Κίνηση – «ματ» Καρατζαφέρη σε Γ. Παπανδρέου και Ντόρα!

O πρόεδρος του ΛΑΟΣ αιφνιδίασε, καθώς αντί του πρωθυπουργού, ως είθισται στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, επέλεξε να αντιπαρατεθεί, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την υπουργό Εξωτερικών, την επικρατέστερη δηλαδή διάδοχο του πρωθυπουργού, την οποία ο κ. Καραμανλής δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να υπερασπιστεί.

Στη συζήτηση αυτή ο κ. Καρατζαφέρης ελίχθηκε ευφυώς, προσπάθησε να απεκδυθεί τον μανδύα του ακραίου κι εμφανίστηκε να κάνει τη… βαριά δουλειά με δύο κινήσεις: Από τη μια κατηγόρησε τον εν δυνάμει πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για ενδοτική στάση στα εθνικά θέματα και από την άλλη καθάρισε το εσωκομματικό τοπίο για λογαριασμό του κ. Καραμανλή επιτιθέμενος προσωπικά στην Ντόρα Μπακογιάννη, της οποίας ταύτισε το προφίλ με του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι μοιράζεται στήθος στήθος τη φιλία με τους Αμερικάνους… «Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να σας καταργήσουν. Είμαι ο τελευταίος. Άλλοι θέλουν να σας καταργήσουν και να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Υπέδειξε στον πρωθυπουργό τι πρέπει να κάνει», σχολίαζαν οι βουλευτές στους διαδρόμους της Βουλής για τον Γ. Καρατζαφέρη, έτσι που «σε τελική ανάλυση αναγορεύτηκε σε πρωταγωνιστή και έκλεψε την παράσταση»!

Πολλοί μάλιστα ανέγνωσαν στον κατηγορηματικό τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις «απαράβατες κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα που δεν αλλοιώνονται, δεν παζαρεύονται, δεν εγκαταλείπονται, τις γραμμές από τις οποίες δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», την πρόθεσή του να καταστήσει τις διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ στα εθνικά θέματα ένα από τα σημεία τριβής κατά την προεκλογική περίοδο, σε αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία δεν διακρίνει πολιτική διαφορά ανάμεσα σε δύο κόμματα. Ο κ. Καραμανλής, έλεγαν, «θα αναγκαστεί να κάνει ένα κλικ δεξιά, ώστε να είναι πιο πιθανόν να φυλλορροήσει το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές και όχι η Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε, ακόμα κι αν χαϊδέψει τα αυτιά των ακροδεξιών, δεν σημαίνει ότι θα τους… παντρευτεί κιόλας ώστε να ριψοκινδυνέψει τον μεσαίο χώρο».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός απέφυγε να χαρακτηρίσει ακραίο τον ΛΑΟΣ, σε αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Παπανδρέου που δεν τσιγκουνεύτηκαν τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς.

Η επίθεση φιλίας που δέχτηκε από τον κ. Καρατζαφέρη έφερε ωστόσο σε δύσκολη θέση τον κ. Καραμανλή. Όπως σχολίαζαν γαλάζιοι βουλευτές, δεν θα μπορούσε να την αποδεχτεί σ’ αυτήν τη φάση, ενώ χαρακτήριζαν μονόδρομο τον αποκλεισμό των σεναρίων κυβερνητικής συνεργασίας και μάλιστα με χώρους που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «μας χωρίζουν μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές».

«Βεβαίως, κύριε πρωθυπουργέ, δεύτερη φορά με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν μπορείτε να πάτε. Πήγατε μια φορά το 1989», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης!

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της Ντόρας Μπακογιάννη. Τη χαρακτήρισε όργανο και χρήσιμο εργαλείο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Είπε επίσης ότι στοχεύει να χρησιμοποιήσει ως βατήρα το ΥΠΕΞ και δεν θέλει τριβές και δυσκολίες που θα την έφερναν σε δύσκολη θέση και ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι όμηρος των σχεδιασμών της κ. Μπακογιάννη, που θυσιάζει την ενεργή εξωτερική πολιτική για την ιδιοτέλειά της. Τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι ο καλύτερος φίλος των Αμερικανών, τον επέκρινε για ενδοτική στάση στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα απέναντι στη «φοβερή δήλωση» του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη, σχετικά με την τουρκική μειονότητα, και το προσκλητήριο στην Τουρκία να τη λυτρώσει» ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν την υιοθετεί και απόρησε για ποιον λόγο ο κ. Παπανδρέου δεν τον διέγραψε, τη στιγμή μάλιστα που διέγραψε τον κ. Σημίτη τον οποίο τώρα προσεγγίζει!

Έκπληκτοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είδαν τον αρχηγό τους να αντιπαρέρχεται και να μην απαντά στις προκλήσεις του κ. Καρατζαφέρη, ιδιαίτερα δε σχετικά με το θέμα Τσετίν Μάντατζη. «Το γεγονός ότι αποφεύγει να τον καταστήσει συνομιλητή δεν σημαίνει ότι δεν όφειλε μια απάντηση», σχολίαζαν, «εκτός κι αν δεν ήταν προετοιμασμένος» !

Παραδόξως τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και η υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας εν συντομία στον κ. Καρατζαφέρη, ταυτίστηκαν αναφερόμενοι σε… «εργολάβους». Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι αντιπαρέρχεται «τα όσα εργολαβικά έχει αναλάβει να κάνει με τη λάσπη και τις επιθέσεις εναντίον μου», ο δε κ. Παπανδρέου διέβλεψε ότι η συναίνεση «εξελίσσεται σε μια εργολαβία μεταξύ των δύο δεξιών παρατάξεων και ξαναθυμόσαστε το σύνθημα «η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Πάει ο μεσαίος χώρος, κύριε Καραμανλή, και οι θεωρίες σας. Μπράβο σας!».

Παρατηρήθηκε εξάλλου ότι ο κ. Παπανδρέου, παρότι βρέθηκε σε προνομιακό πεδίο καθώς είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, δεν κατάφερε να το εκμεταλλευτεί και να πείσει. Αντιθέτως έλεγαν ότι κατέφυγε σε απλουστεύσεις του τύπου «Από τη μία έχουμε μια πολιτική αδράνειας που μας πάει σε πατριδοκαπηλία και ήττες και από την άλλη έχουμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που μας οδηγεί σε νίκες, λύσεις και πατριωτική υπερηφάνεια για την Ελλάδα».

Και κόντρα Αλέκας – Αλέκου…

Μέσα σ’ αυτό το έντονα πολεμικό κλίμα η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέκος Αλαβάνος βρήκαν ευκαιρία να τσακωθούν. «Δεν ασκούμε πολεμική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν περίμενα να ακούσω μια ομιλία με τέτοιο μεγαλοϊδεατισμό», είπε η γραμματέας του ΚΚΕ.

«Εμείς, κυρία Παπαρήγα, δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε μηδέν, σε μια Ελλάδα που ήταν his master voice των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι έχουμε πολιτικές να ακουμπήσουνε και άλλες χώρες. Δεν μπορώ να δεχθώ τη λογική σας, της Ψωροκώσταινας, για την Ελλάδα, αλλά και τη λογική σας για μια μικρή Αριστερά», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ…


Σχολιάστε εδώ