενης (;) κίνησης του Γιώργου για τους επαΐοντες έχει αιτίες. Και μάλιστα κάμποσες. Άλλωστε δεν είναι κι εύκολο να ερμηνευτεί μονοσήμαντα, ούτε βέβαια με τις εν πολλοίς διατεταγμένες ερμηνείες διαφόρων γιουσουφακίων…
Τουτέστιν:
1. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και παρά την προς τα έξω σιγουριά και ευφορία του για μεγάλη εκλογική νίκη, στην πραγματικότητα αισθάνεται ανασφάλεια. Διότι αν η διαφορά στις ευρωεκλογές, όπου η ψήφος είναι πιο «χαλαρή», είναι «διαχειρίσιμη» απ’ τον Καραμανλή, τότε αυτός θα είναι που θα αντιμετωπίσει προβλήματα κι αμφισβήτηση. Οπότε χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και συστράτευση…
2. Από μυστικές έρευνες (που έχουν στα χέρια τους και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου) και ανάλυση ποιοτικών στοιχείων προερχόμενων από focus groups προκύπτει ότι ο μεν Καραμανλής κερδίζει απ’ την αποδοχή της «συναίνεσης» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο δε Γιώργος χάνει απ’ την απόρριψή της. Συνεπώς και επειδή παρʼ όλα αυτά δεν θα πάει σε συναίνεση, χρειαζόταν μια αλλαγή ατζέντας και τη συνδρομή ενός προσώπου το οποίο να έχει διείσδυση στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο»… Πολύ περισσότερο που οι ευρωεκλογές προσφέρονται για τέτοια ανοίγματα…
3. Στο επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έφταναν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα στελέχη του «Ρεύματος» την τελευταία περίοδο «έπαιζαν» με τη γραμμή ότι «στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται η διακυβέρνηση, οπότε… χαλαρή ψήφος». Και πιστεύει πως με το «προσκλητήριο» στον Σημίτη και τη συστράτευσή του τούς αφοπλίζει και πετυχαίνει τη μεγαλύτερη συσπείρωση… Είναι δε γεγονός ότι σ’ αυτήν την κατεύθυνση τον «ζύμωναν» τον Γιώργο κάμποσα στελέχη του επιτελείου του, μεταξύ τους ο Δημ. Ρέππας, αλλά κι ο αδελφός Νικόλαος…
Ο ρόλος των «νταβατζήδων»…
4. Υπάρχει ωστόσο -και διαδραμάτισε έως και καθοριστικό ρόλο- κι ένας άλλος παράγοντας, τον οποίο ο Γιώργος δεν μπόρεσε να υπερβεί παρά τα λεγόμενά του ότι… δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Πρόκειται για τους φίλα στο ΠΑΣΟΚ προσκείμενους εκδότες, καναλάρχες και… λοιπούς «φίλους». Όλοι αυτοί με τον τρόπο τους -ευδιάκριτο πάντως- στέλνανε τα μηνύματά τους στον Γιώργο, που συνοψίζονται στο ότι «μόνο αν τα βρεις με το Σημίτη θα σου παράσχουμε πλήρη στήριξη εν όψει εκλογών». Στην ουσία οι παραπάνω θέλουν, εν όψει μιας πιθανότατης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, να είναι σίγουροι ότι ελέγχουν τις εξελίξεις κι ο Σημίτης αποτελεί γι’ αυτούς ένα ισχυρότατο σημείο ισορροπίας, μια ασφαλιστική δικλίδα στις επιδιώξεις τους. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι με τον τρόπο τους έπαιξαν σοβαρότατο ρόλο στην επαναπροσέγγιση Γιώργου – Σημίτη τα συγκροτήματα Λαμπράκη και Μπόμπολα, τα οποία και μετά τη συνάντηση πλέον στηρίζουν σχεδόν ανεπιφύλακτα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ…
Η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στις πιέσεις των εκδοτών. Διότι είναι μεν εύκολο να λες ότι… δεν σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου, αλλά είναι δύσκολο να το εννοείς κιόλας, πολύ περισσότερο όταν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση παίζεις «τα ρέστα» σου, όπως στην πραγματικότητα συμβαίνει με τον Γιώργο, ο οποίος έχει για τα καλά εμπεδώσει ότι δεν θα έχει άλλη ευκαιρία…
Μισό – μισό και… διαρροές!
