Παιχνίδια τακτικής
Σε επίπεδο εντυπώσεων είδαμε τη ΝΔ να επενδύει στη στήριξη του ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ να επενδύει στο κύρος Σημίτη. Ασφαλώς αυτές οι δύο εικόνες, αν τις αντιπαραθέσει κανείς, φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση να δίνουν κέρδη στο ΠΑΣΟΚ, στον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Όμως μια πιο προσεκτική εξέταση θα αναδείξει κέρδη και για τη ΝΔ τόσο σε επίπεδο ηθικού όσο και σε επίπεδο εναλλακτικών δυνατοτήτων.
Και εξηγούμεθα: Η πολιτική στήριξη Καρατζαφέρη προσφέρει στην κυβέρνηση της ΝΔ σταθερότητα, αφού στους 151 βουλευτές εν δυνάμει αθροίζονται και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ. Ταυτόχρονα η ΝΔ κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους της λέγοντάς τους ότι υπάρχει εφεδρική εκλογική δεξαμενή που μπορεί να αξιοποιηθεί την κρίσιμη εκλογική ώρα και άρα, παρά το σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό παιχνίδι παίζεται ακόμα, παραμένοντας ανοικτό.
= Βέβαια στην πολιτική η εκλογική σύμπραξη ΝΔ και ΛΑΟΣ δεν οδηγεί αναγκαστικά και σε άθροιση των εκλογικών τους ποσοστών. Αντιθέτως η σύμπραξη μπορεί να εκτοπίσει πλήρως τη ΝΔ από τον μεσαίο χώρο και να φέρει, αντί για κέρδη, ζημίες σε ΝΔ και ΛΑΟΣ. Προφανώς το επιτελείο του κ. Καραμανλή διέβλεψε τον κίνδυνο, έστω και καθυστερημένα, οπότε φρόντισε επί του παρόντος να αποκλείσει εκλογική σύμπραξη.
Έπειτα, για να υλοποιηθεί μια τέτοια σύμπραξη απαιτείται προηγουμένως η αποενοχοποίηση του κ. Καρατζαφέρη, ώστε το εκλογικό σώμα να μην τον κατατάσσει στις ακραίες πολιτικές δυνάμεις.
=Άρα η «αποενοχοποίηση» του ΛΑΟΣ προηγείται της σύμπραξης –κι αυτό εν μέρει ήδη σιγά σιγά επιχειρείται– όπως και η σταδιακή προσέγγιση των δύο χώρων, ώστε η σύμπραξή τους να μην προκαλέσει πολιτικό σοκ στον μεσαίο χώρο. Επομένως το ενδεχόμενο εκλογικής σύμπραξης ΝΔ – ΛΑΟΣ δεν πρέπει να αποκλείεται ιδιαίτερα, εφόσον οι δημοσκοπήσεις σηματοδοτούν βέβαια νίκη ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Ανοιχτό λοιπόν το ενδεχόμενο της σύμπραξης, όπως ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο η σύμπραξη αντί να φέρει τη νίκη να «δέσει» την ήττα.