Ο Θωμόπουλος φεύγει για να… μείνει!

Στις 26 Φεβρουαρίου έληξε η θητεία του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Π. Θωμόπουλου. Τη θέση αυτή κατείχε από το 1994 και είχε διοριστεί, όπως έχουμε ξαναγράψει, ελέω Σημίτη και Παπαντωνίου. Τη θέση του Π. Θωμόπουλου ως υποδιοικητή κατέλαβε ο καθηγητής Ι. Παπαδάκης, που ήταν μέχρι τότε μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας.

Και ενώ κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε ο Π. Θωμόπουλος –που μάλιστα το όνομά του είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των ομολόγων– να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από έναν νέο επιστήμονα, το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής ετοιμάζεται να βάλει τον πρώην υποδιοικητή στη θέση του Ι. Παπαδάκη! Αλλαγή πόστου… Λες και δεν υπάρχουν άλλοι ικανοί, νέα παιδιά! Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες που μιλούν για πολιτική παρέμβαση του Κ. Σημίτη για την παραμονή του Π. Θωμόπουλου, παρά τη μεγάλη ηλικία του, στην κεντρική τράπεζα.

Ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι προφανές ότι ήθελε τον άνθρωπό του στη θέση του υποδιοικητή, αλλά παράλληλα συμφώνησε να κρατήσει τον τέως Π. Θωμόπουλο στην εν ευρεία εννοία διοίκηση της τράπεζας. Σημειώνουμε ότι το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, σύμφωνα με το άρθρο 35Α του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελείται από τον διοικητή της τράπεζας, τους δύο υποδιοικητές και άλλα τρία μέλη που διορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, εκδιδόμενο ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού εκφράζεται προηγουμένως η γνώμη του διοικητή.

Το συμβούλιο αυτό είναι αρμόδιο να αποφασίζει για τη χάραξη και άσκηση της νομισματικής πολιτικής, όπως και για θέματα που αφορούν την άσκηση της συναλλαγματικής πολιτικής, τη λειτουργία των συστημάτων πληρωμών και την έκδοση τραπεζογραμματίων. Επίσης αναλύει τις οικονομικές και τις νομισματικές εξελίξεις και εξετάζει την επίδραση της νομισματικής πολιτικής που χαράσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.

Η θητεία των μελών του είναι εξαετής. Πρόεδρος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τα μέλη του συμβουλίου είναι, ως εκ του λειτουργήματός τους, μέλη και του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι ο Π. Θωμόπουλος «έδεσε» στην τράπεζα για τα επόμενα έξι χρόνια, ενώ θα μπορούσε να ανανεωθεί το συλλογικό αυτό όργανο και να μη γίνει άθυρμα πολιτικών και εσωτραπεζικών παιγνίων. Ο Θωμόπουλος φεύγει λοιπόν και Θωμόπουλος… μένει. Για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά ότι οι κυβερνήσεις και οι… διοικήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αλλάζουν, αλλά οι αντιλήψεις και η νοοτροπία μένουν οδυνηρά και συντηρητικά ίδιες.


Σχολιάστε εδώ