Καταδικάστηκε το «ΘΕΜΑ» για την υπόθεση Κεδίκογλου

Το δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει την αγωγή του κ. Κεδίκογλου, δικάζοντας τους εναγόμενους «Πρώτο Θέμα», Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, Θέμο Αναστασιάδη και τον συντάκτη του δημοσιεύματος Γιάννη Μακρυγιάννη να καταβάλουν στον ενάγοντα το ποσόν των 100 χιλιάδων ευρώ έκαστος και να δημοσιεύσει η εφημερίδα την περίληψη της απόφασης.

Η αγωγή κατατέθηκε για δημοσίευμα στο οποίο αναφερόταν πως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκαν τον Γιώργο Ζορμπά για να καταγγείλουν «περίεργη» κατάθεση στον λογαριασμό του γιου του Ρ. Κεδίκογλου.

Το δικαστήριο αποδέχεται ότι «στην έννοια του γεγονότος δεν αποκλείεται να υπαχθούν η έκφραση γνώμης ή αξιολογικής κρίσεως, ακόμη και χαρακτηρισμός» και ότι είναι «επιτρεπτά δημοσιεύματα για την πληροφόρηση, την ενημέρωση και την κατατόπιση του κοινού, συνοδευόμενα και από οξεία κριτική και δυσμενείς χαρακτηρισμούς των προσώπων».

Επίσης αποδέχθηκε ότι τα γεγονότα που μετέφερε η εφημερίδα, δηλαδή την καταγγελία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον κ. Ζορμπά, ήταν αληθή και για αυτό δεν στοιχειοθετείται το «αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης».

Η πλευρά του ενάγοντα Ρ. Κεδίκογλου είχε ζητήσει εξοντωτική ποινή για την εφημερίδα, συγκεκριμένα ζητούσε να υποχρεωθεί καθένας από τους εναγόμενους στην καταβολή ποσού 100 χιλιάδων ευρώ ως χρηματική «ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης», να αναγνωρισθεί ότι οι εναγόμενοι υποχρεούνται να του καταβάλουν το ποσό των 900 χιλιάδων ευρώ έκαστος, να διαταχθεί η δημοσίευση της απόφασης, να απαγγελθεί κατά των εναγόμενων χρηματική ποινή για κάθε παράβαση στο μέλλον του διατακτικού της δημοσίευσης της απόφασης, να απειληθεί η προσωπική κράτηση σε βάρος του δευτέρου, τρίτου και τετάρτου των εναγόμενων, δηλαδή των τριών δημοσιογράφων.

Η αγωγή έγινε δεκτή εν μέρει από το δικαστήριο, που καταδίκασε μεν την εφημερίδα, δέχθηκε όμως πως οι καταγγελίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι αληθείς, άρα ο δημοσιογράφος δεν βαρύνεται με το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Επειδή όμως η εφημερίδα εμφάνισε τα καταγγελλόμενα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «ως πράγματι τετελεσμένα γεγονότα» δημιουργήθηκαν σοβαρές αμφιβολίες «για την επαγγελματική εντιμότητα και ακεραιότητα του ενάγοντος και έβλαψαν την τιμή και υπόληψή του».

Επιπλέον επειδή το «Πρώτο Θέμα» δεν προέβη σε νέο διορθωτικό δημοσίευμα για την υπόθεση και δεν ζήτησε την άποψη του κ. Κεδίκογλου, κρίθηκε ότι υπάρχει προσβολή της προσωπικότητας και ηθική βλάβη.


Σχολιάστε εδώ