Πάντως η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της περιβόητης συνάντησης μάλλον δεν φαίνεται να ευνοεί τους σχεδιασμούς του Γιώργου (τη στιγμή που ο Πάγκαλος το έπαιξε για άλλη μια φορά ο… τρελός του χωριού!) και οι μόνοι κερδισμένοι φαίνεται να είναι αυτοί οι οποίοι επέβαλαν τη συνάντηση.
Κατ’ αρχάς η πρωτοβουλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ θεωρήθηκε οπισθοχώρηση μετά την απομάκρυνση του Σημίτη απ’ την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον περασμένο Ιούνιο.
Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο και για άτακτη οπισθοχώρηση, ενώ τα στελέχη του ιστορικού ΠΑΣΟΚ (Λαλιώτης, Παπουτσής, Παναγιωτακόπουλος κ.ά.) πνέουν μένεα, αν και φυσικά δεν θα το βγάλουν αυτό δημόσια, προς τα έξω…
Υπάρχει βέβαια, μάλλον γίνεται προσπάθεια να διοχετευθεί προς τα έξω, μια εκτίμηση σύμφωνα με την οποία ο Γιώργος βγήκε κερδισμένος απ’ τη συνάντηση επειδή «συσπειρώνει τους πάντες, τους ξαναβάζει στο μαντρί, κλείνει τα εσωκομματικά μέτωπα και φαίνεται ο κυρίαρχος».
Είναι όμως έτσι;
Τότε γιατί ο Σημίτης μετά τη συνάντηση επανέλαβε (υπό τα χαμόγελα του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν δικός του αλλά ήταν κι αυτός που επίσης με… χαμόγελα είχε ανακοινώσει τη διαγραφή του!) κι επέμεινε ότι… παραμένει στις θέσεις του και θα δρα όπως ο ίδιος νομίζει καλύτερα;
Δηλαδή τότε τι άλλαξε απ’ την απομάκρυνσή του απ’ την ΚΟ;
Κι αν ήταν να επαναλάβει γνωστές απόψεις, τότε προς τι το ραντεβού… επαναπροσέγγισης;
Ακριβώς γι’ αυτό έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «απλώς ανακωχή κι όχι οριστική διευθέτηση», ή για… «μισό – μισό», σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Ενώ άλλοι -επίσης έμπειροι και «πονηροί»- ρωτάνε, προφανώς ρητορικά, αν «λιώνει ο πάγος ή… έχουμε πάγο» και μετά τη συνάντηση.
Άλλωστε δεν φαίνεται να υπήρξε κάποιος όρος του Γιώργου προς τον Σημίτη που να έγινε αποδεκτός, αντίθετα ο τέως επέβαλε το να λέει τις απόψεις του όπως ο ίδιος θεωρεί καλύτερα…
Επομένως μάλλον ταιριάζει το «από μακριά κι αγαπημένοι» και αυτό δεν άλλαξε παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες.
Και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την Ευρωβουλή, κατά την προσφυή (!) πρόταση Παγκάλου, αφού ο Σημίτης ούτε καν το σκέφτεται κάτι τέτοιο και φρόντισε να το καταστήσει σαφές πριν από τη συνάντηση, ώστε να μη δεχθεί τέτοια… ενοχλητική πρόταση!
Εδώ ο άνθρωπος ούτε καν βουλευτής δεν θέλει να είναι στις επόμενες εκλογές!
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που… περιορίζει τις προσδοκίες για τα «κέρδη»:
= Ο σοβαρός κίνδυνος διαρροών προς τα αριστερά, αφού ο Σημίτης έχει συνδεθεί με συντηρητικές πολιτικές. Ο φόβος για εκ νέου αύξηση των διαρροών προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι, για παράδειγμα, υπαρκτός.
Και κάτι άλλο. Η επεναπροσέγγιση με τον Σημίτη άνοιξε την… όρεξη για αιτήματα που αφορούν και άλλους περιθωριοποιημένους (Γιάννος, Κουλούρης κ.ά.). Για χάρη, λέει, της μέγιστης δυνατής συστράτευσης…
Ζητά προτάσεις – ονόματα…
Στο μεταξύ και εν όψει των ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει απ’ όλες τις Νομαρχιακές να του υποβάλουν προτάσεις για υποψηφιότητες.
Θέλει να ξεμπερδεύει με το θέμα του ψηφοδελτίου όσο γίνεται νωρίτερα, για να ξεκινήσει την -επίσημη- εκλογική εκστρατεία, αφού στις ευρωεκλογές ποντάρει πάρα πολλά, θέλει μάλιστα να έχουν ακόμα και χαρακτήρα δημοψηφίσματος έναντι της κυβέρνησης…