νέος πολίτης

• Την Πέμπτη 19 Μαρτίου το απόγευμα, η «δεξαμενή σκέψης» του Κινήματος, το ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου, σε συνεργασία με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κατερινά Μπατζελή, διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Το δικαίωμα να είσαι νέος» στον πολυχώρο «Αθηναΐς». Το πρώτο μέρος της συζήτησης έχει τίτλο «Νεολαία: Με τα μάτια της κοινωνίας και των ΜΜΕ». Συντονίστρια είναι η ευρωβουλευτής και συμμετέχουν ο καθηγητής Νίκος Λέανδρος, ο Νίκος Γεωργαράκης (ερευνητής του ΕΚΚΕ), ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Μιχάλης Νκηφόρος και ο blogger Νικόλας Μπαρδάκης. Το δεύτερο μέρος της συζήτησης, με τίτλο «Οι νέοι απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, αναζητώντας τη νέα επανάσταση», το συντονίζει το μέλος του ΙΣΤΑΜΕ και στέλεχος ΜΚΟ Οδυσσέας Βουδούρης και συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Νίκος Κοτζιάς, η Κατερινά Μπατζελή, ο γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Benoit Hamon και η κύπρια αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας Ξένια Κωνσταντίνου. Ενδιαφέρουσα η σύνθεση, αλλά μας κάνει εντύπωση ότι δεν έχουν εκπρόσωπο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο πάνελ, μια και υπάρχουν πολλοί «επαναστάτες» στη Νεολαία του Κινήματος.

• Στην Κόρινθο βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα ο… μακροβιότερος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου και μίλησε στην εκπομπή «Θέσεις και Αντιθέσεις» του Νίκου Νικολόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό TV Super, στον οποίο είναι πολύ συχνός σχολιαστής και ο πρόεδρος της Νομαρχιακής ΟΝΝΕΔ Βασίλης Μπαλάφας. Μετά το τέλος της τηλεοπτικής συνέντευξης ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου επισκέφθηκε τα γραφεία της οργάνωσης Κορινθίας, στο κτίριο της ΝΟΔΕ Κορινθίας στη συμβολή των οδών Κολιάτσου και Περιάνδρου. Εκεί συζήτησε με μέλη της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας σχετικά με τις προσυνδιασκέψεις και τη συνδιάσκεψη αρχών και θέσεων, που αποτελεί τον κεντρικό στόχο της οργάνωσης για το προσεχές διάστημα. Οι φοιτητικές εκλογές απετέλεσαν επίσης θέμα συζήτησης με τα παιδιά της «νέας» ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου, τον υπεύθυνο ΔΑΠ Κορίνθου Γεράσιμο Τσουρούφλη και τον αναπληρωτή υπεύθυνο Γιώργο Τσαρτσόλη. Από την ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, παρόντες στη σύντομη συνάντηση ήταν οι Βασίλης Μπαλάφας, Παύλος Πέππας και Γιώργος Ρούκης. Μη χάσετε από την ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ φωτογραφία των ανωτέρω με τον μακροβιότερο στο κέντρο, κάτω από τις φωτογραφίες όλων των αρχηγών της ΝΔ και τις… φραπεδιές των στελεχών εκατέρωθεν! Πάντως να σημειώσουμε ότι η ΟΝΝΕΔ Κορίνθου κάνει πολύ καλή δουλειά με τα ημερήσια και εβδομαδιαία ενημερωτικά που στέλνει μαζικά. Μήπως να παραδειγματιστούν στη Λυκούργου;

• Η ΟΝΝΕΔ ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο το «ταξίδι» της εθνικής της συνδιάσκεψης θέσεων και αρχών από το Αγρίνιο και την Πρέβεζα, όπως έγκαιρα σας γράψαμε. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στους ΟΝΝΕΔίτες στο Αγρίνιο (σε… κινηματογράφο). Αυτό πιθανότατα θα επαναληφθεί και σε άλλες περιφερειακές συνδιασκέψεις τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις ευρωεκλογές, καθώς η παρουσία – ομιλία Καραμανλή θα γίνεται τόσο ως μίνι περιοδεία όσο και ωε απάντηση σε αντίστοιχες εξορμήσεις – ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου. Στο Αγρίνιο θα είναι επίσης ομιλητές ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, η γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού Φεβρωνία Πατριανάκου και ο γενικός διευθυντής Μενέλαος Δασκαλάκης, που παίρνει πολλές δουλειές επάνω του τελευταία… Επειδή το θέμα των πρώτων συνδιασκέψεων είναι το Περιβάλλον, η ΟΝΝΕΔ έκανε ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα ΤΟΣΥΝ να τοποθετηθούν για τοπικά τους ζητήματα και πρωτοβουλίες που ανέλαβαν. Τον συντονισμό των θεμάτων ανέλαβαν ο Δημήτρης Βολουδάκης, η Ερμιόνη Καραχάλιου και η Κατερίνα Ανδρίτσου.

