Και ταξιδιωτική οδηγία μάς έβαλε ο Ομπάμα

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν νέα ταξιδιωτική οδηγία με την οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως τριτοκοσμική χώρα, καθώς καλούνται οι αμερικανοί πολίτες να μην κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας μετά τις 9 το βράδυ. Η ταξιδιωτική αυτή οδηγία έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, το διάστημα που η κ. Μπακογιάννη συναντιόταν στην Ουάσινγκτον με την αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, και ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, χωρίς επίσκεψη στην Ελλάδα.

Στο πρωτοφανές αυτό σκηνικό η ελληνική διπλωματία υπέστη μια ακόμα βαριά ήττα, αυτήν τη φορά στο Σκοπιανό, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει εντός του 2009 ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το χαστούκι κατά της Ελλάδας γίνεται ακόμα πιο ηχηρό από την επισήμανση ότι η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να προχωρήσει χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος του ονόματος.

Θάλασσα τα κάνανε στις Βρυξέλλες για τα Σκόπια

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά η Ελλάδα την πάτησε, παρά το γεγονός ότι το «Π» έγκαιρα (από την επομένη κιόλας της απόφασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου), είχε προειδοποιήσει για την άσκημη τροπή που έπαιρνε για την Αθήνα η υπόθεση των Σκοπίων στην ΕΕ.

Είχαμε από τότε επισημάνει τα λάθη της ελληνικής διπλωματίας στον χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος και προτρέπαμε να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις, σε συνεργασία με όλους τους έλληνες ευρωβουλευτές για να αποφευχθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ένα «Ελληνικό Βατερλώ» για το θέμα των Σκοπίων.

Μάταια όμως. Ατάραχο και πορευόμενο χωρίς ατζέντα, παρά μόνο με τη λογική των δημοσίων σχέσεων, το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και συνολικά η ελληνική εξωτερική πολιτική (για την οποία έχουν ευθύνη συνολικά τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρωθυπουργός), οδήγησε σε μια τρανταχτή αποτυχία και σʼ ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι σε βάρος της Ελλάδας.

Δίπλα όμως σε αυτά τα δομικά προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το «Βατερλώ στις Βρυξέλλες» καθορίστηκε και από μια πρωτοφανή ασυνεννοησία ανάμεσα στους ευρωβουλευτές της ΝΔ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, που είχε σπεύσει στις Βρυξέλλες εν όψει ψηφοφορίας, και κατέληξε στη συνέχεια σε ανοικτό πόλεμο ανάμεσα στην ευρωομάδα της ΝΔ και τον απεσταλμένο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απίθανο αλαλούμ
και Βατερλώ

Μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα στην ψηφοφορία για την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου –με το Λαϊκό Kόμμα να καταψηφίζει τις τροπολογίες που κατέθεσαν τότε οι Σοσιαλιστές για την απάλειψη των πλέον προβληματικών σημεία της Έκθεσης του Αριστερού ευρωβουλευτή Μέγιερ– τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί πυροσβεστικά, στέλνοντας τον κ. Βαληνάκη να μπαλώσει τα σπασμένα εν όψει της ψήφου στην Ολομέλεια.

Μετά τις επαφές Βαληνάκη με τα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά, μόνη και πάλι η Σοσιαλιστική Ομάδα πρότεινε τρεις βασικές τροπολογίες για την Ολομέλεια και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, οι οποίες αφαιρούσαν τα πλέον αρνητικά και αιχμηρά σημεία σε βάρος της Ελλάδας από το τελικό κείμενο της έκθεσης.

