ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 17 ΜΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Η επιστολή έχει ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2009 και κοινοποιείται στον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τα ΜΜΕ, Κ. Γκιουλέκα, τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά και τον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ Δημήτρη Γόντικα και υπογράφεται από τις εταιρείες που απαρτίζουν την ΕΔΙΚΤΕ, δηλαδή AMA Films, ArtFree, Audiovisual, FilmTrade, Odeon, Πέγκυ Παρατζοπούλου-PCV, Ρosebud, Σπέντζος, United International Pictures και Village films.

«Με την παρούσα επιστολή μας τα μέλη της ΕΔΙΚΤΕ, που εκπροσωπεί περίπου το 95% της ελληνικής διανομής κινηματογραφικών ταινιών, σας εκφράζουν την αντίθεσή τους και βαθιά ανησυχία για την τροπή που, το τελευταίο διάστημα, έχει λάβει η επιλογή προγράμματος στους κρατικούς σταθμούς τηλεόρασης της ΕΡΤ (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί» αναφέρουν τα μέλη της ένωσης. Υποστηρίζουν πως «η ΕΡΤ ΑΕ, σε αντίθεση με όλες με τις υπόλοιπες κρατικές τηλεοράσεις της Ευρώπης, τελευταία δεν στηρίζει την ποιότητα, πολυσυλλεκτικότητα και πoλυμoρφία, και το, ενδεχομένως, μη εμπορικό αλλά πολιτισμικά σημαντικό πρόγραμμα, που θα πίστευε κανείς ότι είναι ο σκοπός ύπαρξης ενός κρατικού καναλιού».

Η ένωση αναφέρει πως «οι βραβευμένες στα μεγάλα φεστιβάλ ποιοτικές κινηματογραφικές αλλά και εμπορικές επιτυχίες δεν αποτελούν πια μέρος του προγράμματος» της ΕΡΤ. «Ο αποκλεισμός αυτός, από τη μια μέρα στην άλλη, των κινηματογραφικών ταινιών από την κρατική τηλεόραση έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην κινηματογραφική αγορά της χώρας μας, καθώς θέτει νέες ισορροπίες στον χώρο της κινηματογραφικής διανομής» αναφέρουν και ισχυρίζονται πως «η έλλειψη των ταινιών αυτών από το πρόγραμμα της ΕΡΤ συμβάλλει σε μια μείωση της ποικιλίας και υποβιβασμό της ποιότητας και των τριών τηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ».

Οι μικρές και μεγάλες εταιρείες της διανομής δηλώνουν ακόμη πως «οι τωρινές επιλογές προγράμματος έχουν αποστερήσει την ΕΡΤ από την οποιαδήποτε οικονομική ρευστότητα με αποτέλεσμα ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στις πληρωμές σας, που συχνά φτάνουν και ξεπερνούν το 17μηνο». Δηλώνουν δε, πως δεν τους έχει καταβληθεί «ούτε ο αντίστοιχος ΦΠΑ, όπως προβλέπει ο νόμος». Υπογραμμίζουν πως «ο συνδυασμός αυτός της πολιτικής σας, της μη προμήθειας προγράμματος από τους ντόπιους προμηθευτές και των, ταυτοχρόνως, πολύ προβληματικών συνθηκών αποπληρωμής των ίδιων, για προηγούμενες συμφωνίες τους, που είναι συνέπεια της δυσχερούς οικονομικής θέσης που έχει περιέλθει η ΕΡΤ, είναι ένα άκρως προβληματικό και εκρηκτικό μείγμα για τον κλάδο μας, αλλά και την ίδια την ΕΡΤ».

«Επωφελής η συμφωνία ΕΡΤ – Walt Disney»

Η συμφωνία ΕΡΤ – Walt Disney «τόσο από οικονομική άποψη, όσο και από άποψη τηλεθέασης και ποιότητας έχει αποδειχθεί συμφέρουσα για την ΕΡΤ».

Την απάντηση αυτή δίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου. «Η ΕΡΤ επέλεξε να ανανεώσει τη συνεργασία με την εταιρεία Walt Disney για τους εξής δύο λόγους» αναφέρει ο Π. Παυλόπουλος. Υπήρξε απόλυτα επιτυχής η προηγούμενη τριετής συνεργασία τους και η Walt Disney θεωρείται παγκοσμίως μια από τις καλύτερες εταιρείες παραγωγής κινουμένων σχεδίων και παιδικών προγραμμάτων.

Κατά τον Π. Παυλόπουλο «κανείς από τους έλληνες διανομείς δεν διαθέτει το εύρος των προγραμμάτων που διαθέτει η ίδια η Disney», ενώ συμπληρώνει πως «εάν η ΕΡΤ προσπαθούσε να αποκτήσει μέσω μεμονωμένων συμφωνιών από έλληνες προμηθευτές πρόγραμμα –σε περίπτωση που υπήρχε η σχετική διαθεσιμότητα– αντίστοιχο με αυτό που απέκτησε απευθείας από την Disney, τότε το κόστος απόκτησής του θα ήταν σημαντικά υψηλότερο. Κατά τον υπουργό το συνολικό μερίδιο τηλεθέασης στην κατηγορία των παιδιών, κατά την ώρα της προβολής των παιδικών τηλεοπτικών προγραμμάτων για το 2007 ανήλθε σε 21% και το 2008 σε 22%.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει πως «η ΕΡΤ ουδόλως αποκλείει από τη μίσθωση ξένων ταινιών τους έλληνες διανομείς» και αναφέρεται στους προμηθευτές της κατά το τρέχον έτος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Two-One-Zero Films, η PVC, η Rosebud, η Audiovisual και η ΑΜΑ Films.


Σχολιάστε εδώ