• Για τη συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ τα γαλάζια παιδιά δημιούργησαν και μια ειδική διαδικτυακή ενότητα στην ιστοσελίδα τους, το http://www.onned.gr/dialogos/. Σε αυτήν μπορείτε να σχολιάζετε και να κάνετε διάλογο για τις θέσεις που ανακοινώνονται, οι οποίες στο τέλος, μετά τις περιφερειακές συνδιασκέψεις, θα ψηφιστούν από την ΟΝΝΕΔ. Η γαλάζια γενιά έχει μεγάλες βλέψεις για τη νέα ιστοσελίδα διαλόγου. Σκοπεύει να δημιουργήσει «κύμα» αναφορών και συζητήσεων στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης. Θα δούμε τα αποτελέσματα και θα σχολιάσουμε…

• Η Νεολαία Συνασπισμού Γλυφάδας διοργάνωσε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση χθες, Σάββατο, για τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό και τους ελεύθερους χώρους. Μας λένε ότι στον αθλητισμό του ντόπινγκ, των οπαδικών στρατών προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων, της μετατροπής των ελεύθερων χώρων και των δημόσιων αθλητικών χώρων σε ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, η Νεολαία ΣΥΝ απαντά «Αφήστε μας να παίξουμε». Γιατί αθλητισμός δεν είναι τα εκατομμύρια των χορηγών και των τηλεοπτικών συμβολαίων. Αθλητισμός δεν είναι τα χρυσά μετάλλια και τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών. Έτσι, αποφάσισε να συζητήσει με τους νέους και τις νέες της περιοχής για τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό, τους χώρους άθλησης και τους ελεύθερους χώρους στο δημαρχείο Γλυφάδας μαζί με τους Γιώργο Χελάκη (αθλητικός συντάκτης και μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού) και Θανάση Ηλιόπουλο (δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής κίνησης Ανοιχτή Πόλη – Ενεργοί Πολίτες).

• Επίσης, την Παρασκευή το απόγευμα η Νομαρχιακή Επιτροπή Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ροδόπης διοργάνωσε εκδήλωση – ομιλία με θέμα «Ανεργία και Νέα Γενιά» και ομιλητές τους Νίκο Ανδρουλάκη (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ηγέτη ως πρόσφατα τάσης στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ), Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας στο ΔΠΘ, Αλκιβιάδη Δερβιτσιώτη, επίκουρο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΔΠΘ, στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

• Αφού γράψαμε για το site διαλόγου της ΟΝΝΕΔ, να σας πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε μια πολύ όμορφη και λειτουργική νέα ιστοσελίδα – καμία σχέση με την προηγούμενη. Οι καλοί φίλοι της ομάδας διαδικτύου του κινήματος μας παρακινούσαν να δοκιμάσουμε το νέο site και να ενημερώσουμε για τυχόν ατέλειες και προβλήματα. Πιστεύουμε ότι όλα είναι πλέον εντάξει και οι ενδιαφερόμενοι θα απολαμβάνουν και τις νέες υπηρεσίες. Με το υπάρχον site της νεολαίας (www.kinimaneon.gr) θα γίνει κάτι; Να σημειώσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα που εκπροσωπεί και τη Νεολαία, έχει προσφύγει για να πάρει τα παλαιά ονόματα των ιστοσελίδων της νεολαίας τα οποία έχουν καθιερώσει ιδιώτες, λόγω της αμέλειας του κινήματος τον καιρό της διάλυσης – επανίδρυσης της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, υποστηριζόμενοι από εξειδικευμένους στο διαδίκτυο νομικούς. Το παρασκήνιο αναφέρει ότι την υπόθεση τη χειρίζεται νομικά δικηγόρος δραστήριος στον χώρο του διαδικτύου, των δικαιωμάτων και των ΜΚΟ, ο αδελφός του οποίου είναι γνωστό φιλελεύθερο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, με δική του εκπομπή ανάλογης θεματολογίας στο web radio της ΟΝΝΕΔ.

