Με θερμό επεισόδιο απειλεί η Άγκυρα για να μη βάλουμε βέτο Ελλάδα – Κύπρος

Κορυφαίοι διπλωματικοί παράγοντες της χώρας, με μακρά εμπειρία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνουν ότι η συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσμενής για την Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα, γιατί μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες για τη χώρα. Η ανησυχία στην κυβέρνηση, που φαίνεται ότι τη συμμερίζεται και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, φθάνει ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ανάλογου με αυτό στα Ύμια το 1996. Σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα για υποχωρήσεις από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα και για να επιβάλλει νέα δεδομένα στο Αιγαίο.

Η ανησυχία του πρωθυπουργού εδράζεται αφενός στην αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας από την πλευρά των ΗΠΑ, που την έχουν αναγάγει σε ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή, γεγονός που ενισχύει την αλαζονεία όσο και την αδιαλλαξία της γειτονικής χώρας. Ήδη η ανακοίνωση ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επισκεφθεί την Άγκυρα ο Μπαράκ Ομπάμα προκάλεσε αλαζονικές δηλώσεις. Αφετέρου στις εξελίξεις που αναμένονται στο μέτωπο των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού τον προσεχή Δεκέμβριο θα κριθεί σε έναν σημαντικό βαθμό η ενταξιακή πορεία της. Τότε ακριβώς Ελλάδα και Κύπρος θα κληθούν να συναινέσουν ή όχι στο να ανοίξουν νέα κεφάλαια. Αθήνα και Λευκωσία έχουν δηλώσει ότι θα θέσουν «βέτο» αν προηγουμένως η Τουρκία δεν ανοίξει αεροδρόμια και λιμάνια στα κυπριακά αεροπλάνα και πλοία αντίστοιχα, όπως ακριβώς προβλέπει ο κοινοτικός κανονισμός. Στην περίπτωση που πουν «όχι», θεωρείται βέβαιο ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει με τη συνήθη προκλητικότητά της σε σημείο που μπορεί ακόμη και να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις και συνέπειες. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (πλην Γαλλίας και Γερμανίας), αλλά και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία να μη θέσουν «βέτο» και να συμφωνήσουν και να διευκολύνουν την πορεία της Τουρκίας προς τις Βρυξέλλες. Στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν «καυτό μήνα» τον Δεκέμβριο, αλλά πιστεύουν ότι μέχρι τότε η γειτονική χώρα με προκλητικές ενέργειες θα προσπαθήσει να «στριμώξει» την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλίσει το «οκέι» της.

Το θέμα θα απασχολήσει τις επαφές που θα έχει στην Αθήνα ο Δ. Χριστόφιας, που έρχεται στην Ελλάδα την προσεχή Τετάρτη, καθώς και στη Λευκωσία υπάρχει έντονη ανησυχία τόσο για τις πιέσεις όσο και για τις πιθανές εξελίξεις. Στην Αθήνα πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος εδράζεται στις υποτονικές αντιδράσεις στις τουρκικές παραβιάσεις, αλλά και στις πρόσφατες σαρωτικές αλλαγές στις κρίσεις και στα τρία Σώματα. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα η Β. Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε επιφυλάξεις για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Την ίδια στιγμή στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα λόγω της τουρκικής άσκησης που εξελίσσεται στον χώρο του Αιγαίου, φοβούμενοι ένα επεισόδιο με πρωτοβουλία της Άγκυρας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις διαστάσεις που θα προσλάβει.


Σχολιάστε εδώ