Θα ντρεπόμαστε να βγούμε στον δρόμο!

Τα ερωτηματικά που αυτόματα γεννήθηκαν με το άκουσμα της απόφασης υπήρξαν πολλά και ποικίλα. «Ύστερα από όλες αυτές τις αποκαλύψεις, μετά τα όσα είδαν τα μάτια μας και άκουσαν τα αυτιά μας, βρέθηκαν αρχιερείς που έβγαλαν λάδι αυτόν τον άνθρωπο;» αναρωτήθηκαν όλοι όσοι έμαθαν αργά το βράδυ της περασμένης Δευτέρας την απόφαση του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να ανάψουν οι τηλεφωνικές γραμμές στα μητροπολιτικά μέγαρα αλλά και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με πολλούς αρχιερείς σε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής σχολίων και αντιδράσεων. Έκπληκτοι ακούσαμε στο σύνολό τους να αποκαλούν απαράδεκτη την απόφαση που θίγει την αξιοπρέπεια της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης και κατακρεουργεί την αξιοπιστία του ορθόδοξου κληρικού. «Πώς θα επιστρέψουν στις Μητροπόλεις τους αυτοί οι επτά Μητροπολίτες που δικαίωσαν τον κ. Μπεζενίτη; Πώς θα βγουν να κηρύξουν για ηθική και εντιμότητα; Με ποιες πλάτες και ποιες διαβεβαιώσεις αυτοί οι επτά αρχιερείς, παραβλέποντας τις καταδικαστικές αποφάσεις των δύο Εφετείων, Τριμελούς και Πενταμελούς και εν αναμονή της αποφάσεως του Αρείου Πάγου, πήραν την απόφαση που αθωώνει τον Παντελεήμονα Μπεζενίτη, καταδικάζοντας σε ισόβια απαξίωση το κύρος της Εκκλησίας μας;», μας τόνισε Συνοδικός Μητροπολίτης και συνέχισε: «Γιατί να μην μπορούν πλέον οι παπάδες μας να κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά στους δρόμους; Γιατί να υπομένουν το μαρτύριο του χλευασμού εκείνων που αναζητούν απεγνωσμένα λόγους να ευτελίσουν το ράσο; Γιατί πρέπει να γίνουμε εμείς η αιτία που θα προκαλέσει αυτόν τον εξευτελισμό ενός θεσμού, που οφείλουμε να σεβόμαστε και να υπηρετούμε με πιστότητα και φόβο Θεού;».

Άλλος Μητροπολίτης μας τόνισε: «Δεν μπορεί να είναι αμέτοχος και να βγάζει εκ των υστέρων την ουρά του απέξω ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά ότι πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τα μέλη του δικαστηρίου (Συνοδικοί Ιεράρχες) και με τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος τότε δεν εξέφρασε καμία επιθυμία ή ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Ήξεις αφήξεις χαρακτηρίστηκαν τα όσα είχε πει ο ίδιος στα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου.

Τώρα ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίζεται ανήσυχος και προβληματισμένος. Τι έκανε για να προλάβει; Τι έκανε για να διασώσει; Τι έκανε για να μην ευτελιστεί το κύρος της Εκκλησίας; Είναι τυχαίο ότι γνωστός εφοπλιστής του Πειραιά, συντοπίτης του κ. Μπεζενίτη, προανήγγειλε την απόφαση εδώ και εβδομάδες; Από ποιους είχε πάρει διαβεβαιώσεις και πόσο κόστισαν; Ερωτήματα που στην κυριολεξία βασανίζουν καθέναν που αγαπά την Εκκλησία, πιστεύει και ελπίζει».


Σχολιάστε εδώ