• Από την πολύ καλή εκπαιδευτική διαδικτυακή πύλη esos.gr ενημερωθήκαμε για δύο σημαντικές εκδηλώσεις που οργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ο Συνήγορος του Πολίτη ως Συνήγορος του Παιδιού, προχωρώντας στον διάλογο με τους εφήβους σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού στη χώρα μας. Το Σάββατο 14 Μαρτίου διεξάγεται στο Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι η δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, που συγκροτήθηκε τον Δεκέμβρη του 2008 από τον Συνήγορο του Παιδιού, σύμφωνα με πρότυπα ομόλογων θεσμών της Ευρώπης. Στην ομάδα συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια 14-17 χρόνων από όλη τη χώρα. Στη συνάντηση, που είναι κλειστή στο κοινό, θα συζητηθούν θέματα που έχουν επιλεγεί από τους εφήβους, όπως και οι δράσεις τους στα σχολεία, στην κοινότητα και στο διαδίκτυο, με στόχο την ανάδειξη των απόψεων των συνομηλίκων τους και τη διάδοση μηνυμάτων για τα δικαιώματα των ανηλίκων. Με την ευκαιρία της συνάντησης, το βράδυ του Σαββάτου, η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Μίκρας διοργανώνει στο αμφιθέατρο του Λυκείου Δήμου Μίκρας στον Τρίλοφο, στις 8.30 μ.μ., μουσική βραδιά με νεανικά συγκροτήματα, στην οποία είναι προσκεκλημένα τα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων, έφηβοι των Χωριών SOS και πολίτες της κοινότητας. Τα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων και οι συνοδοί τους, που έρχονται στη Θεσσαλονίκη από άλλες περιοχές της Ελλάδας, φιλοξενούνται από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σε ξενοδοχεία της πόλης, ενώ για τις αεροπορικές τους μετακινήσεις αξιοποιείται η δωρεάν προσφορά εισιτηρίων από την εταιρεία Aegean, που υποστηρίζει τις συναντήσεις της Ομάδας.

• Την Κυριακή 15 Μαρτίου ο Συνήγορος του Παιδιού, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, διοργανώνει ανοικτή συζήτηση με μαθητές και μαθήτριες, με θέμα «Ο ρόλος των μαθητών στην σύνταξη και εφαρμογή σχολικών κανονισμών», στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, Περίπτερο 8, Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», στις 11.00 – 13.30. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος μαθητές από 60 σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και μέλη της Ομάδας και της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού. Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ελεύθερη έκφραση απόψεων και στην ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και προτάσεων των μαθητών σχετικά με τη σύνταξη και εφαρμογή των σχολικών κανονισμών, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και την υλοποίηση της δημοκρατίας στο σχολείο. Οι προφορικές παρεμβάσεις των συμμετεχόντων στη συνάντηση θα ηχογραφηθούν και θα απομαγνητοφωνηθούν, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως υλικό τεκμηρίωσης που θα συμβάλει στην εκπόνηση συναφών θεσμικών προτάσεων του Συνηγόρου του Παιδιού. Η εκδήλωση της Κυριακής είναι ανοιχτή, ενώ μετά το πέρας της θα γίνει ενημέρωση εκπροσώπων των ΜΜΕ από τον βοηθό συνήγορο για τα δικαιώματα του παιδιού κ. Γιώργο Μόσχο και μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων.

• Στο γνωστό blog press-gr αλλά και σε άλλες πηγές στο διαδίκτυο διαβάσαμε είδηση, την οποία η στήλη παρακολουθεί εδώ και έναν μήνα τουλάχιστον και τη μάθαμε κυρίως από το τοπικό ενημερωτικό blog των Ιωαννίνων epiruspost. Αφορά τη χρηματοδότηση φοιτητικών παρατάξεων (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) και στελεχών τους (!) από κονδύλια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που προορίζονται για την αγορά γραφικής ύλης από τους φοιτητικούς συλλόγους. Η παράταξη των ΕΑΑΚ σήκωσε πολύ το θέμα και με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου ξεκίνησε ερευνά για τις καταγγελίες. Η στήλη έχει στηλιτεύσει πολλές φορές στο παρελθόν τις πρακτικές που ακολουθούνται στα πανεπιστήμια με τις φοιτητικές παρατάξεις. Και είναι αλήθεια ότι εκατοντάδες φοιτητές κάθε χρόνο προερχόμενοι από τις δύο μεγάλες παρατάξεις, αλλά και από άλλες όταν εκείνες είναι πρώτες, κυριολεκτικά ζουν και βγάζουν εισόδημα από την ενασχόλησή τους με τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Τα περί ρουσφετιών στο «πέρασμα» μαθημάτων είναι άλλωστε γνωστά. Θα επανέλθουμε.

