Περιμένοντας τα μέτρα…

ΤΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία περιμένουν, στις αρχές Απριλίου, στην κυβέρνηση, προκειμένου να οριστικοποιήσουν το «πακέτο μέτρων» για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων. Μια πρώτη γεύση πήρε, ωστόσο ο Γιάννης Παπαθανασίου στην τελευταία συνεδρίαση του Ecofin, το οποίο απηύθυνε συστάσεις προς τη χώρα μας για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών, αύξηση των εσόδων, μείωση των ελλειμμάτων και νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, κάτι που αρκετοί είδαν ως προάγγελο της επιτήρησης που θα έρθει και επίσημα τον Απρίλιο. Ο υπουργός Οικονομίας απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, προανήγγειλε ουσιαστικά τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων και άφησε να εννοηθεί ότι είναι υπό συζήτηση το θέμα των αμοιβών στο Δημόσιο. Ήδη η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε απεργία για τις 2 Απριλίου, αντιδρώντας προκαταβολικά στο ενδεχόμενο αυτό. Μετά τη συνάντηση Παπαθανασίου – Προβόπουλου, ο υπουργός επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να πιέσει για την υλοποίηση του προγράμματος των 28 δισ. προς τις τράπεζες, ενώ μία ημέρα νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ζητήσει μείωση των επιτοκίων και εισροή χρήματος στην αγορά.

Προσεγγίσεις

ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ τριών ημερών η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, διαψεύδοντας σχετικές φήμες και δημοσιεύματα. Κι αυτό διότι στη Ρηγίλλης ανησυχούν ότι αν επικρατήσει η εντύπωση αυτή, χαμένη θα είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία θα χάσει ψηφοφόρους που προέρχονται από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Μέχρι να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να κλείσει, υποτίθεται, το θέμα, αρκετοί υπουργοί ή βουλευτές (Σπηλιωτόπουλος, Δένδιας, Στυλιανίδης κ.ά.) τάχθηκαν θετικά στο ενδεχόμενο συνεργασίας. Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας αυτήν τη στιγμή και ότι «κάθε φλερτ δεν οδηγεί αναγκαστικά σε γάμο». Το βέβαιο είναι ότι, παρά τις διαψεύσεις και από τις δύο πλευρές, η προσέγγιση θα συνεχιστεί και τους προσεχείς μήνες.

Η ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ πρόταση του Θεόδωρου Πάγκαλου να τεθεί ο Κώστας Σημίτης επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αντικρουόμενες απόψεις, αλλά στάθηκε η αφορμή για τη συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον Γιώργο Παπανδρέου, μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου. Η προσέγγιση εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσει το κλίμα ομοψυχίας και ενότητας στο κόμμα εν όψει και των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Μεταρρυθμίσεις

ΜΕΤΑ το «οκέι» της Κομισιόν και την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής, απομένουν οι τυπικές (αν και πολύπλοκες) διαδικασίες, προκειμένου η Ολυμπιακή να λειτουργήσει (ξανά) ως ιδιωτική αεροπορική εταιρεία. Τις προσεχείς εβδομάδες το κείμενο της συμφωνίας κράτους και MIG θα κατατεθεί προς επικύρωση στη Βουλή. Ο νέος ιδιοκτήτης ξεκίνησε τις διαδικασίες για την πρόσληψη νέου προσωπικού, καθώς από τους σημερινούς εργαζόμενους ένας μεγάλος αριθμός θα συνταξιοδοτηθεί ή θα μεταταχθεί σε υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ οι υπόλοιποι (συμβασιούχοι) θα απολυθούν. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι σημερινοί εργαζόμενοι θα έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η πώληση της Ολυμπιακής αποτελεί την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

ΜΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ξεκίνησε ο διάλογος για τις αλλαγές στην Παιδεία. Από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής απείχαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκαπίδευσης, όπου προεδρεύει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, δεν μετείχαν οι καθηγητές και οι εκπρόσωποι των γονέων. Ο διάλογος αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και οι τελικές προτάσεις θα κατατεθούν γύρω στον Σεπτέμβριο, ενώ ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι η όλη διαδικασία είναι ανεξάρτητη από τις πολιτικές εξελίξεις.

Αμηχανία

ΑΜΗΧΑΝΙΑ προκαλεί στην κυβέρνηση το νέο «άνοιγμα» των ΗΠΑ προς τη γειτονική Τουρκία. Από την Άγκυρα όπου βρέθηκε η Χίλαρι Κλίντον ανήγγειλε ότι τις επόμενες εβδομάδες, και πιθανότατα στα πλαίσια της περιοδείας του στην Ευρώπη, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον θεωρεί προνομιακό εταίρο της την Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ο Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το Μεσανατολικό και τα πετρέλαια της Κασπίας. Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι άλλος είναι ο ρόλος της Τουρκίας και άλλος της χώρας μας και προσπαθούν να «κλείσουν» μια σύντομη έστω συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον αμερικανό Πρόεδρο στις αρχές Απριλίου στην Πράγα. Παράλληλα, έντονη κριτική και από το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης δέχεται η Ντόρα Μπακογιάννη για τους χειρισμούς της στον τομέα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον χαρακτηρίζεται βιαστική και χωρίς αποτελέσματα.

ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι εδώ!.. Με προκήρυξή του ο Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις (στην πρώτη δεν εξερράγησαν τα εκρηκτικά) στη Citibank, ενώ παράλληλα εκτοξεύει απειλές κατά Μέσων Ενημέρωσης και δημοσιογράφων. Στο μεταξύ ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η διαρροή λίστας με τους πιθανούς στόχους των τρομοκρατών, στην οποία περιλαμβάνονται επιχειρηματίες και γνωστοί δημοσιογράφοι. Η κυβέρνηση αποδοκίμασε το γεγονός, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης έθεσε σε διαθεσιμότητα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διχάζονται

ΚΑΙ ΣΑΝ να μην έφθαναν τα «άσχημα νέα» των δημοσκοπήσεων, «τριβές» στο εσωτερικό του ΣΥΝ προκαλεί η πρόθεση της ηγεσίας να εφαρμόσει το καταστατικό που προβλέπει δύο θητείες για βουλευτές και ευρωβουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι στις εθνικές εκλογές δεν θα μπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι μεταξύ άλλων οι Αλέκος Αλαβάνος, Φώτης Κουβέλης, Γιάννης Δραγασάκης. Ήδη ο κ. Κουβέλης έσπευσε να καλέσει την ηγεσία να μην προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση και έκανε λόγο για επιχείρηση «εσωτερικών εκκαθαρίσεων». Πυροσβεστική παρέμβαση του κ. Αλαβάνου δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα. Στο μεταξύ, στις εσωκομματικές εκλογές για την επιλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών πρώτος αναδείχθηκε ο Νίκος Χουντής με δεύτερο τον Δημήτρη Παπαδημούλη.


Σχολιάστε εδώ