Οι τροπολογίες αυτές, μέχρι έναν βαθμό, μετρίαζαν αισθητά την αρνητική εικόνα και τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσης για την Ελλάδα, η οποία, σημειωτέον, παρουσιάζεται στην έκθεση ως η μόνη υπαίτια για την αναβολή της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Παρʼ όλα αυτά το Λαϊκό Κόμμα ήταν αμετάπειστο και διαμήνυε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε αυτές τις τροπολογίες, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ, που προφανώς δεν είχαν γραμμή από την Αθήνα όλο αυτό το διάστημα για το πώς πρέπει να κινηθούν και τι πρέπει να πράξουν, απέτυχαν να πείσουν –όπως ήταν λογικό στο παρά πέντε– το Λαϊκό Κόμμα. Αντʼ αυτού επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση μέσα στην πολιτική τους ομάδα κατά της τροπολογίας που προώθησε στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και της προσπάθειας των Σοσιαλιστών να διαγραφεί η εξαιρετικά προβληματική παράγραφος του κειμένου ότι κανένα διμερές ζήτημα δεν μπορεί ποτέ να εμποδίζει την ένταξη.

Το αποτέλεσμα ήταν το Λαϊκό Κόμμα (άλλο που δεν ήθελε, απαλλαγμένο από τις όποιες πιέσεις των ελλήνων ευρωβουλευτών του) να απειλήσει τους Σοσιαλιστές ότι θα καταψήφιζε όλες τις τροπολογίες, ακόμα κι αυτή για την απάλειψη της μομφής κατά της Ελλάδας για το βέτο στο ΝΑΤΟ! Οι δε Σοσιαλιστές, εξοργισμένοι από τον εμπαιγμό των δεξιών ευρωβουλευτών και βλέποντας ότι δεν υπήρχε καμιά απολύτως στήριξη από την πλευρά του Λαϊκού Κόμματος, αποφάσισαν τελικά να αποσύρουν τις σχετικές τροπολογίες τους. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει στο κείμενο η αρχική απαράδεκτη φράση για τα «διμερή προβλήματα» ως είχε!

Η εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν ελέγχει τους ευρωβουλευτές της, οι οποίοι δεν έχουν καμιά διαπραγματευτική δυνατότητα και που άλλα υπόσχονται και άλλα πράττουν, έδωσε μια εικόνα αλαλούμ και απόλυτης ασυνεννοησίας. Όταν οι διπλωματικές αρχές έκαναν διαπραγματεύσεις για να περάσει η τροπολογία, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ την κατήγγειλαν!

Υπερατλαντικό χτύπημα

Στο μεταξύ με μια κυριολεκτικά τριτοκοσμικού χαρακτήρα αντιμετώπιση της Ελλάδας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με σκληρή ανακοίνωσή του, καλεί τους αμερικανούς πολίτες στην Ελλάδα να μην κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας μετά τις 9 το βράδυ, από τον φόβο δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων κατά αμερικανικών στόχων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως η Ελλάδα κινδυνεύει από είσοδο σε αυτήν ξένων τρομοκρατών. Πρόκειται, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους στην Αθήνα, για μια αντιμετώπιση της Ελλάδας, που την υποβιβάζει σε «μπανανία» με βάση το γνωστό διαχρονικό πλέγμα της «τρομολαγνείας» που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του γίνεται αναφορά στις επιθέσεις του Επαναστατικού Αγώνα και της Σέχτας Επαναστατών, ενώ επισημαίνεται και η παρʼ ολίγον επίθεση με 60 κιλά εκρηκτικών στα γραφεία της Citibank στην Κηφισιά. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, «οι τελευταίες ενέργειες αποδεικνύουν ότι οι δράστες δεν κάνουν διακρίσεις».

Γίνεται, επίσης, αναφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο, καθώς –όπως αναφέρεται– τα πανεπιστήμια «γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αναρχικούς και όσους εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες, ενώ σε γενικές γραμμές απαγορεύεται στην Ελληνική Αστυνομία να εισέλθει στους χώρους των πανεπιστημίων».

Τέλος, επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός πως η Ελλάδα, «ως το πρώτο σημείο εισόδου στον χώρο Σένγκεν από τα νότια και τα ανατολικά» και, λόγω της ακτογραμμής της, κινδυνεύει από την είσοδο ξένων τρομοκρατών από τα σύνορά της.


Σχολιάστε εδώ