• Εκδήλωση του υπουργείου Εσωτερικών και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αφιερωμένη σε εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες συνέβαλαν στο έργο της πολιτικής προστασίας, όπως στην κατάσβεση πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι, έγινε σήμερα στη Λέσχη Αξιωματικών, παρουσία του υπουργού ΕΣΔΔΑ Προκόπη Παυλόπουλου και του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά. Ειδικότερα, τιμήθηκαν οι εθελοντικές οργανώσεις Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, το Σώμα Σαμαρειτών Ελλάδος και η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Kαισαριανής, αλλά και το Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης και η Τράπεζα Eurobank EFG «για την ουσιαστική υποστήριξη που προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν στην Πολιτεία», όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του. Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε επίσης τη σημασία της αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας για να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της γραμματείας, την εκπαίδευση των στελεχών και των εθελοντών και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, ο υπουργός υπενθύμισε πως το 2008 δόθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση ποσό 35 εκατ. ευρώ για δράσεις δασοπροστασίας και προληπτικού καθαρισμού βλάστησης σε χώρους της αρμοδιότητάς της.

• Πληροφορίες για το πρόγραμμα της Κομισιόν Erasmus «Νέοι Επιχειρηματίες» δίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε νέους όσο και σε έμπειρους επιχειρηματίες και δίνει τη δυνατότητα στους πρώτους να εργαστούν για περίοδο μέχρι έξι μηνών κοντά σε έναν έμπειρο επιχειρηματία μικρομεσαίας επιχείρησης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Νέοι επιχειρηματίες θεωρούνται όσοι σχεδιάζουν οριστικά να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση ή έχουν ήδη ξεκινήσει την επιχείρησή τους κατά τα τελευταία τρία έτη. Έμπειροι επιχειρηματίες θεωρούνται όσοι κατέχουν ή/και διευθύνουν μια ΜΜΕ στην ΕΕ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τους νέους επιχειρηματίες από την Ελλάδα με 780 ευρώ μηνιαίως, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο έξοδα μετακινήσεως και διαμονής στη χώρα επιλογής τους (21 χώρες της ΕΕ συμμετέχουν στο πρόγραμμα). Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους διαδικτυακά: Σημεία επαφής για τους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα είναι: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ.: +30 281 039 1908, +30 281 039 19 54, http://www.forth.gr, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Επιτροπή Έρευνας, τηλ.: +30 242 107 4485, http://www.prd.uth.gr.

• Ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Β΄ Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενος στο ανοιχτό κάλεσμα της στήλης προς τους αναγνώστες για μικρά κείμενα σχολιασμού, μας έστειλε την παρακάτω άποψη:

«Μπορεί εποχιακά η άνοιξη να έχει έρθει, όμως στην πολιτική ζωή του τόπου υπάρχει βαρύς χειμώνας. Τα κοινωνικά προβλήματα πολλαπλασιάζονται, η τρομοκρατία βρίσκεται σε έξαρση, οι ηθικές αξίες καταρρακώνονται μέρα με την ημέρα. Οι οικογένειες ζουν τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης καθημερινώς. Αλόγιστη ακρίβεια, συνθήκες ασυδοσίας στην αγορά, μαζικές απολύσεις εργαζομένων, συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας, μηδενική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που προσφάτως έκλεισε 5 χρόνια στο τιμόνι της χώρας, ήρθε διατυμπανίζοντας την επανίδρυση του κράτους και καλύτερες μέρες. Αντ’ αυτού, χωρίς σχέδιο, αφήνουν τη χώρα να καταρρέει, προσπαθώντας να γαντζωθούν στην εξουσία και στις καρέκλες τους. Εμείς οι νέοι, που πληττόμαστε από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του συντηρητισμού, πρέπει να δώσουμε τον δικό μας αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Με το δικό μας στίγμα θα δημιουργήσουμε νέο όραμα στον Έλληνα, θα δώσουμε νέα πνοή στην ψυχολογία του κόσμου. Η μόνη πολιτική δύναμη που προτείνει εφικτές λύσεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Γ . Παπανδρέου. Αυτούς πρέπει να εμπιστευθούμε και με αυτούς θα συμπορευτούμε για να σώσουμε την Ελλάδα από την κατηφόρα των επιλογών της συντήρησης».


Σχολιάστε εδώ