Ο «χρυσός» φούρνος του ΧΑ

Ψωμιά με… χρυσόσκονη αντί για σουσάμι πρέπει να παράγει η εταιρεία Κρητών Άρτος. Αλλιώς δεν εξηγείται ότι η αξία των μετοχών της στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ φθάνει τα 5,4 εκατ. ευρώ (στοιχεία της Πέμπτης). Κάπως έτσι, η σχέση τιμής-κερδών της μετοχής ξεπερνά τις 40 φορές, την ώρα που στο ΧΑ αγοράζουμε μετοχές τραπεζών δύο ή τρεις φορές πάνω από τα κέρδη τους!

Το περίεργο είναι ότι η Κρητών Άρτος μπήκε στην Εναλλακτική Αγορά τώρα, μέσα στην κρίση, με σχέση τιμής/κερδών σχεδόν 35 φορές και παρότι ο Αλέξης Πιλάβιος έλεγε ότι δεν θα επέτρεπε νέες εισαγωγές με υψηλές αποτιμήσεις, που θα ξεπερνούσαν τις 10-12 φορές την κερδοφορία των εταιρειών. Πώς έγινε και εισήλθε στο ΧΑ με τόσο γενναιόδωρη αποτίμηση μέσα στην κρίση, για να αντλήσει μισό εκατομμύριο ευρώ; Ίσως το γνωρίζει ο κ. Πιλάβιος. Πάντως ήταν μια επιτυχία του αναδόχου, γνωστού χρηματιστή Μανώλη Βάρσου (Merritt), που τυγχάνει και γαμπρός της Ντόρας Μπακογιάννη.

Νέους ανέργους φαίνεται ότι επιθυμεί διακαώς να δημιουργήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία αποφάσισε μέσα στην κρίση να εφαρμόσει με αυστηρότητα τους κανόνες για τα ελάχιστα κεφάλαια που πρέπει να έχει μια χρηματιστηριακή, για να διεκπεραιώνει διάφορες εργασίες, όπως αναδοχές νέων εκδόσεων. Έτσι, θα χάσουν τις άδειές τους αρκετές μικρότερες εταιρείες, που θα υποχρεωθούν να περιορίσουν αντίστοιχα και το προσωπικό τους. Σημειωτέον δε, ότι στην Ελλάδα ισχύουν, κατά πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, αφύσικα υψηλά ελάχιστα όρια κεφαλαίων, τα οποία δεν είναι καν αναγκαία για την προστασία των επενδυτών. Παρά ταύτα, η Κεφαλαιαγορά εφαρμόζει με εξοντωτική συνέπεια το γράμμα του νόμου, με τρόπο που δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στις μικρότερες εταιρείες. Ποιος κερδίζει; Οι θυγατρικές των τραπεζών…

Εισαγγελέας «σκαλίζει» παλιά σκανδαλώδη υπόθεση, με «γαλάζια» εταιρεία, που είχε την έδρα της στην Αθήνα και τη μετέφερε εικονικά στην Καστοριά για να εξασφαλίσει κρατική εγγύηση για το 80% των χρεών της. Το θέμα είχε φθάσει στη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών είχε πει τότε ότι θα επανεξέταζε τη σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση του «γαλάζιου» επιχειρηματία, που συνδεόταν με άλλοτε κορυφαίο στέλεχος του μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος. Δεν γνωρίζουμε αν τελικά η ευνοϊκή ρύθμιση ανακλήθηκε, αλλά ο Εισαγγελέας είμαστε βέβαιοι ότι θα ζητήσει να το μάθει…

Την 1η Οκτωβρίου θα αναλάβει να «τρέχει» την Ολυμπιακή η MIG, ενώ ως τότε η εταιρεία, αν πιστέψουμε όσα λέει η κυβέρνηση για ζημίες 1 εκατ. ευρώ την ημέρα, θα έχει «γράψει» ζημία της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Αυτή η ζημία, λοιπόν, ποιον θα βαρύνει: Το Δημόσιο ή τον αγοραστή; Όλοι υποψιαζόμαστε τη σωστή απάντηση, αλλά καλό είναι να το γνωρίζουμε και επίσημα. Γιατί αν είναι να πάρει το Δημόσιο 177 εκατ. ευρώ και να χάσει 200, μάλλον δεν ήταν και τόσο μεγάλη επιτυχία η ιδιωτικοποίηση…


Σχολιάστε εδώ