Πρόκληση οι ευρωεκλογές για το ΚΚΕ

Με την εκλογή της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ολοκληρώθηκαν οι μετασυνεδριακές διαδικασίες στο ΚΚΕ. Ήδη τα στελέχη του οργανώνουν την πορεία του κόμματος προς τις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και τη συμμετοχή των μελών του στις διάφορες κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται ή θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Το ενδιαφέρον στη σύνθεση της νέας Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής –που ασχολείται με την καθημερινή δουλειά του κόμματος– είναι ότι σε αυτήν από το Πολιτικό Γραφείο μετέχει μόνο ο Δ. Κουτσούμπας, που δημοσιεύματα τον φέρνουν ως τον διάδοχο της Αλέκας Παπαρήγα, ενώ απουσιάζει ο Δ. Γόντικας που μετείχε στην προηγούμενη Γραμματεία.

Στο ΚΚΕ παρατηρούν με προσοχή την νέα κρίση που ξέσπασε στον ΣΥΝ και αισιοδοξούν βάσιμα ότι θα τον ξεπεράσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές. Το ανοιχτό μέτωπο με τον ΣΥΝ θα παραμείνει σταθερό, αν και διά στόματος Αλ. Παπαρήγα σε συνέντευξη στο Mega διαμηνύθηκε ότι «δεν διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας και τη γενικότερη πολιτική μας με βάση τις κάλπες ούτε σε ανταγωνισμό με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι έχουμε μέτωπο και πολεμική με τον χώρο αυτό». Το κύριο μέτωπο, λένε στο ΚΚΕ, είναι στο πολιτικό επίπεδο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στο κοινωνικό επίπεδο με την ολιγαρχία και το κεφάλαιο. Ωστόσο, τονίζουν, μέτωπο εναντίον της γραμμής που υπηρετεί ο ΣΥΝ πρέπει να υπάρχει είτε το κόμμα αυτό έχει 15% είτε 0,5% για τον λόγο ότι έχει μια πολιτική κατεύθυνση που αν δεν αντιμετωπιστεί «μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στη ριζοσπαστικοποίηση του λαϊκού κινήματος».

Στις κατηγορίες ότι επιτίθενται στον ΣΥΝ για την «κοινή εκλογική πελατεία» διευκρινίζουν ότι τα δύο κόμματα έχουν πλέον «άλλον αυλόγυρο» αφού είναι άλλα τα κοινωνικά στρώματα που ψηφίζουν τον ΣΥΝ και άλλα το ΚΚΕ.

Για να στηρίξουν αυτό το επιχείρημα, αναφέρουν ότι η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη χρονιά δεν ήταν σε βάρος του ΚΚΕ αλλά σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, λένε, δείχνει ότι τα συγκοινωνούντα δοχεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι με το ΠΑΣΟΚ, εξ ου και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα. Εκτιμούν ότι η μείωση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι τα κοινωνικά στρώματα στα οποία στηρίχθηκε για να σημειώσει τη δημοσκοπική άνοδο τον εγκαταλείπουν τώρα, ενώ αδυνατεί να κερδίσει εκείνα τα κοινωνικά στρώματα για τα οποία εξαγγέλλει ότι αγωνίζεται, όπως είναι οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Η διαφωνία του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε η Α. Παπαρήγα, είναι πολύ βαθιά όσο και αν προσπαθεί να το συγκαλύψει με αριστερόστροφα λόγια, ενώ για μια ακόμα φορά υπεραμύνθηκε της περίφημης πλέον δήλωσής της κατά τα γεγονότα του προηγούμενου Δεκεμβρίου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων», που τότε κατέστρεφαν το κέντρο της Αθήνας. «Ήταν δύσκολο θέμα», είπε, και καταλαβαίναμε ότι αυτό το θέμα θα προκαλέσει, αλλά το είπαμε γιατί τα πράγματα είχαν φτάσει σε μια κατάσταση όπου “έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα” και δεν ήξερες πού θα οδηγηθούν τα πράγματα».

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει το ΚΚΕ στις επιπτώσεις που έχει η παγκόσμια οικονομική κρίση στους εργαζομένους και τα στελέχη του τονίζουν ότι θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου οι εργαζόμενοι να επηρεαστούν όσο γίνεται λιγότερο από την κρίση. Φέρνουν ως παράδειγμα ότι στο όνομα της κρίσης ήδη σε εργοστάσια εφαρμόζεται η εβδομάδα των τριών ή των τεσσάρων εργάσιμων ημερών και τονίζουν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ανατραπούν τέτοιες εργοδοτικές πρακτικές, πολύ περισσότερο επειδή οι βιομήχανοι θα επιδιώξουν να μονιμοποιήσουν τέτοιες καταστάσεις.


Σχολιάστε εδώ